Trumpin asettamat maahantulokiellot eivät kuulu länsimaiseen sivistysvaltioon

Yhdysvaltain presidentti Trumpin säätämät rasistiset, turhat ja sivistysvaltiolle sopimattomat maahantulokiellot koskevat todennäköisesti satojatuhansia eurooppalaisia, myös yli kymmentätuhatta suomalaista.
Trumpin päätös kieltää maahantulo Irakin, Iranin, Somalian, Jemenin, Syyrian, Libyan ja Sudanin kansalaisilta ja kaksoiskansalaisilta on syrjivä eikä millään tavoin perusteltavissa turvallisuudella tai terrorismin torjunnalla. Tämän lisäksi se on jo nyt aiheuttanut valtavasti hämmennystä, vaikeuksia, epäselvyyttä ja sekoilua sekä Yhdysvalloissa että muualla maailmassa.

Ihmisten maahantulokiellot yksinomaan heidän kansallisuutensa perusteella eivät kuulu länsimaiseen sivistysvaltioon. Ne muistuttavat perusoikeuksia rikkovaa kollektiivista rangaistusta. Kiellot vaikeuttavat täysin kohtuuttomasti viattomien ihmisten elämää.

Euroopan parlamentin uusi puhemies Tajani ja komission puheenjohtaja Juncker – molemmat oikeistopuolue EPP:n edustajia – ovat vaienneet kilpaa.
Onneksi ulkopolitiikan korkea edustaja, demari Mogherini otti kantaa perusoikeuksien puolesta, jotka ovat myös kansainvälisen oikeuden mukaan sinetöidyt. Tiistaina myös Neuvoston puheenjohtaja Tusk kommentoi USA:n politiikkaa, joskaan ei suoraan maahantulokieltoa.

EU:n johdon tulee tehdä selväksi, että emme hyväksy maahantulokieltoja. Vaikeneminen on häpeällistä ja väärin. Me emme kenties voi määrätä Trumpia lopettamaan oman maansa sekä sen yritysten, yliopistojen ihmisten vahingoittamista. Mutta me voimme ja meidän pitää nousta puolustamaan eurooppalaisia, joita Trumpin määräykset sortavat. Jos emme nyt puolusta omia kaksoiskansalaisiamme, lähetämme heille viestin: oikeastaan teillä ei ole väliä, ette ole meikäläisiä.

Yhdysvallat on luisumassa muukalaiskammon ja eristäytymisen tielle. Meidän on pidettävä se kaikin keinoin mukana kansainvälisessä yhteisössä ja autettava sitä pitämään kiinni länsimaisista arvoista. Kun ihmisoikeudet ovat vaarassa idän lisäksi myös lännessä, EU:n täytyy näyttää tietä.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.