Europarlamentti käsittelee Amazonin tilannetta täysistunnossaan tiistaina – aloite S&D-ryhmältä

Europarlamentti on ensi viikolla koolla Strasbourgissa ja S&D-ryhmämme aloitteesta keskustelu Amazonin metsistä käsittelyssä täysistunnossa! Keskustelu käydään tämän hetken ohjelman mukaan tiistaina. Minusta on tärkeää, että europarlamentti ottaa käsiteltäväkseen asian, joka on huolestuttanut ihmisiä laajasti ympäri Eurooppaa ja maailmaa.

Amazonin sademetsä on tärkeä koko maapallolle. Se tuottaa 20% maailman hapesta, sisältää 20 % maailman puhtaista vesivarainnoista ja on 40 % maailman sademetsistä.

Jos taistelu Amazonin sademetsästä hävitään, samalla romuttuu myös tavoitteemme ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. EU ei voi katsoa asiaa sivusta, esim. metsäpalot pitää nopeasti saada pysähtymään.

Juuri EU on se taho, jossa myös tähän asiaan kyetään Suomesta vaikuttamaan. Asia on myös omalla pöydälläni, sillä työskentelen tällä kaudella Euroopan parlamentissa kansainvälisen kaupan valiokunnassa (INTA), jolla on rooli valmistella meppien äänestettäväksi Mercosur-kauppasopimuksen hyväksymisen kanta. Brasilia on yksin noin 80 % Mercosur-maiden taloudesta. Katson, että EU:n neuvottelemat vapaakauppasopimukset ovat työkaluja, joilla edellytetään sopimuskumppanien sitoutumista ihmisoikeuksiin ja demokratiaan, Pariisin ilmastosopimukseen (joka tuossa sopimuksessa on ehtona), kestävämpään ja puhtaampaan talouteen sekä reilumpaan työelämään.

Ilmastonmuutos pysyy EU:n tärkeimpien asioiden joukossa uudellakin kaudella. Sen lisäksi että EU kykenee tehokkaalla lainsäädännöllä ja yli 500 miljoonalla kuluttajallaan muuttamaan markkinansa kestävämmäksi (esim. autojen päästöt tai kielletyt kemikaalit ja muovituotteet), kykenee se kauppasopimuksien avulla vaatimaan tätä myös muilta talousalueilta!

Aion omalta osaltani pitää huolen, että EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden keskeisessä kauppasopimuksessa tullaan Amazonin sademetsän alati kiihtyvä metsähävikki huomioimaan – hävikkiähän onnistuttiin vähentämään, kunnes muutama vuosi sitten se kääntyi jälleen hälyttävästi nousuun poliittisen johdon vaihtuessa. Jos Brasilia haluaa Euroopan markkinoille, joka olisi heille taloudellisesti erittäin kannattavaa, pitää presidentti Jair Bolsonaron muuttaa linjaansa ja hillitä Amazonin kiihtyvää raivaamista peltomaaksi.

S&D-ryhmällemme on tärkeää, että kaikissa EU:n sopimuksissa osapuolet sitoutuvat Pariisin Ilmastosopimukseen!

#brasilia #amazon #kauppapolitiikka #kauppasopimukset #EU #meppi #työ

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.