Hyvästi geoblokkaus!

geoblokkaus

Suomalaiset voivat jatkossa katsoa ostamiaan verkkopalveluja myös muissa EU-maissa. Hyvästi geoblokkaus!

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään uuden asetuksen, jonka ansiosta suomalaiset voivat jatkossa käyttää ostamiaan audiovisuaalisia palveluja myös muissa EU-maissa.

Kun suomalainen nykyään ostaa verkosta vaikkapa pelejä, elokuvia tai tv-sarjoja tai esimerkiksi maksaa Katsomosta, Ruudusta tai Netflixistä, hän pystyy kyllä käyttämään palveluja kotimaassa. Mutta kun suomalainen matkustaa ulkomaille, hän ei saa automaattisesti käyttää ostamiaan palveluja.
Moni on pettynyt, kun ei olekaan voinut seurata työmatkalla urheilukisoja suomalaisella selostuksella tai katsella lempisarjaa kesälomareissulla. Se tuntuu epäreilulta erityisesti jos on maksanut palvelusta erikseen.

Syy käytäntöön ovat olleet tekijänoikeudet. Nyt EU järjestää niin, että suomalaiset saavat maksamansa verkkosisältöpalvelut käyttöön myös oleskellessaan muissa EU-maissa.
Tämä on reilua – kuluttajahan on jo maksanut tuotteesta ja siis hankkinut sen laillisesti.

Jatkossa ostettavien audiovisuaalisten verkkopalvelujen geoblokkaus ei enää ole sallittua.
Uudet säännöt hyödyttävät muun muassa työn takia matkustavia, lomalaisia ja vaihtoon lähteviä opiskelijoita. Komissio arvioi, että uusista säännöistä hyötyy välittömästi 30 miljoonaa eurooppalaista ja määrä kasvaa vuoteen 2020 mennessä ainakin 71 miljoonaan.

Lakiehdotus muutoksineen kokonaisuudessaan luettavissa täällä.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.