”Hallitusneuvotteluja” ja vauhtia europarlamentissa

Europarlamentissa on riittänyt vauhtia uuden kauden orastaessa, kun parlamenttiryhmät hakevat muotoaan ja ryhmien välillä etsitään yhteistyöliittoja. Parlamenttiryhmien välisissä neuvotteluissa on nähty tällä kertaa uutta, kun suurimmat ryhmät, kokoomuksen EPP, me sosialidemokraatit, liberaalien uusi Renew Europe -ryhmä ja vihreät, ovat käyneet neuvotteluita ”hallitusraameista”. Tavoitteena on saada kirjattua yhteisiä tavoitteita, sisältöä ja kättä pidempää parlamentin yhteistyön pohjalle tulevaa kautta varten.

Itselläni on ollut kunnia toimia yhtenä 153-henkisen S&D-ryhmämme yhdestätoista ”hallitusneuvottelijasta”! Mikäs sopisi digimepille paremmin, kun vastuu neuvotella digitaalisista asioista. Meidän neuvottelumme ovat edenneet hyvin ja luonnosta on saatu hiottua pitkälle, mutta kaikilla aihealueilla eteneminen ei ole ollut yhtä vauhdikasta. Nähtäväksi jää, saadaanko paperi valmiiksi ennen heinäkuuta ja uuden kauden alkua.

Yhteisselfie S&D-ryhmän uuden puheenjohtajan, espanjalaisen Iratxe Garcia Perezin kanssa!

Suomen S&D-delegaatio sai eilen keskiviikkona mahtavia uusia, kun kollegani Eero Heinäluoma valittiin S&D-ryhmän taloudenhoitajaksi, Brysselin kielellä ”treasureriksi”. Pesti on merkittävä. Taloudenhoitaja on ryhmän ”byroon” täysivaltainen jäsen puheenjohtajan ja yhdeksän varapuheenjohtajan ohella. Kun varapuheenjohtajien joukkoon nousi myös ruotsalainen kollegamme, antaa tämä Pohjoismaille oivan mahdollisuuden vaikuttaa ryhmämme linjoihin!

Lisäksi S&D-ryhmämme sai uuden puheenjohtajan, kun toista kertaa ryhmämme historiassa ja 20 vuoteen tehtävään valittiin naismeppi Iratxe Garcia Perez Espanjasta. Taustalla vaikutti espanjalaisten hyvä vaalimenestys. Saksalaisten menetettyä paikkoja Espanja on tätä nykyä suurin kansallinen S&D-ryhmä 20 mepillään.

S&D-pralemnttiryhmän uusi byro!

Minä puolestani jatkan Suomen delegaatiomme puheenjohtajana. Lisävastuuta haen myös omasta teollisuus-, energia-, digi- ja tutkimusvaliokunnasta. Työtä ja jännitettävää vielä riittää. Valiokuntiin jakaudutaan ensi viikolla ja valiokuntien vastuut jaetaan puolestaan heinäkuussa uuden kauden todella käynnistyttyä. Toivottavasti voin kertoa teille hyviä uutisia parin viikon päästä!

Kuvassa uusia SD-ryhmän varapûheenjohtajia, Kati Piri hollannista ja Berndt Lange Saksasta.

Samalla kun Suomessa vetäydytään juhannuksen viettoon, Euroopassa puhuttaa EU:n johtopaikkojen valtapeli. Huippukokouksen agendalla on jäsenmaiden esitys komission uudesta puheenjohtajasta. Valinta viitoittaa myös sen kenelle ja mille ryhmittymille muut johtopaikat osuvat.

Varmaksi on vaikea sanoa vielä mitään, mutta suurin huhumylly pyörii sen ympärillä, säilyttääkö EPP:n kärkiehdokkaaksi viime syksynä valittu saksalainen Manfred Weber asemansa EPP:n ehdokkaana komission johtoon. Tällä hetkellä valtaosa kuiskailuista viittaa siihen suuntaan, ettei Weberiä tulla näkemään komission johdossa. Tämä tarkoittaisi kärkiehdokasmenettelyn sivuuttamiseen ja valtapelin uuteen avaamiseen, mutta tästä Antti Rinne Suomen pääministerinä tietänee lauantaina varmemmin! 

Nyt juhannuksen viettoon!

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.