Miapetran uutiskirje 14.12.2018: Kohti joulua!

Tämä on europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin uutiskirje. Uutiskirje lähetetään sähköpostitse uutiskirjetilaajille noin kerran kuukaudessa. Uutiskirjeen voit tilata täältä!

Uutiskirje 14.12.2018

Parlamentin istuntopaikkaa Strasbourgia pidetään yhtenä maailman kauneimmista joulukaupungeista. Tunnelmallisen joulutorin tämän vuoden teemana on Suomi, sillä maamme on tällä hetkellä Euroopan Neuvoston puheenjohtajamaa. Tuo ihmisoikeusjärjestelmä pitää päämajaansa Strasbourgissa. Järkyttävät uutiset joulutorin tuntumassa tapahtuneesta terrori-iskusta tulivat meille kesken täysistuntoviikkoa. Iskun Isis-yhteydet alleviivaavat, että eurooppalaisia arvoja vastaan on taas hyökätty. Me emme aio lannistua näiden murhaajien edessä vaan puolustaa tasa-arvoa ja avoimuutta ja vapaata yhteiskuntaa puolustavaa elämäntapaamme ja insituutioitamme. Tässä työssä EU on arvokas!

Sattumalta juuri tällä viikolla julkaistiin Ulkopoliittisen instituutin tutkimus, josta haluaisin nostaa esille muutaman tärkeän asian: Rauha nähdään yhtenä EU:n myönteisimmistä saavutuksista ja unionia parhaiten edustava arvona. Terrorismi on viime vuosina noussut merkittävimmäksi yleiseurooppalaiseksi uhkakuvaksi ja eurooppalaiset luottavat kansallisiin turvallisuusviranomaisiin. Niiden välisen yhteistyön on oltava saumatonta ja haluan muistuttaa, että iskuja on myös onnistuttu estämään! Radikalisoitumiseen on myös puututtava ja päästävä ehkäisemään sitä. Työ rauhan ja turvallisen Euroopan puolesta pitää jatkua johdonmukaisesti ja kansalaisia kuunnellen.

Terveisiä Katowicesta YK:n ilmastokokouksesta!

Tulin Strasbourgista keskiviikkona osana Euroopan parlamentin delegaatiota kansainvälisessä COP24 -ilmastokokoukseen. Tällä hetkellä – kun kirjoitan tätä perjantaina aamupäivällä – sopimusta yritetään saada täysillä aikaiseksi – YK:n pääsihteeri António Guterres tuli toistamiseen paikan päälle pistämään vauhtia neuvotteluihin ja Suomikin on saanut ministeri Kimmo Tiilikaisen johdolla olla yksi kokouksen pääarkkitehdeista alaneuvotteluryhmän puheenjohtajana.

Mielenkiintoisinta ovat olleet kahdenväliset keskustelut eri tahojen kanssa. Olet varmasti nähnyt luontodokumentteja Amazonin sademetsästä. Uudet kamerateknologiat ovat tuoneet ekosysteemit ja luonnon lähellemme ihan uusin ulottuvuuksin! Oli hienoa tavata Brasilian ympäristöministeri – hän ymmärtää itsekin sademetsiensä arvon maailmalle, kiertäähän 12 % maapallon makeasta vedestä Amazonin kautta!

Olin hyväksymässä EU-Japani -kauppasopimusta parlamentin äänestyksessä tiistaina. Torstaina ilmastokokouksessa tapasimme Japanin ympäristö- ja ulkoministeriön edustajat. Kauppasopimus on laaja ja laadukas, se huomioi myös työntekijöiden oikeuksia. Ilmastokokouksessa heillä on halua sitoutua monenkeskisiin sopimuksiin, mutta merenkulun puolella tuli kyllä selväksi, ettei Japani ole helpoin taho meriliikenteen päästöjen leikkaamisessa.

Hawaiin edustaja (Anuksi kutsuttu Anukriti lähetti terveiset suomalaisille Anuille, että Anu on myös intiaaninimi) kertoi tukalasta tilanteesta: heillä on iso huoli ääri-ilmiöistä, trooppisista myrskysitä ja merenpinnan noususta. Ovathan he saari Tyynellä valtamerellä, mutta samalla Yhdysvaltojen osavaltio. Yhdysvaltain neuvottelijoilla on kuulemma myös rakentavaa otetta monen sopimuksen osan kohdalla, mutta presidentti kuulemma pikkaisen hankaloittaa kirjausta siitä, miten 1,5 asteen lämpenemisestä kertova IPCC:n raportti saadaan kirjattua kokouksen päätöksiin.

Menetin Strasbourgin päivien vuoksi muutaman sovitun esiintymisen Katowicessa, mutta puhuin liikenteen päästöjenvähentämistä koskevassa seminaarissa. Minut tunnetaan parlamentin työssä sähköautojen latausinfrasta, jota säädellään tehtäväksi rakennusten yhteyteen rakennusten energiatehokkuusdirektiivissä.

Seurataan viikonloppuna, miten kokouksessa kävi – miten maailmalle käy! Olet tervetullut kuulemaan ensikäden kommentit kokouksesta Eduskunnan Kansalaisinfoon maanantaina 17.12. klo 12:30. Tilaisuuteen ovat lupautuneet kanssani Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia ja Ilmastopaneelin Suomen puheenjohtaja Markku Ollikainen sekä järjestöjen edustajia.

Brexit

Kuluneella viikolla brexit-tarinaan tuli taas uusia käänteitä, kun Theresa May siirsi tiistaille aiotun äänestyksen brittiparlamentin alahuoneessa. Keskiviikkona kolmannes konservatiiviryhmästä äänestipääministerin luottamusta vastaan, nyt näyttää vahvasti siltä, että parlamentinenemmistö ei tule antamaan Mayn neuvottelemalle neuvotteluratkaisulle tukea. Muut unionin jäsenvaltiot eivät kannata lisäneuvotteluja Brexit-sopimuksesta, joten tilanne on jopa entistäkin sekavampi. Lisämaustetta antoi EU:n tuomioistuin maanantaina päätöksellään, jonka mukaan britit voisivat halutessaan vielä peruuttaa eron EU:sta. Eron kannalla on edelleen n. puolet briteistä ja vain aika näyttää, mitä lopulta tulee tapahtumaan.

Keskiviikkona Ylen Politiikkaradiossa keskustelemassa Brexitistä ja Strasbourgin iskuista yhdessä Sirpa Pietikäisen ja Jussi Halla-ahon kanssa. Ohjelman voit kuunnella Areenasta!

Lapsitakuu

Tiedätkö mikä on lapsitakuu? Kyseessä on S&D-ryhmämme vuosia ajama aloite, joka edellyttää, että jokainen lapsi pääsisi ilmaiseen laadukkaaseen koulutukseen, hoitoon ja terveydenhuoltoon ja saisi ravinnon sekä siedettävät elinolot. Vaikka tulokset lapsitakuun etenemisestä ovat tähän saakka olleet hitaita, on asia saatu viimein etenemään. Marraskuun täysistunnossa parlamentti äänesti selvin numeroin lapsitakuulle 5,9 miljardineuron osuuden 1 134 miljardin euron budjetista (noin 0,5%, onko se paljon vai vähän lapsille?)

Myös Euroopassa lapset ovat eriarvoisessa asemassa sen suhteen, mihin jäsenmaahan ja mille maantieteelliselle alueelle sattuvat syntymään. Euroopassa 27 miljoonaa lasta, useampi kuin joka neljäs lapsi on vaarassa syrjäytyä ja ajautua köyhyysrajan alapuolelle. Lisäksi yli 11 miljoonaa lasta elää Euroopassa ympäristössä, joissa ei voida taata terveellisiä ravinto- ja elinoloja. Onkin tärkeää saada lapsitakuuvaroja jyvitettyä Euroopan sosiaalirahastoon, jonka kautta jäsenvaltiot voisivat toteuttaa lapsitakuun parhaalla katsomallaan tavalla. Jos saamme asian kolmikantaneuvotteluissa läpi, komissio tulee tekemään esityksen, mitä kautta raha osoitetaan jäsenmaille.

Verkkojen Eurooppa rahaa Suomenkin rautateille, puhtaille energiaverkoille ja 5G-keskuksiin

Keskiviikkona saimme valmiiksi täysistunnossa kantamme verkkojen Eurooppa -ohjelmasta, jossa päätetään yli 42 miljardin euron julkisista investoinneista vuosille 2021-27 eurooppalaiseen rajat ylittävään liikenne-, energia- ja digi-infraan. Osana ohjelmaa Suomen päärata voi päästä eurooppalaisen rahoituksen piiriin, vaatii kylläkin rahan hakemista ja omaa satsausta.

Painotimme kannassamme ilmastomyönteisiä energiaverkostoja ja nopeita datayhteyksiä. Toimin asiassa Sosialidemokraattien ryhmän neuvottelijana ja kiitän hyvästä yhteistyöstä yhtä kolmesta raportööreistä, EPP:n Henna Virkkusta. Olen tyytyväinen parlamentissa ohjelmaan saatuihin parannuksiin kohti päästöttömyyttä kehittyvää energiaverkoston. Täysistunto äänesti vielä demareiden, vihreiden ja liberaaliryhmän vaatimuksesta parlamentin kantaan selvästi komissiota suuremman osuuden rajat ylittävien uusiutuvan energian hankkeille sekä vaatii komissiota päivittämään kriteerit uusille ohjelmille nopeasti. Ainoa pettymys on, ettemme saaneet mitään siirtymärajoitusta kaasuhankkeiden tukemisen lopettamiseksi.

Ohjelman tärkeimpiä osia on uusien rautatiehankkeiden rahoittaminen. Nyt Suomen päärata nousee potentiaalisesti rahoitettavien hankkeiden listalle. Nyt Suomen tulee kaivaa kuvettaan ja sitoutua kansallisiin rahoituspäätöksiin saadakseen EU-rahoitusta pääradalle Helsingistä Ouluun.

Iloitsen myös digitaalisten verkkojen osalta aloitteeni etenemisestä parlamentin kannaksi: nyt myös keskittymät, kuten koulut, yrityspuistot ja sairaalat pääsevät mukaan 5G-investointitukikelpoisuuden piiriin valtaväylien, tienvarsien lisäksi. Ilman nopeita digiyhteyksiä, kuten 5G ja valokuitu, alueiden kehitys uhkaa jäädäjälkeen muista.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Tämä on vuoden viimeinen yhteydenpitokirje, joten kiitämme koko toimiston puolesta kuluneen vuoden yhteydenpidosta ja yhteistyöstä ja toivotamme kaikille hyvää ja rauhallista joulua sekä iloa uuteen vuoteen 2019!


Tapaamiset:
 
17.11. Puoluevaltuuston kokouksessa Hämeenlinnassa
19.11. Puhujana Sitran ilmastotilaisuudessa
20.11. Panelistina komission järjestämässä Mind the Broadband Gap -tilaisuudessa
20.11. Adair Turner, Chair Energy Transitions Commission
20.11. Anna-Kaisa Itkonen, komissio
20.11. Kristian Hedberg, komissio
20.11. CEPI, Confederation of European forest fibre and paper Industries
20.11. Turun ja Varsinais-Suomen EU-toimiston 20-vuotistilaisuus
21.11. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusasiamiehet
21.11. Alustuspuhe suomalaisten päätoimittajien delegaatiolle
22.11. Suomalaisten yliopistojen tilaisuus Suomen edustustossa
23.11. Puhe EU:n metsäakatemiassa Lahdessa
23.11. Lahden kaupungin johto
23.11. yleisötilaisuus Lahdessa
27.11. Kemianteollisuus / Anni Siltanen + Jussi-Pekka Rode, Carmela Kantor-Aaltonen
27.11. Panelistina ECTA Regulatory konferenssissa
30.11. SAK Hannu Jouhki ja Lauri Muranen
3.12. SDP:n toiminnanjohtajat Brysselissä
3.12. Brysselin suomalaisen energiaverkoston tapaaminen
4.12. Climate Policy and Forest Bioeconomy -tilaisuuden avaus yhdessä Göran Perssonin kanssa
4.12. Aktiivi-Instituutti
4.12. Kirkon EU-rahoitustyöryhmä
4.12. Eurooppanuoret
5.12. Haaga-Helian toimittajaopiskelijat
5.12. EU@Oodi-avajaiset
7.12. Nuoret & Euroopan tulevaisuus -tapahtuma Eurooppasalissa
8.12. Aamu-TV:ssä
8.12. Espoossa ja Kirkkonummella
10.12. EP-tiedotuksen paneeli maahanmuuton edistämisestä
10.12. Matti Hietanen/ Suomen Malmijalostus
11.12. Kemianteollisuus, Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus
12.12. Ylen Euroopparadiossa
13.12. Eri maiden parlamentaarikkojen tapaamisia Katowicessa, mm. Saksa, Etelä-Afrikka, Ranska
13.12. European Climate Foundation
14.12. Puhujana Bellonan tilaisuudessa

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.