Lopetetaan ruoan tuhlaus koko Euroopassa

Jätin eilen torstaina Euroopan parlamentille ehdotuksen ruoan tuhlauksen lopettamisesta. Ehdotuksen allekirjoittivat myös suomalaismepit Liisa Jaakonsaari, Heidi Hautala, Merja Kyllönen ja Paavo Väyrynen.

Suomessa eduskunta käsittelee lakialoitetta syömäkelpoisen ruoan jakamisesta hyväntekeväisyyteen. Ilmari Nurmisen laatiman, yli sadan kansanedustajan allekirjoittaman aloitteen mukaan muun muassa ruokakaupat, koulut ja sairaalat eivät enää saisi heittää syömäkelpoista ruokaa pois vaan se pitäisi jakaa hyväntekeväisyysjärjestöille, esimerkiksi ruokajonoihin.

EU uudistaa parhaillaan jätelainsäädäntöä. Euroopan komission jätedirektiiviesitys sisältää tavoitteen ruokahävikin vähentämisestä.
Nyt on hyvä hetki kertoa suomalaisten mainiosta ajatuksesta myös Euroopassa.
Ehdotuksessani esitän, että syömäkelpoista ruokaa ei saa hävittää, mikäli auttamisjärjestöt tulevat sitä hakemaan. Kauppojen tai koulujen ei tarvitse itse järjestää ruuanjakelua tai kuljetusta, ainoastaan olla tuhoamatta syömäkelpoista ruokaa mikäli auttamisjärjestö haluaa ja pystyy jakelemaan sen tarvitseville.

Jakeluvelvoite on yksi tapa vähentää hävikin määrää ja ohjata ruokaa sitä tarvitseville. Esimerkiksi Ranskassa on jo hyväksytty laki, jonka mukaan marketit eivät saa heittää pois tai tuhota ruokaa. Monet ranskalaismepit tukevatkin ajatusta lainsäädännön laajentamisesta myös muualle Eurooppaan.

(Julkaistu muun muassa Demokraatissa, Pohjalaisessa ja Ilkassa.)

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.