SÄHKÖAUTOJEN LATAAMISTA HELPOTETAAN, RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUUS PARANEE

Euroopan parlamentin energiavaliokunta hyväksyi juuri rakennusten energiatehokkuusdirektiivin. Se tarkoittaa lisää sähköautojen lataustolppia, runsaasti remontteja, rahansäästöä, puhtaampaa sisäilmaa ja ilmastonmuutoksen torjumista.

Euroopan parlamentin teollisuus- ja energiavaliokunta äänesti tänään keskiviikkona rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä. Olin mukana neuvottelemassa direktiiviä parlamentin toiseksi suurimman ryhmän eli S&D:n puolesta. Direktiivi tulee vaikuttamaan laajalti eurooppalaiseen rakennuskantaan.

Parlamentti esittää, että EU:n rakennuskannan on oltava hiilidioksidineutraalia vuoteen 2050 mennessä. Rakennuskannan remontointi on valtava urakka, joka tulee luomaan työpaikkoja ja ihmisille parempaa asuinympäristöä. Esimerkiksi hyvään sisäilman laatuun kiinnitetään nyt aiempaa enemmän huomiota. Kannustamme erityisesti julkisten rakennusten remontointiin. Homekouluista on päästävä eroon.

Uutena asiana direktiivissä on haluttu esittää sähköautojen latausinfrastruktuurin rakentamista samalla kun taloihin tehdään remontteja. Parlamentin kannan mukaan uusiin ja remontoitaviin asuinrakennuksiin tulee rakentaa lataustolpat mahdollistavat esikaapeloinnit. Muihin rakennuksiin tulee rakentaa vähintään yksi sähköauton lataustolppa sekä tarvittavat esikaapeloinnit joka kymmenennelle autopaikalle. Vaatimukset koskevat uusia ja remontoitavia rakennuksia, joissa on yli kymmenen autopaikkaa.

Sähköautoja pitää voida ladata kotona, työpaikalla ja asioinnin yhteydessä, pelkät huoltoasemat eivät riitä. Tarvitsemme tätä varten paljon uutta latausinfraa. Kaapelivedot kannattaa tehdä silloin kun taloja remontoidaan muutenkin.

Keskeinen energiatehokkuuden parannuskeino on talojen automaatiojärjestelmien käyttöönotto. Parlamentti esittää, että muihin kuin asuinrakennuksiin tulee asentaa automaatio- ja valvontajärjestelmät vuoteen 2023 mennessä, mikäli niiden energiakulutus on yli 250 MWh. Järjestelmät voivat aistia esimerkiksi lämpötilaa, ihmisten määrää ja ilmanlaatua ja lämmittää, viilentää tai tuulettaa rakennuksia sopivasti. Tiedot tulisi myös esittää asukkaalle tai rakennuksen isännöitsijälle toimenpiteitä varten.

Parhaimmillaan automaatiolla voidaan säästää jopa puolet rakennuksen kuluttamasta energiasta ja järjestelmien takaisinmaksuaika on vain 3-5 vuotta. Energiatehokkuutta tulee parantaa aina kustannustehokkaimmalla vaihtoehdolla.

Energiatehokkuusdirektiivi on ensimmäinen osa puhtaan energian pakettia, jonka tarkoitus on vähentää päästöjä EU:ssa. EU on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin, ja mikäli ne aiotaan saavuttaa, on tämänpäiväisen rakennusten energiatehokkuusdirektiivin mentävä läpi. Kyse on valtavasta asiasta, sillä rakennukset syövät noin 40 prosenttia kaikesta EU:ssa käytetystä energiasta.

Seuraavaksi direktiivistä aloitetaan neuvottelut Neuvoston kanssa. Niissä syntyy kompromissi parlamentin ja jäsenmaiden kesken, minkä jälkeen asiasta äänestetään Neuvostossa ja Parlamentin täysistunnossa. Neuvottelut on tarkoitus saattaa päätökseen vielä vuoden loppuun mennessä.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.