Demareiden asema europarlamentissa vahva

Vaalianalyysit eurovaaleista piti päivittää, kun kansallismielisten paljon hypetettyä voittoa ei tullutkaan.

Ei Suomessa eikä kokonaisuutena Euroopassa. Etukäteen puhuttiin, kuinka kasvava kansallismielisten ryhmä voisi rapauttaa parlamentin toimintakykyä. Yhteistyön rakentajien ja EU myönteisten reilu enemmistö säilyi. 

Meidän demariryhmä on edelleen vankasti parlamentin toiseksi suurin. Olemme reilut 30 paikkaa EPP jäljessä, mutta tuplasti suurempia kuin vihreät ja puolet suurempia kuin keskustaryhmittymä Alde (kesk ja RKP). 

Sisäisiä muutoksia Eurooppaa myönteisesti rakentavien puolueiden kesken tapahtui. Alde kasvaa lähinnä Ranskan sisäisen muutoksen johdosta, kun Ranskan demariedustajien määrä putosi neljästätoista viiteen edustajaan ja Macronin listalta tuli 21 meppiä. Vihreän parlamenttiryhmän lisäys oli 17, josta suurin osa Saksasta. Uudesta vihreiden 69 edustajan ryhmästä peräti 22 eli kolmannes on saksalaisia. Aika hurjaa 28 maan unionissa.

”Voin kuitenkin kokemuksesta kertoa, ettei muutos ole iso.”

Paljon akateemisen analyysin tilaa on saanut fakta, ettei suurimmat ryhmät kansanpuolueiden EPP (kok) ja S&D (sdp) muodosta enää kaksistaan enemmistöä – ja tämä olisi uusi järisyttävä muutos. Voin kuitenkin kokemuksesta kertoa, ettei muutos ole iso ja merkittävä parlamentin arjessa. Yksikään puolue ei ole jatkossakaan vaa’ankieliasemaan. Ei Vihreät eikä keskiryhmien Alde, sillä enemmistö syntyy, kun suurimmat EPP, S&D ja jompikumpi Vihreät tai Alde, löytävät yhteisen sävelen.

Myöskään pienempiä ryhmiä ei kannata sivuuttaa.  Jo menneellä kaudella oikeistolainen EPP pystyttiin kaatamaan, vaikka se sai puolelleen konservatiivien ECR (ps) ryhmän, kun S&D, GUE (vas), Alde, vihreät ja osa EFDD (yleensä lähinnä Italian 5 tähden liike) löysivät toisensa esimerkiksi ilmastokysymyksissä tai sosiaalisen Euroopan asioissa.

Tätä kirjoittaessa meppipaikkoja ei ole vahvistettu ja vaalien jälkeen tapahtuu aina myös pieniä siirtymisiä ryhmien välillä. Parlamentissa on myös parikymmentä meppiä, joilla ei ole itsestään selvää poliittista kotia. Ryhmien kokomäärät siis täsmentyvät vielä. Paljon jänniä enemmistöjä löytynee jatkossakin!

Haluan kiittää lämpimästi kaikkia eurovaaleissa äänestäneitä. Ilman äänestäjiä ei ole toimivaa demokratiaa.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Demokraatti-lehdessä.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.