Oikeistopopulistit uhka Suomelle ja Euroopalle

Oikeistopopulistit ovat uhka koko Euroopalle. Tämä kävi selväksi viimeistään Itävallasta viikonloppuna levinneistä uutisista.

Itävallassa oikeiston Sebastian Kurz nousi joulukuussa 2017 valtaan siistittyään oikeistopopulistisen viestin salonkikelpoiseksi ja lyömällä kättä hallitusyhteistyön muodossa nationalistisen Itävallan vapauspuolueen (FPÖ) kanssa. Hallitus joutuu kuitenkin nyt eroamaan, kun varaliittokansleri FPÖ:n Heinz-Christian Strachen jäi kiinni ”venäläisten oligarkkinen” kanssa tekemistä lehmänkaupoista.

”Mistään leikistä ei ole kyse.”

Mistään leikistä ei ole kyse. Varakansleri on lehtitietojen mukaan tarjonnut vaalirahoituksen vastineeksi venäläisille erilaisia etuja kuten julkisia rakennushankkeita ja suunnitteli Unkarin mallin mukaan sananvapauden rajoittamista: tavoitteena oli päästää suuri itävaltalainen sanomalehti venäläisten käsiin ja puolueen kontrolliin!

Populistien menestyksen myötä maltillisen laitaoikeiston ja populistisen äärioikeiston liittoja on pohdittu pitkin muutakin Eurooppaa. Itävallassa näytti päivänvaloon, kuinka vaaralliseksi oikeistopopulistien valta voi demokratialle muodostua. Oikeusvaltioperiaatetta ja lehdistönvapautta murennetaan ja samalla myös äärikonservatiiviset sukupuolikäsitykset heikentävät vähemmistöjen ja naisten asemaa. Näin on käynyt myös Unkarissa.

Kansallismieliset oikeistopopulistit, kokonaisuus johon myös perussuomalaiset ovat vauhdilla sitoutumassa, haluavat hajottaa Euroopan yhtenäisyyttä ja tämä avaa oven toiselle samaa tavoitetta ajavalle taholle, ulkovalloille. Populistien, Venäjän ja venäläisen rahan yhteydet ovat tiiviit. Itävallan tapaus osoittaa tämän jälleen entistä aukottomammin todeksi, joskaan se ei ole ainoa laatuaan. Tiedämme, että niin Venäjän rahalla kuin Donald Trumpin taustalla pyörineellä amerikkalaisella oikeistopopulistien keulakuvalla Steven Bannonilla on yhteyksiä niin Unkarin, Ranskan kuin Italiankin oikeistopopulistisiin liikkeisiin. 

”Oletko pohtinut miksi EU:n voimaa tai toimivuutta halutaan nakertaa?”

Mutta oletko pohtinut miksi EU:n voimaa tai toimivuutta halutaan nakertaa? Vastaus on yksinkertainen: EU on yli 20 prosenttia maailman taloudesta, se on antanut meille Euroopassa vakautta. Yhtenäisyys on antanut Euroopan maille hajanaisia maita enemmän jalansijaa maailman politiikassa ja voimaa vaikuttaa myös markkinoihin. EU määrää suuryrityksiäkin noudattamaan yksityisyyden suojaa, EU vahvistaa omaa energiatuotantoa ja älyverkkojaan ja vähentää energiariippuvuuttaan ulkopuolisista maista. Markkinat tottelevat EU:n asettamia sääntöjä, koska ne eivät halua jäädä ulkopuolelle sen potentiaalista. Vahva EU tarkoittaa pelisääntöjä, joita myös muiden maanosien tulee noudattaa.

Mutta miten on Suomen laita, ollaanko täällä suojassa muualla kasvavasta oikeusvaltion nakertamisesta? Suomen perussuomalaiset haluavat kuulua istumapaikkoja myöten samaan ryhmään, kuin Euroopan muut kansallismieliset oikeistopopulistit. Pitkin kevättä on käyty Italian sisäministeriä, niin ikään populistijohtaja Matteo Salvinia tapaamassa. Siis samaisia populisteja, jotka haluavat jarruttaa ja horjuttaa EU:n voimaa. Ja jos EU alkaa horjumaan, syntyy tilaa entistä enemmän muille supervalloille ja Euroopan – Suomen mukaan lukien – asema heikkenee. Tämän vuoksi ulkovaltojen kannattaa tukea Euroopan populisteja.

Eurovaalien vaalipäivä on sunnuntaina 26.5. Äänestäjän on nyt hyvä nähdä, kenen etua puolue haluaa edistää, ja kenen etua palvelevat Euroopan hajoittamispyrkimykset sisältäpäin.

Minä lupaan edistää jatkossakin vahvaa Euroopan unionia ja entistä vahvempaa Suomea sen osana. EU on se päättävä pöytä, jolla suomalaisetkin voivat oikeasti vaikuttaa maailmalla. Sosialidemokraattien mielestä vahva EU on vahvan ja itsenäisen Suomen ehdoton etu. Nyt on aika äänestää Eurooppa takaisin meille optimisteille ja toivon näköalaa sosiaalisen Euroopan sekä reilun politiikan avulla rakentaville. Käytä siis äänesi, muuten se käytetään puolestasi.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.