Nuorekasta energiaa nuorista – Mutta kuka tietää, mitä ovat Ohjaamot?

Euroopan parlamentin kalenterissa vuorottelevat eriväriset viikot: on tummanpunainen Strasbourgin täysistuntoviikko, vaaleanpunainen valiokuntaviikko, violetti ryhmäkokousviikko ja pahnan pohjimmaisena vihreä viikko. Viimeisimmän aikana parlamentissa ei ole kokouksia, joten mepeillä on mahdollisuus osallistua tilaisuuksiin kotimaassa. Viimeviikkoiselle vihreälle viikolle mahtuikin monta hyvää kohtaamista ja ikään kuin huomaamatta teemaksi muodostuivat nuoriso ja nuorten osallisuus!

Pääsin maanantaina tapaamaan Seinäjoella Ohjaamo Etelä-Pohjanmaan koordinaatioporukkaa. Ohjaamo Etelä-Pohjanmaa on Sedun hallinnoima maakunnallinen, Euroopan sosiaalirahaston rahoittama kehittämishanke, jonka avulla Etelä-Pohjanmaalle luodaan Ohjaamojen verkosto.

Kuka tietää, mitä ovat Ohjaamot? Ei tarpeeksi moni, sillä  Ohjaamoissa tehdään parasta mahdollista ruohonjuuritason moniammatillista yhteistyötä nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Ohjaamoon on kerätty yhdelle luukulle nuorelle ajankohtaiset palvelut: esimerkiksi te-palvelut, sosiaaliohjaus, kunnan nuorisotyö ja paikalliset oppilaitokset.

Nimensä mukaisesti Ohjaamossa nuorelle, jonka tulevaisuuden suunta on epäselvä tai joka ei tarkkaan tiedä, miten päästä liikkeelle omien unelmien toteuttamisessa, on tarjolla tukea ja palveluohjausta.

Vaikka nuorisotakuun rahoitus muilta osin on jäänyt tällä hallituskaudella vaatimattomaksi, on mahtavaa, että edes tehokkaaksi ja tulokselliseksi todettu Ohjaamo-toimintamalli näyttää juurtuvan koko maahan.  Tiistaina, kun vierailin vuorostaan Kotkassa Euroopan komission Suomen-edustuston, Euroopan parlamentin Suomen-toimiston ja eduskuntatiedotuksen Kasvun karavaani -tapahtumassa, oli helppo nostaa Ohjaamo Etelä-Pohjanmaa esimerkiksi EU-rahoitteisesta kehityshankkeista, joilla luodaan kasvun edellytyksiä alueellisesti!

Nuorten maailmasta on moneksi. Nimittäin viime viikolla järjestettiin myös ensimmäinen valtakunnallinen Politiikkaviikko. Allianssin ideoimalla viikolla peruskoulut ja toisen asteen oppilaitokset tutustuivat päätöksentekoon ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Kerroin lokakuussa 2018 kuvin päivästäni meppinä Allianssi ry:n instastorievieraana.

Minäkin pääsin kertomaan Instagramissa mepin päivästä ja sain kutsun osallistua Tapiolan koulun ja lukion koulupaneeliin Espoossa! Paneelissa kanssani opiskelijoiden kysymyksiin pääsivät vastailemaan kansanedustaja Pia Kauma ja Espoon valtuutetut Mari Anthoni ja Teemu Lahtinen. Helpolla meitä ei päästetty, opiskelijat olivat ajan hermolla ja esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta ja puolueiden eduskuntavaalitavoitteet kiinnostivat.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.