Kumpula-Natri johtaa europarlamentin valtuuskuntaa Pariisiin – tapetilla internetin pelisäännöt

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri johtaa Euroopan parlamentin valtuuskuntaa YK:n koolle kutsumassa Internet Governance Forumissa Pariisissa. Kokous kokoaa yhteen valtioita, yrityksiä, kansalaisjärjestöjä ja tiedeyhteisöjä pohtimaan internetin luomia mahdollisuuksia ja sen käyttämisen pelisääntöjä.

– Viime vuonna rikottiin eräänlainen haamuraja, kun internetin käyttäjien määrä ylitti 50 prosenttia maapallon väestöstä. Tämä tarkoittaa, että internetillä on lähes 4 miljardia käyttäjää, Kumpula-Natri huomauttaa.

– On entistä tärkeämpää pohtia verkon pelisääntöjä aikana, jolloin internetin vapaus on häilyvämpää. Globaalissa taloudessakin on tärkeä tuoda esiin, miten eurooppalaiset arvot yksityisyyden suojasta saadaan näkyviin.

Kumpula-Natri kertoo, miten esimerkiksi Euroopan komission tilaisuudessa pohditaankin uutta internetiä, joka vastaisi erityisesti luottamus-haasteeseen ja yksityisyyden suojaan.

– Useamman päivän kestävässä kokouksessa on tarkoitus vaihtaa ajatuksia muun muassa siitä, miten internetin hyödyt saadaan käyttöön mahdollisimman laajasti ja tasa-arvoisesti kaikkialla maailmassa. Tapahtumassa puidaan myös internetiin liittyviä väärinkäytöksiä ja sitä, miten niitä voitaisiin estää, Kumpula-Natri kertoo.

Tekoäly tapetilla.

Kumpula-Natrin johtama valtuuskunta tapaa kahdenkeskisissä tapaamisissa muun muassa Yhdysvaltojen ja internetin osoitteiden tunnuksia hallinnoivan ICANNin edustajia, yrityksiä sekä kansalaisjärjestöjä. Oletettavissa on, että yksi kokouksen tärkeimmistä keskustelunaiheista on tekoäly.

– Internetin pelisääntöjen lisäksi EU:ssa on aihetta pohtia maanosan asemaa muihin suurvaltoihin verrattuna. Teknologian kehitys ja tekoäly ovat aivan keskiössä, kun Euroopassa ja Suomessa etsitään keinoja lisätä tuottavuutta ja uusia työpaikkoja 2020 ja 2030 -luvuilla. Teknologian hyödyntämisessä Eurooppa on tällä hetkellä pahasti jäljessä Yhdysvaltoja ja Kiinaa.

Myös uudet, markkinoille nousemassa olevat teknologiat ovat tapetilla Pariisissa.

– Entistä kehittyneemmän 5G-verkon valmistuminen lähestyy. Uuden sukupolven verkon luomien mahdollisuuksien lisäksi on tärkeää puhua myös sen vaikutuksesta esimerkiksi niin kutsutulle nettineutraliteetille.

Nettineutraliteetilla tarkoitetaan yhdessä sovittua toimintaperiaatetta, jonka myötä kaikkia internetin käyttäjiä kohdellaan samanarvoisesti. Näin ollen esimerkiksi sivustojen käyttämistä toiseen palveluun ei saa vaikeuttaa verkon omistajan oman palvelun eduksi.

– Pohdittavaa riittää. Keskustelussa on taatusti esimerkiksi se, millaisella politiikalla saamme pidettyä yllä Internetin avoimuuden ja luottamuksen ja esimerkiksi nettineutraliteetin myös uusien teknologioiden valmistuessa.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.