Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin puhe SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Hämeenlinnassa 17.11.2018

Hyvä ystävät, toverit,

tuon teille Euroopan parlamentin meppivaltuuskunnan terveiset Brysselistä!

Sosialidemokratia voi Suomessa hyvin. Tarjoamme oikeistohallitukselle selvän vaihtoehdon, joka tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja toivon eväillä vahvistaa kannatustaan kansalaisten keskuudessa. SDP näyttää, että yhteiskuntaa voi uudistaa ja tulevaisuutta rakentaa ilman pakottamista ja vastakkainasettelua, uudistamalla ja investoimalla.

Muualla eurooppalaisiin arvoihin sitoutuneiden puolueiden tunnelmat ja näkymät eivät ole aivan yhtä kirkkaat kuin meillä täällä Hämeenlinnassa. Saksan Alternative für Deutchland, Ranskan Front Nationale, Italian Lega, Unkarin Fidesz, ruotsidemokraatit. Ystävät, tämä lista jatkuu pelottavan pitkänä. Sanon pelottavan, koska Euroopalla on tulevissa EU-vaaleissa edessään valinta pelon ja toivon, perääntymisen ja ratkaisujen, oikeistopopulismin ja vastuullisen politiikan välillä.

Me haluamme rakentaa luottamusta tulevaisuuteen. Tarjoamme tulevaisuusinvestointeja ja hyvinvointitaloutta.

Me suomalaiset sosialidemokraatit olemme jälleen nousseet eurooppalaisen sosialidemokratian toivon eturiviin.

Lienee historian ironiaa, että monien vaikeiden – hallitusvastuutakin sisältäneiden vuosien jälkeen – me suomalaiset sosialidemokraatit olemme jälleen nousseet eurooppalaisen sosialidemokratian toivon eturiviin. Muutamien sisarpuolueidemme menettäessä luottamustaan ympäri maanosaa, kääntyvät monessa paikassa katseet niihin maihin, joissa sosialidemokratia nousee vahvasti vastavirtaan.

Ystävät,

vastustajamme on kova. Populismi on mahtava voima, joka kykenee myös ylittämään politiikan raja-aidat. Olemme nähneet esimerkiksi Yhdysvalloissa, että elintasoonsa, poliittisen järjestelmän toimintaan tai tulevaisuuden näkymiinsä pettyneet löytävät populistit helposti niin etäältä oikealta kuin etäältä vasemmalta. Tämä haastaa maltillisen vasemmiston eli sosialidemokratian.

Jaamme monesti huolen tulevasta ja vaadimme uudistuksia, olemme vakavina kansalaisten huolten edessä ja uskallamme vastustaa epäoikeudenmukaisuutta.

Murros avaa samalla uusia mahdollisuuksia ja ovia. Jaamme monesti huolen tulevasta ja vaadimme uudistuksia, olemme vakavina kansalaisten huolten edessä ja uskallamme vastustaa epäoikeudenmukaisuutta. Meillä sosialidemokraateilla on kuitenkin yksi erityinen vahvuus suhteessa oikeistopopulisteihin: meillä on ratkaisuja, populisteilla pelkkä puhe. Puheen merkitystä väheksymättä – se ei kuitenkaan yksin vie parempaan ja luo toimivia ratkaisuja. Uusi ja parempi huominen ei synny vihapuheesta ja pelonlietsonnasta, vaan uudistuksista, jotka vahvistavat tasa-arvoa, antavat aidon mahdollisuuden menestyä jokaiselle yksilölle ja jotka samalla hitsaavat kansakuntia takaisin yhtenäisiksi.

Hyvät ystävät,

ikävä kyllä aikana, jona oikeistopopulismi horjuttaa yhteiskuntia, sortuu myös maltillinen oikeisto kotimaassa ja koko Euroopassa politiikkaan, joka enemminkin syventää epäluottamusta kuin rakentaa siltoja. Haluan muutamalla esimerkillä parlamentin arkityöstä kertoa, miten puheiden ja otsikkotason tavoitteiden vertaileminen ei riitä, kun etsitään maltillisten, EU-myönteisten puolueiden eroja.

Tällä viikolla äänestettiin Strasbourgissa siitä, tukeeko parlamentti jatkoneuvottelua työolodirektiivistä sosiaali- ja työasioiden valiokunnan kannan mukaisesti niin, että tavoittelemme muun muassa nollatuntisopimusten rajoittamista. EPP-ryhmän vastustuksesta huolimatta parlamentti antoi mandaatin jatkoneuvotteluille. Vaikka EPP:n kärkiehdokkaaksi asetettu Weber alle viikkoa ennen äänestystä Helsingissä sanoi, että hän haluaa kiinnittää huomiota myös työläisten asioihin, hän ja hänen ryhmänsä siis vastustivat työolodirektiivin etenemistä.

Toinen esimerkki: kaikki sanovat haluavansa puuttua ilmastonmuutokseen. Parlamentin äänestyksessä EPP kuitenkin vastusti päästörajoitusten tiukentamista – ja myös Suomen elinkeinoelämä lobbasi, että rajoituksia ei pitäisi tiukentaa, vaikka meillä Suomessa valmistetaan esimerkiksi sähköbusseja. Miksi emme pelastaisi ilmastoa ja samalla hyödyntäisiä teknologista osaamistamme luomalla oikeita, Euroopan laajuisia markkinoita uudelle viennillemme? Onneksi parlamentin enemmistö oli toisella kannalla kuin EPP!

Pelkät puheet ja otsikkotaso eivät siis riitä, pitää katsoa tekoja puheiden takana. Eurooppa tarvitsee sosialidemokratiaa!

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.