Homekoulut voisi kunnostaa EU-rahalla, jos sitä ymmärretään hakea

Tiedote perjantaina 21.4.2017
Miapetra Kumpula-Natri
S&D-ryhmä, Euroopan parlamentti

 

HOMEKOULUT VOISI KUNNOSTAA EU-RAHALLA

Suomessa on yli tuhat koulua, joissa on vakavia sisäilmaongelmia. Rahaa niiden korjaamiseen voisi saada EU:sta, jos rahaa vain osataan ja viitsitään hakea.

Kuntaliiton mukaan Suomessa on yli tuhat koulua, jotka pitäisi pikaisesti korjata tai purkaa. Se voitaisiin tehdä EU-rahalla, sanoo europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd).
Jos homekoulujen korjaaminen on kiinni rahasta, Suomi ja Kuntarahoitus voisivat hakea rahoitusapua EU:lta, hän ehdottaa.

ESIR on Euroopan strategisten investointien rahasto, josta voi hakea hyvin halpaa lainaa. Esimerkiksi Ranskassa remontteja on maksettu ESIR-rahalla. Suur-Pariisin alue loi yhdessä pankin kanssa alustan, jolla voidaan rahoittaa yksittäisten talojen tai rakennusten remontteja. Näin voitaisiin Kumpula-Natrin mukaan tehdä myös Suomessa.
”Suomen ei kannata kainostella vaan hakea rohkeasti. Rahaa ei saa jollei sitä hae.”

Yksittäiselle kunnalle EU-rahan hakeminen voi olla liian työlästä. Kuntarahoitus voisi kuitenkin hakea suurempaa summaa ja tarjota sitä kunnille homekouluremontteihin.
”EU-lainarahaa kannattaa hyödyntää, kun sitä kerran on tarjolla. Kukaan vanhempi ei halua lähettää lastaan päivittäin homekouluun tietäen, että koulunkäynti voi sairastuttaa lapsen, eikä kenenkään pidä joutua lähtemään joka päivä töihin homeen keskelle”, Kumpula-Natri toteaa.

EU-raha on hyvä vaihtoehto myös siinä mielessä, että maakunta- ja soteuudistuksen jälkeen kuntien rahoitusasema huononee huomattavasti nykyisestä. Tämä vaikuttaa kuntien mahdollisuuteen saada lainaa ja rahan hintaan. Uudistuksen jälkeen maakunnat vuokraavat kuntien sote-kiinteistöt kolmen vuoden ajaksi, mutta lainat jäävät kunnille.

Kumpula-Natri neuvottelee EU-parlamentissa demariryhmän kannasta rakennusten energiatehokkuusdirektiivissä. Tavoite on tehdä eurooppalaisista rakennuksista energiatehokkaampia. Kumpula-Natri on pitänyt esillä sisäilman laatua, jonka täytyy parantua energiaremonttien myötä.
”Se, että taloista tehdään tiiviimpiä, ei saa johtaa esimerkiksi pahempiin homeongelmiin.”

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.