Kumpula-Natri: Kaasusopu vietävä jo maaliin

Euroopan parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan jäsen Miapetra Kumpula-Natri odottaa Suomen ja Viron pääministereiltä pikaisesti yhteisiä askelmerkkejä alueen kaasuyhteistyön eteenpäin viemiseksi. Viron pääministeri Taavi Rõivas saapuu vierailulle Suomeen maanantaina.

 – Suomen hallitus on esittänyt osaksi EU:n 300 miljardin euron investointiohjelmaa alueellisen nesteytetyn maakaasun (LNG) terminaalia Suomeen. Esityksen uskottavuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että naapurimaat kykenisivät vihdoinkin esiintymään kaasuasiassa yhtenäisesti muun Euroopan suuntaan, Kumpula-Natri painottaa.

 Alueellisen Suomeen rakennettavan LNG-terminaalin rinnalla Viro valmistelee omaa pienempää terminaalia ja kaavailuissa on myös maiden kaasuverkot yhdistävä Balticconnector-putki.

 Kumpula-Natri korostaa, että lopullisten kaasuinvestointien on edettävä markkinaehtoisesti aidon kysynnän pohjalta.

 – Hankkeille on haettava EU:lta maksimaalista tukea, siksi yhteisymmärrys on tärkeää saavuttaa nyt. Itse investointien on toteuduttava markkinaehtoisesti kaasun kysynnän mukaan.

 – On luontevinta, että ensin päästäisiin rakentamaan LNG-terminaaleja ja sitten vahvistetaan Baltian kaasuinfrastruktuuria ja katsotaan alueet yhdistävää putkea.

 Kumpula-Natrin mukaan Suomen kaasun toimitusreittien monipuolistaminen on tärkeää energiamarkkinoiden toimivuuden ja huoltovarmuuden vahvistamiseksi. Kotimaisen biokaasun käytön edistäminen on myös osa tätä kokonaisuutta.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.