Yhteydenpitokirje: Terveiset maaliskuun ensimmäiseltä täysistuntoviikolta!

Meppi kiertää

Äänestysten välissä helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa ehdin taas Suomeen tapaamaan ihmisiä eri puolilla Suomea Meppi kiertää -tapahtumissa. Kolme koota, Kuopio, Kuusamo ja Kemijärvi, oli vuorossa Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla. Kahden päivän mittaiseksi kutistuneella kotimaan nk. vihreällä viikolla pääsin käymään Imatralla, Lappeenrannassa ja Uudellamaalla. Naistenpäivän iltana keskustelimme tasa-arvosta Helsingissä ja viime lauantain istuin junassa ja keskustelin tulevaisuuden Euroopasta Hämeenlinnassa, Tampereella, Seinäjoella ja Vaasassa. Roihuvuoren eläkkeensaajia tapasin maanantaina juuri ennen Strasbourgiin lähtöä.

Digimepin ohjelmaan on jo vuosia kuulunut käynti Barcelonan Mobile World -konferenssissa. Tänä vuonna siellä esiteltiin ensimmäiset 5G-teknologialla varustetut puhelimet, jotka tulevat myyntiin jo tämän vuoden kesällä. Barcelonassa esiteltiin lukuisia uusia digiratkaisuja terveydenhuollon, energian ja mobiiliteknologian saralla.

Lohjalla 2.3.

Kansainväliset suhteet koetuksella ja uusia paljastuksia pankeista

Aamulla kuulimme järkyttäviä uutisia Uuden-Seelannin Christchurchista. Tällä hetkellä tiedetään, että iskussa on kuollut ainakin 49 ihmistä, se oli tarkkaan suunniteltu ja tekijä oli julkaissut manifestin ennen iskua. Antisemitismi ja muslimiviha ovat molemmat kasvaneet, meidän pitää pystyä pysäyttämään molemmat ilmiöt.

EU:n ja Venäjän välille on syntynyt viime vuosina jännitteitä ja Euroopan turvallisuustilanne on heikentynyt Venäjän toimien seurauksena. Esimerkiksi sotatoimet Syyriassa, puuttuminen asioihin Libyassa ja Keski-Afrikan tasavallassa ja aggressiiviset toimet Ukrainassa ovat huonontaneet suhteita. Venäläisten tuesta EU:n vastaisille puolueille selviää koko ajan uutta tietoa. Pari viikkoa sitten ilmestyi Bloombergissä laaja artikkeli valemiljonääristä, joka todennäköisesti käytti venäläistä rahaa, jolla rahoitettiin eroa kannattavaa puolta suurilla summilla ennen Iso-Britannian brexit-äänestystä. Venäjän pyrkimykset vaikuttaa vaaleihin ja maan sisäiset ihmisoikeusrikkomukset huolestuttavat toden teolla.

Hyväksyimme tämän viikon tiistaina EU:n ja Venäjän poliittisia suhteita arvioivan päätöslauselman, jonka mukaan EU:n tulisi pysyä avoimena mahdollisuudelle asettaa uusia pakotteita Venäjälle, mikäli maa jatkaa kansainvälisen oikeuden rikkomista.

Helmikuun alussa päästiin alustavaan sopuun EU:n kaasumarkkinoiden uusista säännöistä. Uudet säännöt luovat selkeämmän sääntelyn sekä EU:n sisäisille, että kolmansista maista EU:hun tuleville kaasuputkille (esimerkiksi Nord Stream 2) ja antavat EU:lle yksinomaisen toimivallan sopimuksissa uusista kaasunsiirtolinjoista kolmansien maiden kanssa.

Euroopalla on todellisia ongelmia rahanpesun ja veropetosten valvomisessa. Maaliskuun alussa tiedotusvälineet paljastivat uusia tietoja useita eurooppalaisia pankkeja koskevasta rahanpesuskandaalista, eli Troikan pesulasta.  Tällä hetkellä Euroopan unionissa on 28 erilaista kansallista rahanpesua ja veropetoksia valvovaa säännöstelyä. Kun markkinat ovat kuitenkin Euroopan sisällä yhteiset, syntyy verovälttelyyn Euroopassa varsinainen porsaanreikien verkosto, jota rikollisten on liian helppoa väärinkäyttää. Troikan pesulan tuoreet paljastukset osoittavat tämän jälleen todeksi. Haluan, että Euroopan unioniin perustetaan yhteinen poliisiyksikkö valvomaan talousrikoksia. Poliisiviranomaisen perustaminen on ollut esillä myös parlamenttiin tällä istuntokaudella perustetussa erityisessä talousrikoksiin, veronkiertoon ja veropetoksiin keskittyvässä erityisvaliokunnassa. Valiokunta hyväksyi helmikuun lopussa yksityiskohtaisen tiekartan, jonka avulla talousrikoksiin ja veronkiertoon voitaisiin puuttua paremmin Euroopan tasolla.

Euronewsin Raw Politics -ohjelmassa puhumassa naisten asemasta

Brexit

Twitterissä joku vääräleuka sanoi brexitin olevan ulkomaantoimittajien oma sote. Europarlamentaarikolle brexit on päätös, joka pitää tehdä. Should I stay or should I go, kuten the Clash jo vuonna 1982 lauloi.  

Tällä viikolla alahuone äänesti kaksi kertaa ei ja kerran kyllä. Ei Theresa Mayn neuvottelemalle sopimukselle, ei sopimuksettomalle brexitille ja kyllä brexitin jatkoajalle. Nyt on Brysselin vuoro kertoa, miten asiassa edetään, kun ensi viikon torstaina Eurooppa-neuvoston kokouksessa muut jäsenmaat sopivat Mayn kanssa jatkosta.

Meppi kiertää

Huomenna lauantaina Pirkanmaalla

Toijalan torilla Akaan demarien kanssa n. klo 10.40-11.15

Pirkanmaan demarien tilaisuudessa Koskikeskuksessa n. klo 12.15-13.40

Sunnuntaina 17.3.

Helsingin Rautatieasemalla klo 11-12

Maanantaina 18.3.

Vaasan Energy Week

Perjantaina 22.3.

Komission järjestämässä tilaisuudessa Tampereen yliopistolla klo 10-11.30

La 24.3.

FSD:n piirikokouksessa Pännäisissa 10.30

Lapuan torilla Pohjanmaan piirikokouksen toritapahtumassa klo 12:00-13:30

Pohjanmaan piirikokouksessa klo 14

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.