Kumpula-Natri: Työehdot Suomessa kaikille samat

EU:n tuomioistuin linjasi eilen, että toisesta EU-maasta tulevan yrityksen on noudatettava yleissitovien työehtosopimusten palkkamääräyksiä.

”Tämä ratkaisu on selkeä ja helpotus. Euroopan unionin sisäinen liikkuvuus ei tarkoita työehtojen polkemisen helpottamista! ” parlamentin työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnassa istuva Kumpula-Natri toteaa.

Lähetettyjen työntekijöiden asema on hiertänyt EU:n sisäisiä työmarkkinoita jo pitkään, koska työntekijöille maksettavan palkan ja oikeuksien valvonta on ollut erittäin vaikeaa. Palkansaajajärjestöt ovat peräänkuuluttaneet tiedon tarjoamista lähetetyille työntekijöille, sekä oikeutta alkaa toimiin työntekijän puolesta.

Työsuojelun asema on ajankohtainen EU:ssa muutenkin nyt, kun EU käy vapaakauppaneuvotteluita ja on samaan aikaan ottanut vahvasti agendalleen paremman säätelyn tavoitteen, niin kutsutun REFIT:n.

”Vapaakauppaneuvotteluissa komissio on luvannut, ettei työlainsäädännön turvaamista tai edelleen kehittämistä voida sopimuksella estää. Paremman säätelyn tavoitteissa on paljon hyvää. Päällekkäisen säätelyn ja epäselvien tai turhien nippeleiden purku on kaikkien kannalta hyvä asia. Aiheellista huolta on kuitenkin herättänyt se, että turha säätely on oikeiston mielestä ollut nimenomaan työntekijöiden asemaan puuttumista. Tämä tuomioistuimen päätös muistuttaa siitä, ettei työehtojen polkeminen sovi Eurooppaan” Kumpula-Natri iloitsee. 

Kuluneella viikolla Kumpula-Natri ja S&D-ryhmän mepit sitoutuivat myös puolustamaan lakko-oikeutta, joka on parhaillaan uhan alla niin maailmalla kuin Euroopassakin. Parlamentissa nostatti huolta lakkoilijoiden kohtelu Espanjassa, jopa satojen vangitseminen. Demarimepit tuomitsivat myös työnantajien yritykset rajoittaa lakko-oikeutta Kansainvälisessä työjärjestö ILO:ssa parhaillaan käytävissä keskusteluissa.

”Oikeus lakkoon on oikeus, jota ilman työntekijä on kerjääjän asemassa. Toivon Suomen rakentavan myös jatkossa yhteiselle sopimiselle perustuvaa toimintamallia ja yhteiskuntaa.”Kumpula-Natri päättää.

Ensi viikon keskiviikkona, 18. helmikuuta, vietetään kansainvälistä lakko-oikeuden puolustamisen päivää.

 

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.