Eurooppalainen nuorisotakuu otti askeleen eteenpäin

Teksti on julkaistu alunperin Miapetran IL-blogissa 30.4.2015.

Euroopan parlamentti päätti eilen istunnossaan nostaa nuorisotakuuohjelmien (Youth Employment Initiative) ennakkorahoitusosuutta ja myönsi tarkoitukseen miljardi euroa. Tämä nostaa ohjelmien ennakkorahoituksen osan yhdestä prosentista 30 prosenttiin. Nuorisotakuujärjestelmän ideana on tarjota jokaiselle nuorelle töitä, koulutus- tai harjoittelupaikka.

Tämä teknisestäkin viivästyksestä aiheutunut hidas käyntiinlähtö pitäisi nyt antaa vauhtia ja selkeän viesti jäsenmaille, että EU tekee oman osansa asian edistämiseksi. Nyt jäsenmaiden on korkea aika tarttua tähän haasteeseen ja ryhtyä toden teolla nuorten avittamiseen päästä kiinni työmarkkinoille. Demariryhmän ajama, Suomessa jo testattukin, nuorisotakuu on tähän erinomainen väline. Tätä me suomalaiset aina meistä demarimepeistä komissaari Kataiseen olemme täällä Brysselissä koettaneet kertoa. Hienoa nähdä, että EU on nyt todella lähdössä edistämään asiaa. Samaan aikaan onnekasta on, että Suomi ei ainakaan vielä -e ikä toivottavasti koskaan – tule EU:n rahoituksesta osalliseksi. Meillä kun vaadittu 25% työttömyysprosentti ei onneksi ole missään päässyt toteutumaan.

Tämänpäiväinen päätös oli hyvä edistysaskel. Euroopalla on kuitenkin edessään vielä pitkä matka ennen kuin nuorisotyöttömyyden tilanteen helpottuminen on näköpiirissä. Yleisen työllisyystilanteen parantaminen kasvun ja työpaikkojen luomisen avulla on tietenkin paras tae myös nuorisotyöllisyyden ratkaisemiseen. Sen odottamiseen ei voida kuitenkaan uhrata kokonaista sukupolvea. Tähän ajatukseen Euroopan parlamenttikin on voimakkaasti sitoutunut.

Nuorisotyöttömyyden ratkaisut tarvitsevat kuitenkin myös omia panostuksia ja erityistä huomiota. Eurooppa ei voi hukata nuorempia sukupolvia, vaan heille täytyy kyetä tarjoamaan tulevaisuudenuskoa ja töitä. Nuorisotakuu on tähän vain yksi väline, mutta konkreettinen sellainen.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.