Kirjoitukseni Pohjalaisessa: Tyytyväinen digimeppi kuittaa!

Kirjoitin 9.12. Pohjalaisessa, miten 5G-verkon, supernopeiden laajakaistojen ja uusien valokuituyhteyksien leviämistä voi verrata rautatien maailmanvalloitukseen 1900-luvun taitteen molemmin puolin. Lue alta koko kirjoitus ja myös se, miksi Vaasan pitäisi mielestäni olla hereillä juuri nyt!

==========================================================

Silloin kun on aihetta, pitää se sanoa ääneen: Olen tyytyväinen digimeppi. Euroopan unionin päätöksiä ei aina tunnisteta välittömästi ja suoraan eurooppalaisten – ja suomalaisten – arjessa. Nyt näkyy ja vieläpä helposti.

Kesällä 2017 poistuivat roaming-maksut, pitkäjänteisen työn seurauksena. Tämän myötä kansalaiset ovat saattaneet soittaa EU-maasta kotimaahansa ja käyttää internetiä EU-alueella matkustaessaan ilman lisälaskuja. Jälki on ollut samoin tein nähtävissä kansalaisten kukkaroissa. Roaming-päätös jäi kuitenkin hivenen vajaaksi, ja kotimaasta toisen EU-maan liittymään soitettujen puheluiden hinnat säilyivät korkeina – tai jopa nousivat.

Vaan nyt tähänkin tulee muutos! Marraskuun alussa Strasbourgissa vahvistettiin, että laaja telemarkkinapaketti astuu voimaan. Kiitos paketissa sovitun hintakaton, ensi kesästä lähtien jäsenmaiden välisten puheluiden verottomaksi maksimihinnaksi tulee 0,19 euroa minuutilta ja tekstiviestin 0,06 euroa per viesti.

Hintakatto pohjaa europarlamentin vaatimukseen. Pitkien neuvottelujen jälkeen parlamentin kanta voitti, jäsenmaiden nihkeilystä huolimatta.

Telepaketeissa on myös tärkeitä eväitä tulevaisuuteen.

Näissä nk. telepaketeissa on myös tärkeitä eväitä tulevaisuuteen. Etenkin nyt marraskuussa hyväksytyssä telemarkkinalainsäädännössä luotiin raameja uuden sukupolven 5G-verkoille.

Seuraavaksi joku kysyy, miksi tämä sitten on niin tärkeää? 5G-verkon, supernopeiden laajakaistojen ja uusien valokuituyhteyksien leviämistä voi verrata rautatien maailmanvalloitukseen 1900-luvun taitteen molemmin puolin.

Jos jokin alue tai kaupunki jäi rautatieyhteyksien ulkopuolelle, näivettyminen oli lähes vääjäämätöntä. Ei tullut investointeja, ei uusia työpaikkoja, ei ihmisiä eikä palveluita.

Nyt tarvitaan panostuksia nopeisiin laajakaistoihin! Emme voi nojata vanhaan teknologiaan, kuten kuparijohtoihin, vaan uutta infrastruktuuria tarvitaan.

Miksi? Jotta uusia, työtä synnyttäviä palveluja voidaan käyttää. Esimerkkeinä älyliikenne, älykaupungit, energian tehokas ohjaus ja digiterveydenhuolto.

Tärkeää on myös huomata, että Kiinassa ja Yhdysvalloissa kuidutetaan jo vauhdilla supernopeita valokuitulaajakaistoja, ja tulevaisuuden teknologioihin investoidaan täyttä häkää. Nyt Euroopan pitää vastata tähän.

Entäs Vaasa?

Mutta miksi paasaan aiheesta Pohjalaisessa? Uskon, että Vaasa ja Pohjanmaa voivat jälleen toimia edellä, uudisraivaajina.

Taannoinhan Pohjanmaan liitto ja silloinen Vaasan läänin puhelin (Anvia) tekivät uraauurtavia projekteja valokuituyhteyksien vetämiseksi ja kysynnän kokoamiseksi myös kaupunkikeskustojen ulkopuolelle harvan asutuksen alueille.

Nyt kehotan vaasalaisia kääntämään katseensa 5G-verkkoon, johon maailma on siirtymässä luonnollisena jatkumona 4G-, 3G-, GSM- ja tätä edeltäneen NMT-verkon jälkeen. Suomessa Helsingissä, Tampereella ja Oulussa on jo aloitettu 5G-verkon kokeiluja, kun operaattorit ovat saaneet käyttöönsä ensimmäisiä 5G-taajuuksia.

Entäs Vaasa?

Neuvottelen parlamentissa parhaillaan noin 3 miljardin investointirahasta EU tason digi-infran tukiin seuraavaan talouskehykseen vuosille 2021–2027.

Näyttää, että olen saamassa pakettiin mukaan tukikelpoisuuden 5G-infrastruktuurin rakentamiselle ”sosiaalisiin keskuksiin”, siis esimerkiksi yliopistoihin, yrityspuistoihin ja sairaaloihin tai vaikkapa satamiin.

Kysymykseni on, kehkeytyisikö Vaasasta jälleen edelläkävijä? Löytyisikö meiltä tekijöitä heti 2021?

Seuraavan hallituksen ohjelmassa pitäisi olla halua kannattaa näitä äly-innovaatioita. Mielestäni Pohjanmaan pitäisi nyt jatkaa tekemäänsä hyvää työtä ja integroida digitalisaatiota entistä voimakkaammin niin energiaklusteriin kuin muihinkin innovaatioalustoihin. Uudelle aikakaudelle on edettävä.

Miapetra Kumpula-Natri (sd.)
europarlamentaarikko
kaupunginvaltuutettu
Vaasa

Kirjoitus on julkaistu Pohjalaisessa 9.12.2018.
Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.