Suomalaista väriä Strasbourgissa

Komission uuden puheenjohtajan, Ursula von der Leyenin, valinnan lisäksi kiireistä Strasbourg-viikkoa sävytti suomalaiset vieraat. Pääministeri Antti Rinne esitteli nimittäin keskiviikkona europarlamentille heinäkuussa alkaneen Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelmaa. Rinteen lisäksi Strasbourgissa nähtiin myös Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen.

PJ-kauden ohjelmaan ja Antti Rinteen Strasbourgissa pitämään puheeseen voit tutustua kokonaisuudessaan täältä.

PJ-kauden ohjelman esittelyn yhteydessä pidin itsekin salissa puheenvuoron (kuten tämän blogitekstin kansikuvasta näkyy), jossa ennen kaikkea kiitin pääministeri Rinnettä hyvästä ohjelmasta. Minusta on hienoa, että hän niin suorasanaisesti puolustaa yhteisiä eurooppalaisia arvojamme.

Suomen puheenjohtajuuskauden kärjistä haluan itse nostaa esiin ilmastonmuutoksen vastaista taistelun, sosiaalisen Euroopan ja hyvinvointitalouden vahvan läsnäolon sekä oikeusvaltioperiaatteesta kiinni pitämisen. Ajatuksistani voit lukea hivenen tarkemmin alta, sieltä löytyy nimittäin Euroopan parlamentin lehteen kirjoittamani englanninkielinen artikkeli.

Rinne on moneen otteeseen korostanut, miten EU:n pitäisi olla entistä koristetummin globaali ilmastojohtaja. Olen täysin samaa mieltä – ja tämä vaatii toimia. Toin omassa puheenvuorossani keskiviikon täysistunnossa esiin, miten Euroopan parlamentti on vaatinut tiukennuksia vuoden 2030 päästötavoitteisiin. Haluamme vähentää päästöjä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990-tasosta (tällä hetkellä EU:n sitoumus on 40%). Kuulimme saman suuntaisia lukuja kiristyksistä tiistaina, kun komission puheenjohtajaksi äänestetty Ursula von der Leyen esitteli komission ohjelmaansa Strasbourgissa.

Jos EU haluaa olla globaali johtaja ilmastotaistelussa, sillä pitäisi olla selkeä yhtenäinen viesti syyskuussa järjestettävään YK:n ilmastokokoukseen. Toivon, että tässä onnistutaan Suomen puheenjohtajuuden johdolla!

”One key term, which I personally really enjoy reading about in the programme, is the economy of wellbeing.”

It’s Finland’s turn

The first week of July was a turning point for EU. EP’s new mandate finally started, EU-leaders got an understanding of the candidates for the top seats of EU and last but not least (at least for us Finns) Finland took over the presidency of the Council of EU. From my point of view Finland’s presidency programme – ”Sustainable Europe – Sustainable future – emphasises two important topics.

Firstly, the newly appointed Finnish government, led by Social Democrats, are pushing to make EU more competitive and socially inclusive. One key term, which I personally really enjoy reading about in the programme, is the economy of wellbeing. If we want to increase the wellbeing of European citizens also in the future, it is more and more important to recognise that wellbeing of people is a prerequisite for economic growth and social and economic stability.

Nonsense? Not quite. For example, the IMF and OECD have emphasised that investments in people and their wellbeing always increases productivity of the economy. However, the claim is not always true the other way around.  It is important that EP uses the momentum created by Finnish presidency and pushes the economy of wellbeing forward horizontally during this mandate.

Secondly, I also want to highlight Finland’s aim to strengthen EU’s position as a global leader in climate action; PM Antti Rinne even stated that solving the climate crisis could be Europe’s next heroic act. I believe we can fight the climate change and simultaneously create quality jobs for Europeans. How? We have to boost the sustainable competitiveness of European industry, focus European research efforts and funding of today so that we get the technological innovations of tomorrow and ensure that Europe has a sustainable, climate friendly, secure and cost-effective energy infrastructure.

However, the change must start today and everybody must be included: the Parliament, the Council and the Commission. If not, we will lose the jobs of tomorrow.

Miapetra Kumpula-Natri
Finnish MEP

Kirjoitus on julkaistu alun perin Euroopan parlamentin lehdessä 15.7.

Kuvankaappaus Euroopan parlamentin lehdestä.
Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.