Miapetran joulukalenteri 2018

On jälleen joulukuu!

Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että on aika jo perinteeksi muodostuneen Miapetran joulukalenterin.

Kalenteria voit seurata Facebookista tai täältä verkkosivuiltani!

Joulukalenterin 20. luukku aukeaa Vaasan torilla tutuissa merkeissä. Ensi kertaa eduskuntavaaliehdokkaana vuoden 2002 jouluna, 11 kertaa kaupungin kansanedustajana ja nyt 4. kerta meppinä – tämä kaupunkilaisten kanssa nautittu riisipuurohetki kotikaupungissa kuuluu mun jouluperinteisiini! Ja aina ovat kauhan varressa puuron keittäneet Martti Suomi ja Pauli Karhu!

Hyvää joulua ja nauttikaa rupattelusta, yhteisöllisyydestä ja riisipuurosta!

Kalenterin 19. luukussa kiitämme suomalaista ammattiyhdistysliikettä, joka katsoo eteenpäin ja tekee edistyksellistä edunvalvontaa niin täällä Brysselissä kuin muuallakin. Oli ilo eilen tavata STTK:n paikallisjärjestöjä ja keskustella EU:n sosiaalisen pilarin edistysaskeleista viime kuukausien aikana.

Joulukalenterin 18. luukussa kurkistetaan siihen, miten myös EU:n sisällä mahdolliseen verovälttelyyn halutaan nyt puuttua: Europarlamentistä painetaan päälle, että myös jäsenmaiden hallitukset ryhtyvät toimiin.

https://www.facebook.com/kumpulanatri/videos/610777699379111/

Kurkista joulukalenterin 17. luukun kautta aikaisemmin maanantaina järjestämääni Katowicen ilmastokokouksen jälkilöylyt -tapahtumaan. Katso kattava keskustelu kokonaisuudessaan linkin takaa ja osallistu kommenttikentässä keskusteluun. Olisiko mielestäsi jo aika toimia? Jos on, ilahduttaa se minua. 🌍🇫🇮🌲🌳

Varmaa on tämä, kuten Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainenkin huomautti: Jos maapallon lämpeneminen halutaan rajoittaa 1,5 asteeseen, kiire on. EU:n on kiristettävä 2030-tavoitteitaan huomattavasti!

https://www.facebook.com/miapetra/videos/10156784224554424/

16. Luukku: On uuden kalenteriluukun aika 🎅🏼🤶🏼. Useampi parlamenttikausi on pyörähtänyt siitä, kun Euroopan unionissa on viimeksi saatu eteenpäin merkittäviä päätöksiä esimerkiksi työoloihin liittyen.

Nyt on kuitenkin astunut voimaan lähetettyjen työntekijöiden direktiivi, joskin kuljetusalalle sitä vielä neuvotellaan. Joulukuun täysistunnossa kolmikantaneuvotteluita kohti puolestaan eteni Euroopan työviranomaisen perustaminen ja marraskuussa Strasbourgin täysistuntosalissa äänestettiin parlamentin kannasta niin kutsuttuun työolodirektiiviin. Kyseisessä kannassa vahvistettiin selvästi: tiukan kannan: Euroopan unioni haluaa puuttua nollatuntisopimuksiin.

Nämä kaikki uudistukset ovat osa ”sosiaalista Eurooppaa” ja sen vahvistuminen ilahduttaa minua. Katso videolta, mitä se tarkoittaa käytännössä!

https://www.facebook.com/kumpulanatri/videos/753762424991981/

15. Luukku: Tuntuukon sinusta siltä, että EU:ssa on puhuttu eurokriisin jälkeen enemmän pankeista kuin ihmisistä?

Tänään iloitsen siitä, että tähän on viimein tulossa muutos. EU:n niin kutsuttu sosiaalinen pilari on nimittäin saanut painoarvoa, ja esimerkiksi hyvinvointitalouden merkitystä korostetaan. Päätöksenteossa on tärkeää satsata ihmisten hyvinvointia edistäviin osa-alueisiin, kuten sivistykseen ja terveyteen. Panostamalla hyvinvointiin tähdätään myös talouskasvuun. Pelkkä talouskasvu kun ei välttämättä lisää hyvinvointia, ainakaan jos mittarina on koko yhteiskunta.

Jo kansainväliset talousjärjestötkin, kuten Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD, korostavat nykyisin vahvasti hyvinvointisektorin merkitystä talouskasvulle.

Yksi konkreettinen tapa parantaa esimerkiksi lasten tilannetta on Euroopan unionissa viimein eteenpäin nytkähtänyt lapsitakuu. Asia on viimein etenemässä EU:ssa. Marraskuun täysistunnossa parlamentti äänesti lapsitakuulle 5,9 miljardin euron osuuden 1 134 miljardin euron budjetista (noin 0,5%, onko se paljon vai vähän lapsille?). Parlamentin täysistuntosalin äänestystulos on selvä ja antaa tukea tärkeän asian edistämiseen.

https://www.facebook.com/kumpulanatri/videos/357504201474741/

14. Luukku: niin ikään suorana Katowicesta!

https://www.facebook.com/kumpulanatri/videos/549260775548844/

13. Luukku tuli live-tilassa Puolasta: Päivä 1 Katowicen kulisseissa, olkaa hyvä! 🤶🌍

https://www.facebook.com/miapetra/videos/10156776035544424/

12. Luukku: Joulukalenterin 12. luukku: Työssä eurooppalaisten arvojen ja rauhan puolesta.

I Europe #strasbourg

https://www.facebook.com/kumpulanatri/posts/2395084067186094

11. Luukku: Nostan esiin vakavan teeman: Ilmastonmuutoksen.

Toivon voivani myöhemmin iloita siitä, että Eurooppa ja maailma ryhtyivät toimiin tarpeeksi ajoissa. Itse olen ainakin valmis. Oletko sinä?

YK:n ilmastosopimuksen osapuolet ovat kokoontuneet neuvottelemaan Pariisin sopimuksen toimeenpanosta ja uusista ilmastonmuutoksen torjuntakeinoista Puolan Katowiceen. Osallistun itse kokoukseen loppuviikosta europarlamentin delegaatiossa.

Maailman mailta odotetaan vastauksia siihen, miten maapallon keskilämpötilan nousu saadaan pidettyä alle 1,5 asteessa. Syksyllä julkaistu IPCC:n ilmastoraportin ja tutkijoiden viesti on selvä: Jotta tavoitteeseen päästään, ilmastotoimia on kiristettävä viipymättä.

https://www.facebook.com/kumpulanatri/videos/227984331432750/

10. Luukku: Olin panelistina maahanmuuttoaiheisessa seminaarissa, jossa pohdittiin mm. miten saamme parhaat osaajat Suomeen ja pidettyä heidät täällä. Tarvitsemme lisää nokioita ja wärtsilöitä!

https://www.facebook.com/kumpulanatri/posts/2391994430828391

9. Luukku: Iloitsen koirastamme Lukasta! Sen lisäksi että Luka on maailman suloisin, muistaa hän ulkoiluttaa minua ja muita perheemme jäseniä päivittäin.

Varaa aikaa itsellesi ja läheisillesi, myös keskellä joulukiireiden! Se on tärkeää hyvinvoinnillemme. Henkinen jaksaminen on yhä enemmän esillä myös työsuojelukysymyksenä! Luka muistuttaa minua tästä joka päivä! 😇🐶

https://www.facebook.com/kumpulanatri/posts/2390239771003857

8. Luukku: Mepin lauantaiarkea – ennen pojan kuskausta salibandy-turnaukseen Lohjalle ja sen aikana käyn myös Espoon ja Kirkkonummen glögeillä. Ja tietysti katson myös viimeisen matsit!

https://www.facebook.com/kumpulanatri/posts/2388395111188323

7. Luukku: Tänään iloitsen Euroopan unionin tekemiä päätöksiä, jotka helpottavat konkreettisesti ja suoraan kansalaisia!

Yksi tällainen, on roaming-paketti, jossa toimin itse parlamentin esittelijänä. Kesän 2017 jälkeen kansalaiset ovat saattaneet soittaa EU-maasta kotimaahansa ja käyttää internetiä EU-alueella matkustaessaan ilman lisälaskuja!

Katso videolta, miten kyseinen roaming-paketti oikein syntyikään! Toivottavasti myös EU-lainsäädännön muotoutuminen aukeaa hieman siinä samalla.

Tämän päivän kalenteriluukku ja siinä julkaistu video on ensimmäinen osa kuusiosaista ”Miten EU toimii?” -sarjaa.

https://www.facebook.com/kumpulanatri/videos/260333651305822/

6. Luukku: Itseoikeutetusti tämä maa, Suomi, joka on ilon aihe ja juhlimisen arvoinen!

Onnea 101 vuotta 🇫🇮🇫🇮🇫🇮.

https://www.facebook.com/kumpulanatri/posts/2386892494671918

5. Luukku: Tänään iloitsen kansainvälisestä yhteistyöstä, joka on erityisen tiivistä tietysti muiden Pohjolan maiden kanssa.

Videolla terveisensä lähettää Ruotsin entinen demaripääministeri, nykyisin ilmastonmuutoksen hillintää ja hiilineutraaliutta ajava sekä metsien roolista aktiivisesti puhuva Göran Persson!

Kuten Göran sen sanoisi: God jul!

https://www.facebook.com/kumpulanatri/videos/764036840627483/

4. Luukku: Työkaverit ovat aina tärkeitä ja työpaikalla jaksamiseen liittyy hyvä henki. Tänään iloitsen omasta tiimistäni!

https://www.facebook.com/kumpulanatri/posts/2382399491787885

3. Luukku: Tänään iloitsen lukuisista koulutus- ja opintomatkoista, joita EU mahdollistaa!

Tunnetuin esimerkki lienee Erasmus-vaihto. Jo vuonna 1987 käynnistynyt ohjelma on antanut miljoonille nuorille tilaisuuden opiskella ulkomailla. Suomalaisiakin ulkomailla on käynyt kymmeniä tuhansia!

Kuulun itsekin Erasmus-sukupolveen: 1990-luvun alkupuolella olin Insinööriharjoittelussa Englannissa ja Ranskassa puolestaan opiskelemassa kansainvälistä kauppaa. Kokemukset olivat mielestäni mahtavia, mutta ne saivat minut myös pohtimaan, miksi meillä on arkisissa asioissa niin paljon rajoja EU-maiden välillä.

Millaisia kokemuksia sinulla on Erasmus-vaihdosta?

Katso vielä videolta, keitä tällä kertaa saapui luokseni Brysseliin toivottamaan joulua – ja vieläpä oikein komeasti! Punaista joulunodotusta!

https://www.facebook.com/kumpulanatri/videos/497981144044990/

2. Luukku: Joulukalenterin toisessa luukussa kuva Brysselin joulumarkkinoilta, jonka teemana tänä vuonna Suomi ja Kainuu!

https://www.facebook.com/kumpulanatri/posts/2379478898746611

1. Luukku: Huh, kylläpä aika rientää. Kuin huomaamatta marraskuu vaihtui joulukuuksi! Tämä tarkoittaa (rumpujen pärinää), että on aika käynnistää Miapetran joulukalenteri 2018! Ensimmäisen luukun aiheena on itseoikeutetusti rauha.

https://www.facebook.com/kumpulanatri/videos/2387429838153692/

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.