Miapetran uutiskirje 16.11.2018: telemarkkinapaketti maaliin, Brexitistä sopimus

Tämä on europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin uutiskirje. Uutiskirje lähetetään sähköpostitse uutiskirjetilaajille noin kerran kuukaudessa. Voit tilata uutiskirjeen omaan sähköpostiisi täältä!

Uutiskirje 16.11.2018

Lokakuun toisen täysistuntoviikon jälkeisellä nk. vihreällä viikolla ei pidetä kokouksia, joten minulla oli mahdollisuus osallistua useampaan tilaisuuteen kotimaassa.

Pohjanmaalla pääsin tapaamaan oman piirin väkeä ja maanantaina Ohjaamo Etelä-Pohjanmaan koordinaatioporukkaa. Ohjaamoissa tehdään hienoa yhteistyötä nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Tiistaina osallistuin Kotkassa Kasvun karavaani -tapahtumaan. Siellä pääsinkin heti kertomaan edellispäivän vierailusta ja sain nostaa Ohjaamo Etelä-Pohjanmaan esimerkiksi EU-rahoitteisesta kehityshankkeesta, joilla luodaan kasvun edellytyksiä alueellisesti!

Allianssin ideoimalla politiikkaviikolla sain kutsun osallistua Tapiolan koulun ja lukion koulupaneeliin Espoossa. Lisää koululaisvierailuja oli heti seuraavalla viikolla kun Nuori vaikuttaja -kilpailun voittaja Espoon Kuninkaantien lukio vieraili tiistaina Brysselissä ja torstaina kävin Eiran aikuislukiossa ja perjantaina vielä Rauman Lyseon lukiossa. Viime viikon päätti Satakunnan piirikokous, jossa pidin poliittisen tilannekatsauksen.

Pariisissa internetin tulevaisuutta pohtimassa

Strasbourgin marraskuun täysistuntoviikon aloitin Pariisissa, jossa sain kunnian johtaa Euroopan parlamentin valtuuskuntaa YK:n koolle kutsumassa Internet Governance Forumissa. Kokous kokosi yhteen valtioita, yrityksiä, kansalaisjärjestöjä ja tiedeyhteisöjä pohtimaan internetin luomia mahdollisuuksia ja sen käyttämisen pelisääntöjä.

Internetillä on tänä päivänä jo lähes 4 miljardia käyttäjää. Onkin entistä tärkeämpää pohtia verkon pelisääntöjä aikana, jolloin internetin vapaus on häilyvämpää.

Kokouksen tarkoitus oli vaihtaa ajatuksia muun muassa siitä, miten internetin hyödyt saadaan käyttöön mahdollisimman laajasti ja tasa-arvoisesti kaikkialla maailmassa. Tapahtumassa puitiin myös internetiin liittyviä väärinkäytöksiä ja sitä, miten niitä voitaisiin estää.

Toimittaja Ayla Albayrakin vankilatuomio peruttu!

Tiistaina kuulimme hyviä uutisia. Turkissa vankeuteen tuomitun suomalais­toimittajan Ayla Albayrakin tuomio on kumottu! Tein usean meppikollegan kanssa töitä Albayrakin vapauttamisen puolesta. Vaikka tämä oikeuden päätös oli hyvä askel oikeaan suuntaan, ei lehdistönvapaus mm. Turkissa ole valitettavasti parantunut viime aikoina.

Iso työ maaliin: telemarkkinapaketti

Parlamentti äänesti keskiviikkona uudesta telemarkkinapaketista, jota olen ollut mukana varjoneuvottelijana neuvottelemassa jo melkein 1,5 vuotta. Paketin yksityiskohdat sovittiin pääosiltaan jo kesäkuussa, kun 8 kuukautta kestäneet trilogit saatiin päätökseen. Nyt parlamentin kanta menee vielä ministereiden vahvistettavaksi ja sen jälkeen uusi laki astuu voimaan.

Yksi konkreettinen asia paketissa on, että kotimaasta toiseen EU-maahan soitettavat puhelut ja lähetettävät tekstiviestit halpenevat. EU-puheluiden verottomaksi maksimihinnaksi tulee 0,19 euroa minuutilta ja tekstiviestin 0,06 euroa per viesti.

Lisäksi telemarkkinapaketin avulla lisätään investointien ennustettavuutta sekä kannustetaan riskien ja kulujen jakamista teleoperaattorien kesken. Tämän on tarkoitus lisätä uuden infrastruktuurin rakentamista ja jouhevoittaa esimerkiksi uuden sukupolven 5G-verkon käyttöönottoa.

Jos Eurooppa haluaa säilyttää paikkansa teknologian kärjessä ja päästä hyödyntämään uusia, mullistavia teknologioita ensimmäisten joukossa maailmassa, tarvitsemme toimivaa infrastruktuuria. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi valokuitukaapeliyhteyksiä. Parlamentin nyt hyväksymä paketti luo Eurooppaan investointeja, kasvua ja työtä yhteistyössä EU:n InvestEU ja Digitaalinen Eurooppa -rahoitusohjelmien kanssa.

Lue lisää: Europarlamentaarikko Kumpula-Natri riemuitsee: Kotoa toiseen EU-maahan soitetut puhelut ja tekstarit halpenevat!

Lue lisää: HS: EU-maasta toiseen soitetuille puheluille tulee hintakatto

Katso: parlamentin keskustelu ja oma puheenvuoroni

Työelämäasioita ministerin kanssa ja jännittävä äänestys työolodirektiivin jatkosta

Työministeri Jari Lindström Strasbourgissa kertomassa työministeriön kuulumisia. Keskustelua riitti esimerkiksi vanhempainvapaasta ja EU:n sosiaalisesta ulottuvuudesta sekä komission antamasta tämän kauden suurimmasta työlainsäädäntödirektiivistä, eli työolodirektiivistä.

Työolodirektiivi ottaa kantaa mm. nollatuntisopimuksiin, ja parantaisi tässä muodossa myös suomalaisten epävarmoissa työsuhteissa työskentelevien asemaa. Sen mukaan puolen vuoden jälkeen tarkasteltaisiin työtunteja ja seuraavaksi puoleksi vuodeksi työntekijälle pitäisi taata ainakin 75% tästä tuntimäärästä.

Työolodirektiivissä painitaan myös työntekijän määritelmän kanssa, mikä voi ensi alkuun kuulostaa hassulta! Mutteipa se olekaan niin helppo asia ollenkaan. Erityisesti näin digiaikana esimerkiksi alustataloustyöntekijöistä ei usein makseta veroja eikä sosiaalikuluja, eikä heille näin ollen kerry eläkettä. Heidät monesti yritetään leimata yrittäjiksi yrityksen sisällä, vaikka he oikeasti ovat täysin alisteisessa asemassa suhteessa työnantajaansa. Tästä syystä määritelmän luominen on todella tärkeätä, ja parlamentin direktiiviesityksessä tässä onnistuttiin mukiinmenevästi.

Koimme tällä viikolla jännityshetkiä, kun ECR:n ja osa EPP:n ryhmän mepeistä toi neuvottelumandaatin täysistunnon äänestykseen tarkoituksenaan palauttaa se valiokunnan käsittelyyn ja viivyttää sen käsittelyä. Onneksi saimme kuitenkin enemmistön nykyisen tekstin taakse ja nyt jäämme seuraamaan millaiseen muotoon mietintö muovautuu tulevissa trilogi-neuvotteluissa!

Brexit-sopimus vihdoin valmis, vai onko?

Sopimus Iso-Britannian EU-erosta on vihdoin valmis. Tai siis ensimmäinen versio, jonka sekä jäsenmaat että Iso-Britannia vielä joutuvat hyväksymään. Tässä talossa kuhistaan, selviääkö Mayn hallitus ilman eroa, onko toinen kansanäänestys vielä edessä, hyväksytäänkö tämä sopimus vai tuleeko vielä uusi sopimuspaperi(pino).

Sopimuksen julkistamisen jälkeen kaksi brittiministeriä (mm. brexitistä vastaava ministeri) on eronnut. Tästä siis vielä matkaa, että Iso-Britannian parlamentti hyväksyy sopimuksen ja lopuksi myös Euroopan parlamentti. Mepeille on taas kerran tulossa paljon vastuuta!

Tapaamiset:

27.10. Puhe Pohjanmaan ja Keski-Suomen yhteisessä seminaarissa
29.10. Wanhat Toverit Seinäjoella
29.10. Tutustumiskäynti Pohjanmaan Ohjaamo-toimijoiden luona
29.10 Vierailu Ilkan toimitukseen
29.10. STTK:n Pohjanmaan aluetoimikunta
30.10 EU:N Kasvun karavaani Kotkassa/ Kymenlaaksossa, mm. Takatalo & Tompuri pienpanimoon tutustuminen
31.10. Ann Selin/ PAM
31.10. Puhe Finnet-päivillä
1.11. Tapiolan lukion ja yläkoulun vaikuttamispaneelikeskustelu
1.11. Petri Kalliokoski + Aleksi Rautavuori / Kevytyrittäjyys ja uusi työ
1.11. Oras Tynkkynen / Sitra
1.11. Panelistina DEMO:n Naiset ulko- ja turvallisuuspolitiikka -tilaisuudessa
1.11. A-talkissa keskustelemassa polarisaatiosta
2.11. videotervehdys FSD.n kongressiin
5.11. Meri Siljama / Confederation of European Forest Owners (CEPF)
6.11. Puhe Starch Europe EU bio-economy -konferenssissa
6.11. Lauri Pakkanen / Rakennusteollisuus
6.11. Videotervehdys Keski-Suomen piirikokoukseen
6.11. Elisa Oyj / Sami Ylikortes, Anne Vainio ja Jyri Järvihaavisto
6.11. Nuori vaikuttaja-kilpailun voittajat /Kuninkaantien lukio
6.11. Etelä-Savon maakuntahallitus
8.11. Eiran aikuislukio
9.11. Rauman lyseon lukio
9.11. Satakunnan SDP:n piirikokouksessa
12.-14. 11. Internet Governance Forum Pariisissa
13.11. Etnon johtajia
14.11. Työministeri Jari Lindström
16.11. Puhe Pohjoisrannan asiakastilaisuudessa

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.