EU otti rohkean askeleen ilmaston puolesta – yli kolmanneksen energiasta pitää olla uusiutuvaa 2030 mennessä

 

Euroopan parlamentti otti tänään keskiviikkona merkittäviä edistysaskelia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Parlamentti äänesti kolmesta tärkeästä energiadirektiivistä ja päätyi kunnianhimoisiin tavoitteisiin niin uusiutuvan energian kuin energiatehokkuuden osalta.

Parlamentti haluaa, että yli kolmannes energiastamme olisi uusiutuvaa vuonna 2030. Lisäksi parlamentti äänesti kestävän biopohjaisen uusiutuvan energian puolesta, vaikka se ennen äänestystä käydyissä keskusteluissa sai myös kritiikkiä osakseen.

S&D-ryhmän euroedustajat vastasivat koko parlamentin kannasta niin uusiutuvan energian direktiivissä kuin energiatehokkuusdirektiivissä. Se edesauttoi kunnianhimon nostamisessa – lopulta myös suurin puolue, oikeistolainen EPP, saatiin kompromissien kautta tukemaan korkeampaa energiatehokkuuden nostotavoitetta. Komissio esitti 27 prosenttia, mutta parlamentti nosti tavoitteen 35 prosenttiin. Samoin uusiutuvien energioiden tavoite nousee 35 prosenttiin parlamentin kannassa.

Kunnianhimoisia tuloksia ei saavuteta jääräpäisillä yrityksillä muuttaa sääntöjä koko ajan, kuten nyt nähtiin matkan varrella. Jotkut koettivat esimerkiksi estää kokonaan runkopuun käytön energiaksi, mikä olisi estänyt myös harvennushakkuiden puunkäytön.

Erityisesti haluan nostaa esiin liikennesektorille asetetun tavoitteen – 12% uusiutuvan energian osuudesta. Parlamentti haluaa vähentää peltopohjaisten ns. ensimmäisen sukupolven biopolttoaineiden käyttöä ja tuoda tilalle edistyneitä biopolttoaineita. Biopolttoaineet ovat tärkeä työkalu siirtyessämme kohti puhdasta liikennettä. On hyvä, että siirrymme pois esimerkiksi palmuöljystä kohti uusia polttoaineita. Toivottavasti lisääntyvä kysyntä edistyneille, muun muassa metsäpohjaisille polttoaineille johtaa myös uusiin investointeihin ja sitä kautta työpaikkoihin Suomessa.

Tiukan vaikuttamistyön jälkeen parlamentti päätti pitää edistyneiden polttoaineiden listalla myös mäntyöljyn, josta jo nykyisellään tehdään kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi vähentävää biopolttoainetta Lappeenrannassa.
Ympäristövaliokunnasta tuli myös esitys mäntyöljyn poistamiseksi, mutta onneksi tuokaan ei salissa mennyt läpi, sillä juuri sivuvirroista syntyy uusia innovaatioita osana kiertotaloutta. Se on parasta biotaloutta.

Parlamentin käsittelyssä oli tänään kolme lainsäädäntöesitystä ns. puhtaan energian paketista. Uusiutuvan energian direktiivin (ns. RED II) ja energiatehokkuusdirektiivin (ns. EED) lisäksi käsittelyssä on hallintomallidirektiivi (ns. Governance). Nämä kolme esitystä ovat osa komission loppuvuodesta 2016 julkaisemaa energipakettia, jolla pyritään varmistamaan EU:n pääseminen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.