Mepin syysterveiset!

Syksy ja uusi meppikausi ovat pyörähtäneet erittäin vauhdilla liikkeelle, ja tällä viikolla vietimmekin jo ensimmäistä täysistuntoviikkoa Strasbourgissa. Parlamentin aihelistalla yksi asia on tällä hetkellä ylitse muiden.

Komissaariehdokkaat tulevat parlamenttiin kuultavaksi lokakuun alussa. Europarlamenttihan hyväksyy tai hylkää lokakuussa Ursula von der Leyenin (EU-slangissa VDL) ja sen ohjelman. Ennen lopullista äänestystä mepit ”grillaavat” tiukasti komissaariehdokkaita. Kukin komissaari joutuu kolmeksi tunniksi vastuuvaliokuntiensa tenttiin, jolloin mepit kuumottavat vastauksia.

Uuden komission lähtökohdat ovat kohtuullisen hyvät. komissiolla on aikaisempaa tasapainoisempi poliittinen jako ja myös sukupuolitasa-arvon kannalta se on tasapainoisin komissio mitä koskaan on nähty. Von der Leyenin ohjelma taisikin harmittaa enemmän porvariryhmä EPP:tä kuin meitä demareita! VDL:n komission painotuksissa näkyvät juuri ne asiat, mitkä huolettavat eurooppalaisia: ilmastonmuutos, kasvanut sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus, Euroopan digitalisoitumisen valinnat sekä ”ihmisten talous”, eli tavallisten kansalaisten nostaminen talouspolitiikan keskiöön.

Paperille kirjattuun, kauniiseen kiiltopintaan ei saa kuitenkaan tyytyä. Kandidaateilta on vaadittava täsmällisiä vastauksia, toimenpiteitä ja lukuja. Euroopan on toimittava. VDL saavutti kesällä parlamentin ensimmäisen hyväksynnän nimitykselleen lupaamalla mm 100 päivän ilmasto-ohjelmaa ja kiristyksiä 2030-päästötavoitteisiin, kestävän kehtyksen edistämisellä ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden lisäämisellä. Nyt on tärkeää kysyä, miten hän oikeasti aikoo visionsa saavuttaa.

Minulla oli mielenkiintoinen kahvihetki virolaisen Energia-komissaarikandidaatti Kadri Simsonin kanssa Strasbourgissa!

Suomen ehdokkaan, Jutta Urpilaisen, salkku on herättänyt tietysti Suomessa paljon huomiota. Jutta on tehnyt viime vuosina loistavaa työtä ulkoministerin nimittämänä rauhanvälityksen erityislähettiläänä. Nyt annetussa salkussa on paljon samoja teemoja ja Jutta pääsee jatkamaan työtään – erona se, että hän pääsee 5 miljoonan ihmisen Suomen sijasta toimimaan 500 miljoonan eurooppalaisen mandaatilla.
 
Kaikki muistavat vielä varmasti vuoden 2015 pakolaiskriisin ja sen aiheuttaman horjumisen Euroopassa. Jutan salkkuun kuuluu myös läheisesti EU-maita suuresti jakava maahanmuutto; hän pääsee vaikuttamaan juuri maahanmuuton juurisyihin. Usein onkin sanottu, että Afrikan kohtalo on myös Euroopan kohtalonkysymys. Tarvitseeko edes kysyä, onko salkku painava?
 
Itse odotan etenkin omien vastuuvaliokuntieni ehdokkaiden kuulemisia, eli digi-asioista vastaavien, komission varapuheenjohtajaehdokas Margrethe Vestagerin ja varsinaisen supersalkun saaneen Sylvie Goulardin sekä energia-asioista vastaavan virolaisen Katri Simsonin (ehdinkin tavata häntä jo lyhyesti kahveilla) kuulemisia. Lisäksi tulen keskittymään ilmasto-asioista vastaavan Frans Timmermansin ja kansainvälisen kaupan valiokunnan tiimoilta irlantilaisen Phil Hoganin kuulemiset.

Tytti Tuppurainen  on ollut tuttu ja iloinen näky parlamentin käytävillä Suomen PJ-kauden aikana. Tämä kuva on viikon takaa, kun Tytti oli kuultavana AFCO-valiokunnassani.

Nyt päättyneellä Strasrboug-viikolla esillä oli myös tärkeitä ajankohtaisia asioita. Erityisen mielissäni olin, kun parlamentti käsitteli tiistaina Amazonin metsäpaloja – keskustelu käytiin vieläpä S&D-ryhmäni aloitteesta. Useassa puheenvuorossa, myös neuvoston, korostettiin Mercosur-kauppasopimuksen merkitystä.

Suomen PJ-kaudellahan neuvostoa parlamentin täysistunnoissa edustaa ja sen kantoja kertoo lähtökohtaisesti puheenjohtajamaan EU-ministeri, eli siis Tytti Tuppurainen. Vaikka keskustelut olisivat vakavistakin aiheista, on vaikea olla tuntematta lämpöä nähdessään, miten Tytti hoitaa tehtäväänsä! Olen iloinen ja ylpeä, kun Tytin takana täysistuntosalissa istuu kaksi entisistä avustajistani, valtioneuvoston virkamiehenä Tuomas Nirkkonen ja poliittisena avustajana Matti Niemi.

Mutta takaisin Amazoniin, asiahan on myös omalla pöydälläni, sillä työskentelen tällä kaudella Euroopan parlamentissa kansainvälisen kaupan valiokunnassa (INTA), jolla on rooli valmistella meppien äänestettäväksi Mercosur-kauppasopimuksen hyväksymisen kanta. Brasilia on yksin noin 80 % Mercosur-maiden taloudesta. Katson, että EU:n neuvottelemat vapaakauppasopimukset ovat työkaluja, joilla edellytetään sopimuskumppanien sitoutumista ihmisoikeuksiin ja demokratiaan, Pariisin ilmastosopimukseen (joka tuossa sopimuksessa on ehtona), kestävämpään ja puhtaampaan talouteen sekä reilumpaan työelämään. Aion omalta osaltani pitää huolen, että EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden keskeisessä kauppasopimuksessa tullaan Amazonin sademetsän alati kiihtyvä metsähävikki huomioimaan.
 
Lisäksi keskiviikkona salissa käsiteltiin parlamentin kantaa kimuranttiin brexit-tilanteeseen. EU ei voi päättää Britannian puolesta kuinka toimia – mutta EU voi ja se aikoo myöntää Brexitille lisäaikaa, jos Britit haluavat siivota sotkunsa. Hieman turhauttaa, että Britannian uusi johto flirttailee jatkuvasti kovan brexitin puolesta – vaikka Iso-Britannian parlamentissa juuri hyväksyttiin varta vasten kovan brexitin torjumiseen räätälöity laki. Mikäli Britanniassa päädytään noudattamaan lakia, ei tilanteessa pitäisi olla vaaraa. Mutta kuten aikaisemminkin on nähty, pitänee yllätyksiin varautua…  

https://www.facebook.com/kumpulanatri/videos/1039047006432119/

Eilen saavuin Strasbourgista Brysselin kautta koto-Suomeen. Tänään on ohjelmassa puolueen asioita esimerkiksi suuren valiokunnan SDP:n edustajien kokouksen ja SDP:n Eurooppa-työryhmän kokouksen muodossa. Illalla minulla on vielä kunnia osallistua Intian suurlähettilään järjestämälle illalliselle. Mielenkiintoista kuulla, mitä he kertovat Kashmirin tilanteesta.

Ensi viikolla Brysselissä on luvassa valiokuntaviikko. Uudet ja vanhat valiokuntani (tällä kaudella toimin ITRE eli teollisuus-, tutkimus-, energia- ja digivaliokunnassa, INTA eli kansainvälisen kaupan valiokunnassa sekä AFCO eli EU:n perussopimus- ja poliittisen kehityksen valiokunnassa) kokoontuvat tiiviisti – päällimmäisenä aiheena on tietysti valmistautuminen komissaarikuulemisiin. Kovaa grillausta on luvassa!


Seminaarin tapahtumasivuun pääset klikkaamalla tästä.

Torstaina järjestän puolestaan Helsingissä Allas Sea Poolilla perinteinen State of European Union -seminaarini! Tilaisuudessa luodaan katsaus EU:n tulevaisuuteen. Kanssani keskustelemassa ovat Tytti Tuppurainen ja Journalistiliiton Maria Pettersson. Mikäli et ennätä paikalle, tilaisuutta voi katsoa suorana tai tallenteelta Facebook-suvuiltani!

Minä ja uusi kabinettivastaava Anna syyskuun ensimmäisellä viikolla Brysselissä!

Syyskuun alussa sain myös toimistoni täyteen vauhtiin. Kabinettipäällikkönä aloitti Anna Mäenpää sekä harjoittelijana Olli Korpimäki. Heinäkuussa toimistossani aloittivat vanhempana neuvonantajana Aleksi Kuusisto sekä kotimaanavustajana Jutta Kaskimäki. Myös jo viime kaudella mukana ollut erit.avustaja/tiedottaja Topi Juga jatkaa tälläkin kaudella. Odotan innolla tulevia vuosia, ja työtahti onkin ollut tehokasta. Esimerkiksi syyskuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla hoitelimme jo 4 valiokuntaa (joista yksi jäi sittemmin pois), 3 ministeriä, 2 kabinettipäällikköä, tilaisuudet Jyväskylässä, puhumassa Opetushallituksen tilaisuudessa Finlandia-talolla, ja vielä seminaaripuheen Pohjanmaalla SDP:n piirissä.

Tiimin tarkemmat vastuujaot sekä yhteystiedot löytyvät täältä: https://miapetra.fi/yhteystiedot/

Mukavaa syksyä kaikille – ja eiköhän tehdä hommia paremman huomisen eteen!

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.