Tärkeä päätös aseviennin lopettamisesta Saudi-Arabiaan – Jemenin sota kuitenkin jatkuu

Suomen hallitus on päättänyt, ettei Suomi myönnä uusia asevientilupia Saudi-Arabiaan eikä Arabiemiraatteihin. Hyvä ja tärkeä päätös – vihdoin.

Valitettavasti tätä ennen Suomi oli kuitenkin ennättänyt jopa lisätä sotilastarvikevientiä Jemenin konfliktissa osallisena olevaan Saudi-Arabiaan. Samaan aikaan olemme joutuneet lukemaan, että satoja tuhansia viattomia siviileitä on kärsinyt konfliktin takia nälästä. Liki 85 000:n alle viisivuotiaan lapsen arvellaan kuolleen äärimmäiseen nälkään ja tauteihin Jemenissä (esimerkiksi Yle 21.11.).

Vaikka Suomen hallitus viimein toimi aseviennin osalta, tämä ei lopeta Jemenin sotaa. EU-maiden on ryhdistäydyttävä ja sovittava yhdessä sitovista säädöksistä aseviennin lopettamiseksi kaikkiin konflikteja käyviin maihin. Voisiko Suomi olla aloitteellinen yhteisten vientikriteerien vahvistamisessa EU-alueella?

Ilman toimia ei saada aikaan kestäviä ratkaisuja. Ja ilman ratkaisuja ei viattomien siviilien kärsimystä saada lopetettua.

Kuva: Kuvankaappaus HS:n sivuilta, kuvan alkuperäislähde: Patria.

 

 

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.