Suomen ja Euroopan metallialan tuska

Samaan aikaan, kun Suomen metallijalostuksesta annetaan tulosvaroituksia ja irtisanomisuutisia, Europarlamentissa äänestettiin alan tulevaisuuden eteen tehtävistä toimista. Suomalaiset metallinjalostajat ovat vaikeuksissa maailman markkinoiden ylikapasiteetin ja hintojen laskun myötä.

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona S&D -ryhmän demareiden valmisteleman ja väkevästi ajaman raportin eurooppalaisen terästeollisuuden toimintamahdollisuuksien parantamiseksi. Komissiota halutaan toimimaan alan Euroopassa säilymisen puolesta, jopa puuttumaan tuontiin silloin, kun on kyse maista, joissa ei ole korkeita tuotantostandardeja. Samalla vaaditaan toimia, joilla eurooppalaista metallintuotantoa saadaan entistäkin puhtaammaksi.

Aasian hintadumpattu ylituotanto ja tuonti Euroopan markkinoille tuo haasteita. Parlamentin demarit pitävät erityisesti Kiinan tuettua terästuotantoa huolestuttavana. Kansainvälisen kaupan tukeminen on erittäin tärkeää nykyisessä taloustilanteessa, mutta on ennenaikaista myöntää Kiinalla markkinatalousstatusta. Vaadin komissiota tekemään kokonaisvaltaisen vaikutusarvion mahdollisen statuksen myöntämisen vaikutuksista Euroopan metallinjalostukselle.

Parlamentin enemmistö hyväksyi hyvin tiukan kirjauksen Kiinan markkinatalousstatuksen vaikutuksesta metallialaan.

Yhteistyötä Kiinan kanssa on tiivistettävä esimerkiksi ilmastopolitiikan osalta. Samalla on kuitenkin varmistettava, että Euroopalla välineet reagoida, jos tuotteita myydään Eurooppaan alle todellisen markkinahinnan.

Parlamentin kannanotto sivusi myös ensi vuonna Euroopan unionissa merkittäviksi keskustelunaiheiksi nousevia ja teollisen kilpailukyvyn kannalta merkittäviä kysymyksiä, kuten päästökauppajärjestelmää ja energiamarkkinamallin päivittämiseen tähtäävät kokonaisuudet.

 

Miapetra Kumpula-Natri

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.