Soitteleeko suomalainen ensi kesänä halvalla ulkomailla vai ei?

Kuinka paljon suomalainen maksaa puheluista tai nettisurffailusta kännykällä ensi kesän Espanjan-lomalla?
Todennäköisesti saman verran kuin puheluista tai surffailusta Suomessa. EU on luvannut poistaa verkkovierailumaksut kuluttajilta vuoden 2017 kesällä. Tämän jälkeen suomalaisetkin voisivat käyttää kännykkää EU-maissa samaan hintaan kuin kotimaassa.
Roaming-maksujen poistumisesta on tullut erittäin hyvää palautetta erityisesti nuorilta. Suomalaiset matkustavat eurooppalaisittain paljon, joten asia koskee suurta osaa suomalaisista. Myös kuluttajajärjestöt ovat kiitelleet verkkovierailumaksujen poistumista.

Verkkovierailumaksujen poistamiselle asetettiin kuitenkin kaksi ehtoa.
Jotta lupaus roaming-maksujen poistumisesta voitaisiin pitää, näiden ehtojen on toteuduttava.

Ensimmäinen ehto on, että ilmainen roaming ei saa olla täysin vailla rajoja, vaan ilman verkkovierailumaksuja jaa soitella ja surffata niin kauan kuin kyseessä on ”kohtuullinen käyttö”. Euroopan komission ja jäsenmaiden pitää päästä yhteisymmärrykseen siitä, mikä on ”kohtuullista käyttöä”. Tällä halutaan sulkea pois mm. ilmaisella roamingilla keinottelevat kaupalliset toimijat.
Komissio ehdotti aluksi, että raja olisi 90 päivää vuodessa tai 30 päivää yhtäjaksoisesti. Ehdotus vedettiin pois aivan liian alhaisena. Tarkoitus ei ole rajoittaa tavallisten ihmisten puheluita tai nettiläyttöä vaan ainoastaan sulkea pois kaupalliset keinottelijat. Uusi ehdotus näyttää jo paremmalta, joskin siinä on vielä hiomista.

Toinen ehto on se, että unionissa saadaan sovittua teleoperaattoreiden välisistä kattohinnoista. Valmistelen itse tätä asetusta parhaillaan.
”Kun suomalainen surffailee netissä Euroopassa tai soittaa kotiin, hän käyttää vierasta verkkoa. Verkon rakentaminen ja ylläpito maksavat. Valmistelemani asetus määrittelee, kuinka paljon eurooppalaiset operaattorit saavat korkeintaan veloittaa toiselta operaattorilta siitä hyvästä, että sen verkkoa käytetään.

Jätin ehdotukseni pari viikkoa sitten. Kansainvälisessä mediassa ja alan toimijoiden keskuudessa ehdotustani on näköjään alettu kutsua nimellä ”The Finnish Solution”, mikä tietysti on hauskaa (ja näköjään jutut siitä voidaan kuvittaa esimerkiksi muumeilla!). Politicon analyysi puolestaan näytti tältä.

ja ITRE-valiokunta äänestää siitä marraskuun lopussa. Sen jälkeen alkavat neuvottelut jäsenmaiden kanssa, ja koko parlamentti äänestää asiasta todennäköisesti maaliskuun alussa.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.