Miten Katowicen ilmastokokouksessa kävi? – Lue Demokraatin reportaasi jälkilöylyistä

YK:n ilmastokokous hyväksyi Pariisin ilmastotavoitteiden toimeenpanon sääntökirjan Puolan Katowicessa joulukuussa. Sitä on määrä soveltaa vuodesta 2020 alkaen.

Ilmaston lämpeneminen pyritään rajoittamaan reilusti alle kahteen asteeseen.

Järjestin eduskunnan Kansalaisinfossa tilaisuuden, jossa käytiin asiantuntijoiden voimin läpi Katowicen kokouksen tuloksia. Paikalla keskustelemassa olivat muun muassa Suomen ilmastopääneuvottelija Outi Honkatukia sekä Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.

Minä, Suomen ilmastopääneuvottelija Outi Honkatukia sekä Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen keskustelimme joulukuussa ilmastokokouksen annista. Kuvat: Pekko Korvuo.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa on haettava oikeudenmukaista siirtymää (just transition) ei vain globaalisti, vaan myös yhteiskuntien sisällä. Yhteiskuntien eriarvoistumiskehitys pitää ottaa tosissaan.

Ilmastokeskustelu ei voi koskaan mennä siihen, että koetaan että rikkaat voivat ostaa sähköauton ja köyhät eivät. Tai jos ”Pihtiputaan mummolla” on jo pieni hiilijalanjälki, tämäkin pitää huomioida, kun muutosta tehdään. Oikeudenmukaiset ratkaisut ovat tärkeitä.

– Mutta ihmisillä on oltava myös mahdollisuus valita ja osallistua kulutuskäyttäytymisellään aktiivisena yhteiskunnan osaisena ilmastonmuutoksen hidastamiseen ja lopettamiseen, muistutin Demokraatin jutussa.

Yritysmaailman viesti on se, että teknologiat oikeastaan olisivat jo valmiina ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Lue koko reportaasi Demokraatin sivuilta:

Demokraatin artikkeli:Miapetra Kumpula-Natri painottaa oikeudenmukaisuuden huomioimista ilmastonmuutoksen torjunnassa

Kuva: Pekko Korvuo.
Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.