Lokakuun Meppiterveiset

Lokakuussa europarlamenttia, kuten muitakin EU-tahoja, työllistää kaksi asiaa ylitse muiden: Brexit ja komission komissaarien valinta. Kummankaan osalta ei ole päästy helpolla, eikä maaliviiva vielä näy.

Kuten odottaa saattoi, parlamentti ei tyytynyt kumileimasimen osaan komissaarien valinnassa. Lokakuun alkupuolella mepit tenttasivatkin komissaariehdokkaita valiokunnissaan. Lopulta kaiken kaikkiaan kolme ehdokasta (Unkarista (EPP), Romaniasta (S&D) ja Ranskasta (RE)) evät läpäisseet parlamentin seulaa.

Europarlamentti selvittää kunkin ehdokkaan soveltuvuuden tehtäväänsä valiokuntakohtaisilla kuulemisilla ja äänestää lopulta koko komission hyväksymisestä. Tilanne oli aikaisempiin vuosiin verrattuna uusi, kun tällä kertaa parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta tarkisti kandidaattien taloudelliset taustat jo ennen kuulemisia, ja Unkarin sekä Romanian ehdokkaiden eteneminen tyssäsi jo tässä vaiheessa. Lue täältä lisää ajatuksiani komissaarikuulemisten vaiheista.

Itse olisi toivonut, että komissio olisi päässyt jo aloittamaan tehtävänsä marraskuun alussa – onkin toivottavaa, että komissio saataisiin hyväksyttyä parlamentissa jo seuraavalla marraskuun täysistuntoviikolla, jolloin se pääsisi aloittamaan 1.12. Näin EU pääsisi täyteen tehoonsa, uuden budjettikauden valmisteluun ja hakemaan ratkaisuja haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja digitalisaatioon.

Kuulemisissa nähtiin myös tuttuja – Jutta Urpilaisen kuuleminen meni mainiosti 🌹🇪🇺! Vastuullinen tehtävä edessä – kumppanuus ja kehitystyö ensisijaisen tärkeitä keinoja puuttua ongelmien juurisyihin.Kuten Jutta itse sanoi: työtä vielä riittää. Äärimmäisessä köyhyydessä elää yhä satoja miljoonia ihmisiä. Kantavat teemat kumppanuudessa ja kehitystyössä ovat kestävyys, tasa-arvo ja ympäristöystävällisyys.

Vaikkei komissiosta päästy tällä viikolla vielä Strasbourgissa äänestämään, ei viikosta silti puuttunut säpinää, kiitos EU:n ensi vuoden budjetin ja Brexitin. Kuluneella viikolla nähtiin varsinaista brexit-draamaa jälleen kerran!

Britannian alahuone torppasi Johnsonin sopimuksen pikakäsittelyn tiistain tiukassa äänestyksessä vain 14 äänellä. Hyvä – europarlamentti ja UK:n alahuone saavat lisäaikaa käsittelyyn. Vuosikymmenien päähän vaikuttavaa sopimusta ei pidä runnoa läpi päivissä. Strasbourgissa pääsin todistamaan jännittäviä hetkiä aitiopaikalta, kun Britannian äänestys käytiin samaan aikaan kuin EU:n Brexit-neuvottelija Michel Barnier oli keskustelemassa sopimuksesta ryhmässämme. Tuloksen tultua julki, kommentoi pääneuvottelija ainoastaan ”Trés bien”, oikein hyvä. Labour-meppien riemussa oli vähän enemmän pidättelemistä. EU:n prioriteetti on edelleen selvä: Mikäli Britannia haluaa erota, on se tehtävä hallitusti sopimuksen kanssa. Sopimuksetonta ei haluta. Rauhallinen käsittely ja lykkäys ovat tämän takeita.

EU:n odotetaan suostuvan lykkäämään Brexiä tammikuun loppuun. Pääministeri Johnson on ilmaissut haluukkutensa järjestää Britanniassa parlamenttivaalit joulukuussa. Britannian alahuoneen on tämä hyväksyttävä. Saako alahuone sopimuksen lopulta hyväksyttyä vai sekoittavatko vaalit tilanteen? Kuinka pitkä lykkäys lopulta on? Aika näyttää!

https://www.facebook.com/kumpulanatri/videos/1432785536908619/
Katso ajatuksiani Brexitistä.

Strasbourgissa nähtiin myös kuluneella viikolla tärkeä äänestys, kun salissa käsittelyssä oli EU:n 2020 budjetti. Tämän lisäksi salissa kuultiin jopa hivenen nostalgisissa tunnelmissa komission puheenjohtajan (vielä hetken) Jean-Claude Junckerin sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin viimeiset esiintymiset kyseisissä tehtävissä.

Budjettikannassaan parlamentti korosti ilmastotoimia sekä panostaa työpaikkoihin, tutkimukseen ja nuorison tukemiseen: nuorisotyöllisyysaloitteen ja Erasmus+ -ohjelmia esitetään vahvistettavaksi. Lisäksi parlamentin kannassa vaativat kaksi miljardia euroa lisärahoitusta ilmastotoimiin ja lisätukea parlamentin painopistealoille: pienille ja keskisuurille yrityksille, digitalisaatiolle, muuttoliike- ja ulkopolitiikkaan ml. kehitysapu ja humanitaarinen apu. Neuvosto jäsenvaltioiden suulla haraa lisäyksiä vastaan, heidän vastuullaan kun on budjetti myös rahoittaa. Hyvää tasapainoa toivotaan!

Myös biodiversiteetti oli esillä viikon aikana – mehiläisten kautta. Euroopan parlamentti käytti veto-oikeuttaan estämään EU:n pestisidisääntöjen heikentämisen (tuhoeläinten, tuhosienten tai rikkakasvien torjuntaan käytettävä kemikaali). Jäsenmaiden ja Euroopan komission ehdottama lakialoite olisi helpottanut pestisidien voimakkaampaa käyttöä ja siten heikentänyt mehiläisten jo entisestään heikkoa tilaa. Nykyiset lait suojelevat mehiläisiä liialliselta alistukselta pestisideille ja täten tukevat mehiläisten kriittistä osaa luonnon tasapainossa.

Parlamentti jatkoi päämäärätietoista työtään verovälttelyn estämiseksi Euroopassa. Äänestimme uuden keinon puolesta, joka auttaa yrityksiä veronäkyvyydessä. Uusi työkalun tarkoitus on kerätä tarpeeksi tietoa, että yritysten kansainvälinen toiminta voidaan yhdistää tiettyihin maihin. Toimenpiteen avulla voidaan kitkeä yritysten verokiertoa ja täten kasvattaa verojen keräämisen tehokkuutta.

Kiireinen meppi ehtii välillä pysähtyä hymyilemään kamerallekin!

Seuraavina viikkoina tulemme parlamentissa hoitamaan viimeiset komissaarikuulemiset ja seuraamme tietysti tarkoin brexitin uusia käänteitä. Viimekaudelta keskeneräisiä lainsäädäntöhankkeita viedään maaliin. Minulla on työn alla rengasmerkinnät. Asia on otsikkoaan jännempi: auton renkailla on merkittävä osuus auton energiankulutuksessa ja näin ollen myös ilmastopäästöissä. Renkaista myös irtoaa mikromuovia ja tähän tulisi mahdollisimman nopeasti kehittää mittausmenetelmät. Myös renkaiden lumi- ja jäämerkinnät ovat meille pohjoismaisille talvimaille tärkeä asia.

Muistatte varmaan, että kesäaika päättyy nyt viikonloppuna, taas viisarit siirtyvät ja siirtynevät vielä jonkin aikaa. Kellojensiirtelyyn tähtäävä aloite ei etene neuvostossa, vaikka Suomi puheenjohtajamaana kannattaa asiaa ja mielellään veisi eteenpäin. EU-parlamentin ja EU-komission kannat löytyvät: kumpikin haluaa lopettaa kellojensiirtelyn mahdollisimman nopeasti. Valitettavasti jäsenmaiden – eli neuvoston – kanta yhä uupuu. Toisaalta ei kannata ottaa keskeneräistä asiaa päätöksentekoon, jos sen enemmistö kaataisi.

Tänään perjantaina saimme Arvovieraita Suomeen! Parlamentin S&D:n Suiomen delegaatio sai vieraakseen Euroopan parlamentin S&D -ryhmän puheenjohtaja Iratxe García Pérezin. Vieraanamme oli siis ison luokan EU-vaikuttaja, joka istuu neuvottelevissa pöydissä, kun komissiota rakennetaan ja sen agendaa asetetaan. Tapasimme kansalaisjärjestöjä ja lauantaina perehdymme metsiin ja arktisiin kysymyksiin Rovaniemellä. Hienoa, että puheenjohtaja Iratxe Garcialla on aikaa ja halua viettää viikonloppu Suomessa!

S&D-ryhmän puheenjohtaja Iratxe Garcia Helsingissä 25.10.

Marraskuun alkuun on myös hyviä uutisia: Saamme Suomeen ensimmäistä kertaa ikinä Euroopan parlamentti ja USA kongressin välisen ”transatlantic legislators’” -seminaarin parin viikon päästä. Hienoa!

Syyspiirikokouksista menen pirkanmaalle – mutta ei hätää pohjalaiset, saatte EU ja parlamenttiterveiset parhaalta kollegalta Eero Heinäluomalta.

Vaasan on suunnitteilla myös omaa ”State of European union” -tilaisuutta 7.11., pysykää kuulolla!

Ollaan yhteyksissä!

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.