EU ei voi katsoa Amazonin tilannetta sivusta

Amazonin sademetsä on tärkeä koko maapallolle. Se tuottaa 20% maailman hapesta, se sisältää 20 % maailman puhtaista vesivarainnoista ja se on 40 % maailman sademetsistä.

Jos taistelu Amazonin sademetsästä hävitään, samalla romuttuu myös tavoitteemme ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. EU ei voi katsoa asiaa sivusta, tuli pitää saada pysähtymään.

Juuri EU on se taho, jossa myös tähän asiaan kyetään Suomesta vaikuttamaan. Asia on myös omalla pöydälläni, sillä työskentelen tällä kaudella Euroopan parlamentissa kansainvälisen kaupan valiokunnassa (INTA), jolla on vahva rooli Mercosur-kauppasopimuksen hyväksymisessä. Brasilia on yksin noin 80 % Mercosur-maiden taloudesta. Katson, että EU:n neuvottelemat vapaakauppasopimukset ovat työkaluja, joilla edellytetään sopimuskumppanien sitoutumista ihmisoikeuksiin ja demokratiaan, Pariisin ilmastosopimukseen, kestävämpään ja puhtaampaan talouteen sekä reilumpaan työelämään.

Ilmastonmuutos pysyy heinäkuussa alkaneella uudella parlamenttikaudella tapetilla. Sen lisäksi että EU kykenee tehokkaalla lainsäädännöllä ja yli 500 miljoonalla kuluttajallaan muuttamaan markkinansa kestävämmäksi (esim. autojen päästöt tai kielletyt kemikaalit), kykenee se kauppasopimuksien avulla vaatimaan tätä myös muilta talousalueilta.

Aion omalta osaltani pitää huolen, että EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden keskeisessä kauppasopimuksessa tullaan Amazonin sademetsän alati kiihtyvä metsähävikki huomioimaan – hävikkiähän onnistuttiin vähentämään, kunnes muutama vuosi sitten metsähävikki kääntyi jälleen hälyttävästi nousuun.

Jos Brasilia haluaa Euroopan markkinoille, joka olisi heille taloudellisesti erittäin kannattavaa, pitää presidentti Jair Bolsonaron muuttaa linjaansa ja hillitä Amazonin kiihtyvää raivaamista peltomaaksi. Edustamalleni S&D-ryhmälle on tärkeää, että kaikissa EU:n sopimuksissa osapuolet sitoutuvat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.