EU:n sisäiset puhelut halpenevat – EU sopuun telemarkkinoiden pelisäännöistä

EU-instituutiot pääsivät myöhään keskiviikon vastaisena yönä sopimukseen Euroopan telemarkkinoita koskevasta sääntelypaketista. Osana pakettia päätettiin asettaa rajat kotimaasta toiseen EU-maahan soitettavien puheluiden ja tekstiviestien hinnalle. Euroopan parlamentti vaati yli 1,5 vuotta kestäneissä neuvotteluissa hintakysymykseen puuttumista jäsenmaiden vastustuksesta huolimatta.

 

– Roaming-sääntelyn avulla ihmiset ovat voineet soittaa, lähettää viestejä ja käyttää dataa ulkomailla lähes kotimaan hinnoin. Mutta Suomesta Ruotsiin soitettu puhelu on voinut maksaa moninkertaisesti Ruotsista takaisin Suomeen lomamatkalla soitettuun puheluun nähden. Tähän tulee nyt muutos, SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri sanoo. Kumpula-Natri toimi neuvotteluissa ryhmänsä edustajana.

 

Sopimuksen mukaan EU-puheluiden verottomaksi maksimihinnaksi tulee 0,19 euroa minuutilta ja tekstiviestin 0,06 euroa per viesti. Sopimus vaatii vielä jäsenmaiden ja parlamentin täysistunnon lopullisen hyväksynnän.

 

Euroopasta 5G-verkkojen edelläkävijä – lisää laajakaistaverkkoja

 

Eurooppa uhkaa jäädä esim. Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen jälkeen uusien nopeiden verkkojen rakentamisessa. Yksi paketin tärkeimmistä osioista liittyy uusien laajakaistaverkkojen rakentamiseen ja eri operaattoreiden välisiin kilpailusääntöihin. On arvioitu, että Eurooppaan tarvitaan jopa 500 miljardin edestä uusia investointeja laajakaistaan.

 

– Me halusimme ja saimme läpi neuvotteluissa, että vaikka uusien verkkojen rakentamista helpotetaan höllentämällä niiden sääntelyä, pystymme kuitenkin estämään markkinoiden keskittymisen ja takaamaan kuluttajille valinnanvaraa, paranevat palvelut sekä kohtuulliset hinnat, Kumpula-Natri sanoo.

 

Osana hyväksyttyä pakettia EU-jäsenmaat sitoutuvat avaamaan nopealla aikataululla uusia taajuusalueita 5G-verkkojen käyttöön. Lisäksi taajuussopimusten sääntöjä yhdenmukaistetaan. Jatkossa esimerkiksi uusien taajuussopimusten minimikeston tulisi olla vähintään 15 vuotta.

 

– Suomi on vahva mobiiliverkkojen edelläkävijä. Tarvitsemme kuitenkin koko Euroopassa vahvan panostuksen uusiin verkkoihin, jotta voimme kehittää uusia palveluita ja innovaatioita nopeampien langattomien yhteyksien varaan, Kumpula-Natri sanoo.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.