Palkkojen dumppaus loppuu – parlamentin päätös lähetettyjen työntekijöiden direktiivissä on hyvä

Olen tyytyväinen Euroopan eiliseen parlamentin työllisyysvaliokunnan päätökseen suojella samapalkkaisuutta eurooppalaisilla työmarkkinoilla. Valiokunta äänesti maanantaina illansuussa ns. lähetettyjen työntekijöiden direktiivistä. Direktiivi käsittelee muissa EU-maissa työskentelevien työntekijöiden oikeuksia.

Työtä pitää saada tehdä vapaasti toisessa EU-maassa, mutta palkkadumppauksesta tulee päästä eroon.

Parlamentin kannassa asetetaan ensimmäistä kertaa työntekijöiden oikeudet sisämarkkinaoikeuksien kanssa samalle viivalle. Tätä kannattaa seurata läpi neuvottelujen, sillä tähän oikeusperustaan on työntekijän oikeuksien puolustaminen monta kertaa kompastunut.

Äänestystulos on suuri voitto sen puolesta, että samasta työstä maksettaisiin sama palkka samassa maassa. Työntekijöiden oikeudet ympäri Eurooppaa voittivat tänään.

Nyt hyväksytyn kannan mukaan lähetetty työntekijä on oikeutettu samoihin etuihin, kuten lomiin ja bonuksiin kuin paikallisesti palkattu.

Erityisesti matka-, majoitus- ja ruokailukulujen saaminen osaksi direktiiviä on suuri edistysaskel monille lähetetyille työntekijöille. Osa jäsenmaista yrittää toden teolla estää tätä. Tiedossa on erittäin tiukat neuvottelut.

Olen tyytyväinen, että myös kuljetusalan tilanteeseen päästään puuttumaan.
Joidenkin mielestä kuljetusalalle ei tarvita mitään sääntöjä. Voittanut kanta kuitenkin edellyttää, että myös kuljetusalan työntekijät saavat vastaavat oikeudet kuin muilla aloilla.

Parlamentin työllisyysvaliokunnan kanta etenee seuraavaksi parlamentin täysistuntoon, jossa päätetään neuvottelumandaatista parlamentin, neuvoston ja komission välisiin trilogi-neuvotteluihin. Näiden neuvotteluiden pohjalta hyväksytään lopullinen direktiivi.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.