Von der Leyen komission puheenjohtajaksi – nyt on tärkeää, ettei hän syö sanojaan

Iso päivä tänään Euroopan parlamentissa, äänestimme juuri komission puheenjohtajasta. Parlamentin vallassa on hyväksyä tai hylätä neuvoston (jäsenmaiden) tekemä esitys, mutta ei etsiä tai esittää nimeä itse. Ursula von der Leyen valittiin todella pienellä marginaalilla (374 ääntä tarvittiin, 383 äänesti kyllä) komission uudeksi puheenjohtajaksi.

Päätin tukea neuvoston esittämää saksalaisen Ursula von der Leyenin valintaa. Prosessi ei kokonaisuudessaan ollut mielestäni kiva. Komission johtoon ei nyt ole nousemassa eurovaalit läpikäynyttä kärkiehdokasta, vaan ulkopuolelta tullut nimi. Kun parlamentti ei kuitenkaan voi vaikuttaa niihin nimiin joita meille esitetään neuvostosta, olen päätynyt katsomaan sisältöä: minkälaista Eurooppa-visiota von der Leyen meille esitti.

Hänen tällä viikolla antamansa lausuntonsa ja tänään esittelemänsä ohjelma ei ole enää ainoastaan Euroopan kokoomuksen, EPP:n, yhden puolueen sanelema, vaan se näyttää myös paljon siltä mitä Euroopan demarit esittivät. Suunnanmuutoksen taustalla on myös S&D-ryhmämme antama palaute ja kirjeenvaihto viime viikkoisen keskustelun pohjalta.

Kokonaisuudessaan ohjelman voit lukea täältä.

”Minä ja koko S&D-ryhmä valvomme tarkasti, ettei von der Leyen syö sanojaan ja lipsu nyt antamistaan lupauksista.”

VDL:n ohjelmaan oli tälle viikolle lisätty paljon konkretiaa ja parannusta etenkin ilmastopolitiikkaan saralla.  Hän muun muassa lähestyi parlamentin kantaa ja esitti, että kasvihuonepäästöjen vähennyksiä on kiristettävä ja että päästöjä on vähennettävä 55 %:lla vuoteen 2030 mennessä. 

Sadan ensimmäisen päivän aikana Von der Leyen kertoi sitoutuvansa esittämään eurooppalaisen ”Green Deal”-suunnitelman sekä eurooppalaisen ilmastolain (Suomesta tuttu, joka sitoisi päästövähennyspolkuun). Lisäksi hän mm. esitti päästökaupan laajentamista laiva- ja lentoliikenteeseen ja EU:n ulkorajoille hiiliveroina. Kirsikkana kakun päällä von der Leyen ilmoitti suunnitelmistaan kestäville eurooppalaisille investoinneille, jotta seuraavan vuosikymmenen aikana voitaisiin vivuttaa1 biljoonaa euroa kestäviä investointeja. Nyt on tärkeää, että varoja suunnataan oikeudenmukaisen muutoksen aikaansaamiseksi, VDL nostikin myös keinovalikoimaksi ”oikeudenmukaisen muutoksen rahaston” (just transition fund)!

Konkretiaa on lisää myös verotuksen saralla, ennen kaikkea minun työtäni ja sydäntäni lähellä olevan digitaloudessa. Nyt on mustaa valkoisella, miten VDL:n mukaan myös teknologiajättiläisten, jotka ovat harjoittaneet liiketoimintaa Euroopassa, on maksettava veronsa. Myös jättien pitää osallistua talkoisiin, jotta voimme saada lapsille terveyttä ja koulutusta. Mikä on toteutuva malli, onkin jo haastavampi kysymys..

S&D-ryhmän pitkäaikainen tavoite sosiaalisen Euroopan pilarista näyttää myös paremmalta VDL tänään julkaisemassa ohjelmassa, mitä aikaisemmin EPP:n suunnalta on totuttu kuulemaan. Lapsiköyhyyteen on puututtava, kunnollisia työoloja on vaadittava ja niitä on löydettävä myös  alustatalouteen  (hän puhuu pilvitalouden työntekijöistä). Von der Leyen esittää, että jokaisella eurooppalaisella työntekijällä pitää olla oikeus kunnolliseen oman maansa minimituloon ja lisäksi hän kaavailee eurooppalaista työttömyysturvan jälleenvakuusjärjestelmää.

Tänään kuulimme myös, miten von der Leyen tuomitsi tiukkaan sävyyn oikeusvaltioperiaatteen rikkomukset ja vakuutti, että hänen kaudellaan on ”no compromises on rule of law”. Tämä on tärkeää, että häntä pystyin tukemaan. Ursula von der Leyen ilmoitti, että aikoo perustaa EU:n laajuisen valvontamekanismin nykyisten toimien rinnalle. Toivottavasti tämä tarkoittaa, että rikkomuksista seuraa myös toimia, ei vain seurantaa.

Sukupuolen tasa-arvo ja lasikattojen rikkominen toteutuu myös käytännössä van der Leyenin valinnan yhteydessä. Komissaareja on tähän mennessä Euroopassa nähty yli 180 – naisia näistä 35 kautta historian! Komission johdossa ei koskaan ole ollut naista. ”Ei riitä meille naisille – olemme puolet”, von der Leyen julistikin tänään.  

Ohjelman parantumisen myötä irvileuat ajattelevat, että jos saa viikossa ilmastoherätyksen tai sosiaalisen omantunnon ja muuttuu näin paljon, onko siihen luottamista? Muistutan, ettei parlamentin valta lopu nimitykseen. Euroopan parlamentin hyväksyy tai hylkää vielä lokakuun lopussa tai viimeistään marraskuussa koko komission ja sen ohjelman. Sitä ennen jokainen komissaariehdokas ”grillataan” valiokunnissa. Minä ja S&D-ryhmä valvomme tarkasti, ettei von der Leyen syö sanojaan ja lipsu nyt antamistaan lupauksista.

EU tarvitsee yhteistä tulevaisuutta tässä globalisaation ajassa. Emme tarvitse heikentäviä ja harjoittavia voimia sisältä – niitä riittää ulkopuolelta. Niukka enemmistö näyttää, miten heikoilla yhteistyökyvyt ovat, onneksi kuitenkin enemmistö on EU-myönteisiä edustajia, kuten iso osa äänestäneistäkin. Yli 200 miljoonaa eurooppalaista äänesti kevään vaaleissa. En aio jatkossakaan liittoutua EU harjoittavien voimien kanssa, enkä oikeusvaltioperiaatteita romuttavien kanssa, lupasin vaaleissa – niin lupasi tänään myös Ursula von der Leyen. Se on lopulta Suomellekin tärkeintä -ilmaston ja oikeudenmukaisuuden lisäksi.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.