Lokakuun kuulumisia parlamentista

Terveisiä Strasbourgista!

Kuten varmasti huomasittekin, on uusi komissio nyt valittu. Työnsä he pääsevät aloittamaan marraskuun alusta ja nyt se työ vasta toden teolla alkaakin. Paineita ainakin riittää, Euroopan saattaminen työn ja kasvun uralle on nyt tärkeämpää kuin ehkä koskaan aikaisemmin.

Valintoja edeltäneet komissaarikuulemiset olivat kokonaisuutena ylipäätään todella mielenkiintoinen tapa päästä tutustumaan tulevien komissaareihin ja heidän visioihinsa oman sektorinsa hankkeista. Valiokuntani kuulivat huikean määrän komissaareja, joka tarjosi minulle melkoisen näköalapaikan. Kaiken kaikkiaan komissio on koostumukseltaan varsin pätevä ja samalla entistä poliittisempi. Tuleehan heistä ehdokkaista peräti 18 maidensa istuvista hallituksista.

Mielenkiintoiset kuulemiset olivat myös kulisseissa, joissa keskusteluita käytiin aktiivisesti ja vilkkaasti useammastakin komissaarista. Myös Suomen Katainen keskustelutti meillä demariryhmässä vielä paljon aktiivisemmin kuin Suomessa uutisoitiin, eikä mitenkään hyvässä valossa. Katainen pärjäsi onneksi kuulemisessaan oikein hyvin, mutta näytettävää ja lunastettavia odotuksia työpaikkojen ja kestävän kasvun synnyttämiseksi kyllä vielä jäi.

Energia-, teollisuus ja tutkimusvaliokunnassa sain jälleen tärkeän pestin, kun minut nimettiin jo toisen kerran S&D ryhmän kannan muodostajaksi lausuntoon EU:n metsästrategiasta. Asia on tuttu eduskunnasta, jossa keväällä muodostettiin Suomen kanta neuvostoon. Asiaa on lobattu pitkin matkaa ja pääsääntöisesti kotimaassa ollaan oltu tyytyväisiä kokonaisuuteen: metsien taloudellinen käyttö ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ovat melko hyvin tasapainossa.

Sosiaali- ja työllisyysasioiden valiokunnassa puolestaan on tehty pitkäjänteistä vaikuttamista, jotta työllisyys otettaisiin indikaattoreihin mukaan, kun toteutetaan eurooppalaista ohjausjaksoa ja talousohjausta.

Isojen henkilöuudistusten rinnalla komission toimintatavat muuttuvat. Paljon on vielä auki. Vähemmälle huomiolle on jäänyt muutamien asioiden siirto pääosastojen välillä. Suomi ja S&D ryhmä olivat tyytyväisiä, että Juncker olisi valmis perumaan lääkepolitiikan siirron pois terveyspääosastolta teollisuuspääosastolle. Mielenkiintoinen on myös koulutuspuolella uudessa komissiossa tapahtuva siirto, jossa ammattillinen- ja aikuiskoulutus, elinikäinen oppiminen sekä skills and qualifications -yksikkö siirtyvät koulutusasioista vastaavalta komissaarilta työllisyyskomissaarille. Nuorisotyöttömyystilanne ja rakennemuutokset ovat looginen syy sille, että nämä asiat ovat vahvasti sidoksissa työllisyyspolitiikkaan, mutta tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea tämä tarkoittaa koulutuspolitiikan puolella. EU:n toimivalta on nimittäin työllisyyspolitiikassa melko lailla suurempi kuin koulutuspuolella. Tässä asiassa työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunta tulee olemaan merkittävä toimija, joten onkin hyvä, että istun siellä… ainoana suomalaismeppinä nimittäin. 

Muutoinkin tapaamisia, tilaisuuksia, kokouksia ja töitä on riittänyt taas päivän jokaiselle tunnille.  Hektistä arkea kuvaa hyvin se, että päiviin on ihan tässä lähiaikoinakin mahtunut useampi paneeli, huikean inspiroiva digi-asioihin keskittynyt keskustelutilaisuus Viron presidentin Ilveksen kanssa, tapaamista suomalaisten ministeriöiden edustajien kanssa, demariryhmän kokousta, valiokuntatyöskentelyä, monia hauskoja kohtaamisia ja pikaisia tapaamisia. Suomessakin olen päässyt käymään viime aikoina mukavasti, joka on aina piristävää.

Ensiviikon etätyöviikko ja Eurooppakoulun syysloma mahdollistaa koko perheelle viikon kotimaassa. Aivan jännittää lasten puolesta, jotka ovat olleet kaksi kuukautta Brysselissä. Me vanhemmathan olemme lennelleet kotimaan ja uuden kotipaikan väliä harva se viikko. Saunaa on ikävä! Ah, mökin oma sauna vaikka kuinka pimeässä ja koleassa tuntuu lämpimältä ajatukselta 🙂

 

Terveisin,
Miapetra ja Brysselin tiimi

 

Alla jälleen myös tapaamisia sitten viime kuulumiskirjeen:

1.10. Tapaaminen, National Grid

1.10. Tapaaminen Hannu Jouhki/Sanofi

1.10. Lounas Marja Tiuran kanssa

7.10. Tapaaminen European Photovoltaic Industry Association (EPIA)

7.10. Tapaaminen Fortumin kanssa

7.10. Tapaaminen Energiateollisuuden kanssa

8.10. Reilun kaupan aamiainen

8.10. Tapaaminen Vanguard Initiative

9.10. Aamiaistilaisuus Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueen toimijoiden kanssa

9.10. Tapaaminen Reijo Svento/Ficom

9.10. Lounas Heljä Misukan (OAJ) kanssa

9.10. Tapaaminen European Biomass Association

14.10. Lounas Sosiaali- ja terveys- sekä liikenne- ja viestintäministeriön virkamiesten kanssa

14.10. Tapaaminen RAY:n kanssa

14.10. Lounas Länsi-Suomen maakuntajohtajien kanssa

15.10. Puhujana AAF:n liittokokousseminaarissa ” An industrial renaissance for Europe”

15.10. Tapaaminen VR:n kanssa

15.10. Viron tasavallan presidentin keskustelutilaisuus digitaalimarkkinoista

16.10. Aamutelevisiossa EU-jäsenäänestyksen 20-vuotispäivästä puhumassa

16.10. Maanpuolustustilaisuus Pääesikunnassa

17.10. Euroopan parlamentin tiedotustoimiston pressikahvit

17.10. Tapaaminen Pohjola-Nordenin kanssa

17.10. Tapaaminen Elisa Oyj:n kanssa

20.10. Tapaaminen Jyrki Kataisen kanssa

21.10. Tapaaminen Shellin kanssa

22.10. Tapaaminen ja keskustelu EWEA:n kanssa (European Wind Energy Association)

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.