Energian talvipaketti auttaa ilmastoa ja kuluttajaa

winter_package

EU-komissio julkaisi viime viikolla niin sanotun energian talvipaketin, jossa esitellään EU-tason keinoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Valtavassa paketissa tarkastellaan energian käyttöä ja tuotantoa monelta eri kantilta.
Tavoitteena on luoda pohja EU:n yhteiselle energiapolitiikalle ja linjaukset uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi.

Komission linjaukset ovat Suomen ja suomalaisten kannalta lupaavia.
Suomen kannalta kriittinen kysymys, eli metsäpohjaisen bioenergiaan käyttöön liittyneet epävarmuudet, saatiin ratkaistua. EU:ssa on ollut ymmärrettävä huoli siitä, että sademetsiä kaadetaan energiakäyttöä varten. Saimme komission ymmärtämään, että suomalainen metsänhoito on kestävää ja siten kotimaisen puun käyttäminen on jatkossakin mahdollista.

Komission paketti nostaa kuluttajan keskiöön. Tavoitteena on, että esimerkiksi aurinkopaneelien omistajilla on paremmat mahdollisuudet myydä tuottamansa energia vaikkapa naapuruston käyttöön.
On myönteistä, että esimerkiksi kerrostaloasujien mahdollisuudet oman energian tuottamiseen otetaan jatkossa paremmin huomioon.

Komissio esittää myös sähköisen liikenteen entistä voimakkaampaa edistämistä. Sähköautoilun kasvun hidasteena on kattavan latausverkoston puute – ihmiset eivät uskalla ostaa sähköautoa ellei heillä ole varmuutta siitä, että auton saa varmasti ladattua pidemmillä matkoilla. Ehdotuksen mukaan sähköautojen latausverkoston kasvulle luodaan hyvät edellytykset.

Komission paketti osoittaa, että EU ottaa ilmastonmuutoksen torjumisen tosissaan. Energiatehokkuuden merkitystä korostetaan, mutta on hyvä, että jäsenvaltiot saavat jatkossakin määrittää itse, millä keinoin ne päästöjä vähentävät.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.