Joulukuun kuulumisia parlamentista

Terveisiä parlamentista!

Terveiset parlamentista! Pimeää ja sateista on Brysselissä ollut, paitsi eilen meidät yllätti aurinko ja 11 lämpöastetta. Töitä on riittänyt, vaikkei uusi komissio ole vielä esityksiä antanut. Saimme tiimiimme nyt myös ensimmäisen harjoittelijan: Maria Feodorow aloitti viime viikolla ja on päässyt hyvin kiinni toimistomme vauhdikkaaseen arkeen. Esimerkiksi useat keskustelut Palestiinan julkilausumasta ovat olleen Marian seurannassa. Nyt ensi viikolle haetaan sanamuotoja, joilla löytyisi parlamentissa enemmistö. Ryhmämme näkee, että ”dual state” -suunta olisi oikea. Maaliskuun vaalien lähestyminen hillitsee kannanottoja, mutta toisaalta kantaa ottamattomuuskin on viesti.

Ensiviikko kuluu Strasbourgissa, paitsi maanantaina hoidan vielä kotimaan sidonnaisuuksia: maakuntaliiton hallitus, Vaasan valtuusto sekä Vaasan sähkön hallitus. Strasbourgin jälkeen haen Brysselin kodista lapset jouluksi Suomeen! Voi kun tulisi lunta…

EU:n investointiohjelma

Komissio esitteli viime kuussa Junckerin ja Kataisen johdolla investointipaketin, joka on tarkoitettu vauhdittamaan Euroopan kasvua. Pakettiin EU:n puolesta allokoitu rahasumma jäi odotetusti pienemmäksi kuin 300 miljardia, mutta luvatuilla 21 miljardin investoinneilla on tarkoitus saada aikaan yksityisiä investointeja, joiden vaikutus kattaa tavoitteen. Meillä demariryhmällä odotukset olivat monilla korkealla, ja siksi summa tuntui ensin vähäiseltä. Toisaalta näen itse, että tämä oli silti tärkeä toimi: julkisella rahalla tuettuun elvyttämiseen, jolla Eurooppa saadaan taas raiteilleen. Myöskään jäsenvaltioiden osalta massiiviset rahoitusvastuut eivät ole kaikista paras ratkaisu.

Minun ja Liisan ajatuksia aiheesta voi vielä lukea täältä: https://miapetra.fi/?p=1632

Luxembourgin veroparatiisi-paljastukset – ”LuxLeaks”

Median esille tuomat paljastukset Luxembourgissa harjoitetuista suuryritysten verohelpotuksista ovat tärkeä aihe itselleni ja koko demariryhmässä. Vihreät ja vasemmisto ovat koettaneet syyllistää meitä siitä, että olemme tukeneet komissiota tästä huolimatta. S&D-ryhmässä meillä on kuitenkin ollut ja on edelleen pääperiaatteena se, että kaikki verojen kiertäminen on tuomittavaa, ja edellytämme Junckerilta ja komissiolta asian tiimoilta voimakkaita toimenpiteitä.

S&D-ryhmä päätti tänään keskiviikkona vaatia, että veroparatiisien ja veronkierron vastainen työ tuodaan voimakkaasti esille ensi viikolla julkaistavassa komission työohjelmassa. Tämä olisi signaali siitä, että asia on todella komission prioriteettilistalla. Mediassa on kuitenkin ollut viime aikoina huhuja myös siitä, että paljastuksia olisi tulossa lisää etenkin Junckerin oman roolin suhteen. Tilanteen muuttuessa on asiaa tietenkin arvioitava hyvinkin kriittisesti uudestaan.

S&D-ryhmän eilinen tiedote löytyy täältä: http://bit.ly/1uoafd9

EU:n budjetti

EU:n budjetti vuodelle 2015 oli jäsenmaiden neuvoston ja parlamentin välisissä neuvotteluissa jumissa useita viikkoja. Tämän viikon maanantaina neuvottelut saatiin kuitenkin lopulta päätökseen. Positiivista on se, että budjetin ja maksusitoumusten (jäsenmaiden maksamien rahojen) suhde on tällä kertaa melko lähellä toisiaan. Budjettia ei siis ole luotu mahdottomalle pohjalle. Positiivista oli lisäksi se, että myös Suomen osalta maitotuet on vihdoin kirjattu budjettiin, kunhan Suomi pystyy tuottamaan komissiolle luvut siitä, että tuen tarve on aito. Ja eilenhän tuli tietoa jo siitäkin, että myös tälle vuodelle on komissiolta löytynyt 10,7 miljoonaa euroa suomalaisten maitotuottajien tukemiseen. Hieno juttu, kuukaudenkin kattava tuki auttaa jo jonkin verran.

ITRE-valiokunta

Teollisuus-, tutkimus-, ja energiavaliokunnan sisältöasioissa olemme viime viikot työskennelleet eurooppalaista energia-alaa vähähiilisemmäksi ohjaavan päästökaupan parissa. Markkinareservi päästökaupan osana on vaikea käsittelyssä oleva kysymys. Lisäksi valmistaudumme minun vastuulla oleviin lausuntoihin EU:n yhteisestä metsästrategiasta ja keskisuurten polttolaitosten päästövähennyksistä. Molemmat etenevät valiokunnassamme ensin lausuntoluonnosten tarkastelulla alkuvuoden aikana.

Komission puheenjohtaja Junckerin asialistalla digitaaliasiat ovat yksi kolmesta pääprioriteetista. Digitaalipolitiikka läpäisee useita politiikkasektoreita ja vaatii siten niiden välistä vuoropuhelua eri valiokunnissa istuvien demareiden kesken. Valiokuntien rajat ylittävää keskustelua käydään erityisessä S&D:n digitaaliasioiden työryhmässä, jossa olen aktiivi ja käyttänyt puheenvuoroja digitalisaation luomien mahdollisuuksien hyödyntämisen puolesta. Tulin nimetyksi myös jäseneksi European Internet Foundationiin.

EMPL-valiokunta

Työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnassa keskeisenä on työturvallisuusstrategia. Uudelta komissiolta odotetaan panostusta työturvallisuusdirektiiveihin, jotta ne eivät jää jalkoihin paremman sääntelyn nimissä. On esimerkiksi muistettava, ettei työntekijä saa olla työturvallisuuden suhteen erilaisessa asemassa riippuen siitä minkä kokoisessa yrityksessä hän työskentelee. Asioihin, jotka Suomessa ehkä ovatkin jo kunnossa, olisi saatava Euroopan laajuista säätelyä, jotta kaikki olisivat samalla viivalla yhteisillä työmarkkinoilla.

Kovaa keskustelua herätti (yhdenyhtiö) esitys. Koko esityksen hylkäämistäkin esitettiin. Miten se suhtautuu työntekijöiden oikeuksiin ja ennen kaikkia verotukseen. Ryhmässämme esiintyi huolta, että muualle rekisteröityjä yhdenyrityksiä käytetään verojen kiertoon. Tutkimme asiaa tarkoin, ennenkuin parlamentti ottaa kantaa. Neuvostossa asia on jo hyväksytty, Suomessa asia oli oikeusministerin toimivallassa.

Hyvää Joulun odotusta!

Miapetra

Tapaamisia:

21.10. Illallinen Veikkauksen kanssa
7.10. SYL:n ja SAMOKin Hei kuule EU -paneelissa
28.10. Energiapäivien asiantuntijapaneelissa
30.10. Ahvenmaalla tapaamassa maakuntahallitusta, Ahvenanmaan sosialidemokraatteja, lehdistöä, Rauhaninstituuttia sekä elinkeinoelämää
31.10. Puhumassa ulkoministeriön koulutustilaisuudessa yhteiskuntaopin opettajille
3.11. Illallinen Metallinjalostajat ry:n kanssa
4.11.-5.11. Pohjalaisen toimittajat vierailulla
4.11. Lounas eduskunnan suuren valiokunnan kanssa
4.11. Lounas energiateollisuuden kanssa
4.11. Tapaaminen TVO:n kanssa
4.11. Tapaaminen PAF:n kanssa
4.11. Round Table -keskustelu Euroopan federalistien ja suomalaisten meppien kesken.
5.11. Tapaaminen Vaasan kaupungin edustajien kanssa
5.11. Tapaaminen MTK:n kanssa
5.11. Tapaaminen Women’s Economic and Social Thin Thankin kanssa
6.11. Lounas Brysselin tähden ja Antti Rinteen kanssa
6.11. Tapaaminen Itä-Suomen sanomalehtien kanssa
6.11. Tapaaminen Energiateollisuuden työmarkkinavaliokunnan kanssa
7.11. Tapaaminen Nestle Finlandin knassa
12.11. Tapaaminen European Organization of the Sawmill Industry
13.11. Tapaaminen Vatajakosken sähkö
14.11. Aamiainen SAK:n, STTK:n ja Akavan teollisuus- ja elinkeinopolitiikasta vastaavien asiantuntijoiden kanssa
17.11. Tapaaminen SKAL:n kanssa
17.11. Aalto-yliopiston Wearable Technologies -näyttelyn avajaiset
18.11. Göteborgissa Motorways of the Sea -konferenssissa
19.11. Turun ja Varsinais-Suomen aluetoimiston meppilounas
20.11. PES:n hallituksen kokous
21.11. Tapaaminen Biotaloudesta CEPI:n kanssa
22.11. SDP:n Turvallinen Suomi -tilaisuus Kotkassa
24.11. Pohjola-Nordenin juhlaseminaarin moderaattorina
25.11. Tapaaminen – Musiikintuottajat
25.11. Illallinen Friends of Music’n kanssa
26.11. Tapaaminen Suomen varustamot ry:n kanssa
26.11. Tapaaminen Cable Europen kanssa
26.11. Tapaaminen Foratomin kanssa
26.11. Tapaaminen Nokian kanssa
27.11. Tapaaminen – Argus Media
1.12. Tapaaminen Anni Pönni (World Vision)
1.12. Tapaaminen – Victims of Thalidomide
2.12. RAY:n meppilounas
2.12. Tapaaminen liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtoryhmän kanssa
2.12. Tapaaminen Fire Fighters – Kim Nikula, Jan Andersson
3.12. Tapaaminen Bioenergia ry:n kanssa
3.12. Itellan meppilounas
3.12. Susanna Korpivaara GSK/Lääketeollisuus
3.12. Tapaaminen Aleksi Malmberg/Benelux instituutti
4.12. Tapaaminen CBSR suomalaisten kanssa
4.12. Tapaaminen Fortumin kanssa
4.12. Tapaaminen SAK:laisten liittojen maahanmuuttopoliittiset asiantuntijat
4.12. Suomen yrittäjien keskustelutilaisuus mepeille
6.12. Tasavallan presindentin itsenäisyyspäivän vastaanotto
9.12. Tapaaminen WWF
9.12. Tapaaminen Baltic Sea Region
9.12. Wärtsilän illallinen
11.12. TEKESin pääjohtaja Pekka Soini ja Hannu Kemppainen
12.12. EK:n jouluvastaanotto
12.12. MTK:n Tuomaanpäivä

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.