Rahanpesu ja veronvälttely saatava kuriin – Eurooppaan perustettava uusi poliisiyksikkö suitsimaan talousrikoksia

Tiedote 4.3.2019| SDP Euroopassa

Tiedotusvälineiden tänään paljastamat uudet tiedot useita eurooppalaisiakin pankkeja koskettavasta rahanpesuskandaalista osoittavat jälleen, että Euroopalla on todellisia ongelmia rahanpesun ja veropetosten valvomisessa. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri vaatii Euroopan unioniin perustettavaksi yhteistä poliisiyksikkö valvomaan talousrikoksia.

– Viime vuosien paljastukset, kuten Panaman paperit, Luxleaks ja nyt viimeisimpänä ns. Troikan pesula, ovat osoittaneet kuinka laajaa verovälttely on Euroopan sisällä. Tänään uutisoidussa (Yle MOT 4.3.2019) paljastuksessa kerrotaan jälleen satojen miljardien eurojen rahanpesusta, Kumpula-Natri päivittelee.

– EU:lla on maailman laajimmat, rikkaimmat ja yhtenäisimmät sisämarkkinat ja pääomalla on vapaa liikkuvuus EU-maiden välillä.  Unionilla ei kuitenkaan ole käytännössä lainkaan rajat ylittävää valvontaa, mitä tulee rahanpesuun ja veropetoksiin. Tämä on selkeä epäkohta, joka vaatii välitöntä korjausta.

Kumpula-Natri edellyttääkin Euroopan komissiolta pikaista esitystä EU:hun perustettavasta yhteisestä poliisiyksiköstä.

Poliisiviranomaisen perustaminen on ollut esillä myös parlamenttiin tällä istuntokaudella perustetussa erityisessä talousrikoksiin, veronkiertoon ja veropetoksiin keskittyvässä erityisvaliokunnassa. Valiokunta hyväksyi viime viikolla yksityiskohtaisen tiekartan, jonka avulla talousrikoksiin ja veronkiertoon voitaisiin puuttua paremmin Euroopan tasolla.

Euroopan yhteisen talousrikoksia valvovan poliisiviranomaisen lisäksi valiokunta suositti, että Yhdistyneisiin kansakuntiin pitäisi perustaa erityinen veroviranomainen. Lisäksi valiokunta esitti huolensa jäsenmaiden yleisestä haluttomuudesta puuttua verovälttelyyn ja rahanpesuun.

– Tällä hetkellä Euroopan unionissa on 28 erilaista kansallista rahanpesua ja veropetoksia valvovaa säännöstelyä. Kun markkinat ovat kuitenkin Euroopan sisällä yhteiset, syntyy verovälttelyyn Euroopassa varsinainen porsaanreikien verkosto, jota rikollisten on liian helppoa väärinkäyttää. Tänään nähdyt tuoreet paljastukset osoittavat tämän jälleen todeksi, Kumpula-Natri huomauttaa.

– Eurooppaan tarvitaan voimakkaampaa yhteistä sääntelyä ja tiukempia rangaistuksia. Kysymys ei ole mistään pienistä summista. Esimerkiksi Finnwatch on arvioinut, että veromenetykset aiheuttavat Suomelle vuosittain huimat 430 – 1 400 miljoonan euron verotappiot.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.