Kirjoitus Pohjalaisessa: Sallimmeko Greta Thunbergin herätellä meitä?

Tämänkin lehden palstoilla on käyty tuomiokeskustelua Greta Thunbergista. Niin tulisia olivat mielipiteet, että halusin antaa ajan kulua hetken – näin voimme käsitellä aihetta hiukan etäämmältä.

Ilmastonmuutos ei ole ohi menevä muoti. Julkisuudessa asioiden painotukset vaihtelevat, ilmiöt saavat nimiä ja kasvoja, jotka herättävät monia – tai tarpeen vastustaa heräämistä.

Olen uuden Euroopan parlamenttikauden alussa hakenut paikkoihin, joissa voisin vaikuttaa kolmeen asiaan: hyvinvointiin ja työpaikkoihin, ilmastonmuutokseen sekä digitalisaatioon ja teknologioiden kehittymiseen. Ajattelen, että aiheet liittyvät vahvasti toisiinsa. Vaikka asiat kuulostavat isoilta, ovat ne joka päivä läsnä arjessamme.

Minulle Vaasan seutu on maailma pienoiskoossa: mitä me teemme täällä, on tehtävissä muuallakin. Sama toimii toisinkin päin, mitä tulee tehdä jokaisessa kolkassa, tulee tehdä meilläkin. Syksyllä Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen osallistui vuosittaiseen seminaariini, jossa hän muisteli ensikohtaamistamme. Olin puhunut nuorena poliitikkona suuria: ”think globally, act locally”. Niin se on edelleen, Vaasan vientiklusterit toimivat alueellisesti ja meidän kanssamme, mutta haasteet ja ratkaisut ovat kansainvälisesti samoja.

Ja entä paikalliset työpaikat, yritykset ja kaupungit? Miten olisimme erillään kestävän kehityksen vaatimuksista? En usko, että Vaasan valtuustossa löytyisi enemmistöä päätöksen taakse, jonka myötä tietoisesti eläinlajeja kuolisi sukupuuttoon. Tai haluammeko hidastaa siirtymistä puhtaaseen ilmastokestävään yhteiskuntaan? Ei ole tullut vastaan yritysten mainoksia, jotka varta vasten ilmoittaisivat strategiakseen panostaa vanhaan saastuttavaan teknologiaan tai mainostaisivat jatkavansa kierrätyskelvottomilla pakkauksilla.

On ollut upeaa tulla lobatuksi maataloudesta terästeollisuuteen päästötiekartoilla, joiden avulla alat suunnittelevat etenevänsä kohti nettonollapäästöjä ja puhdasta yhteiskuntaa. Yhä useampi kotitalous kierrättää ja ainakin pohtii tuhlauksen vähentämistä.

”Meillä on erinomaiset mahdollisuudet olla edelläkävijä ilmaston vaatimissa toimissa. Kärjessä kulkija on voittaja.”

Tulevaisuuden tae ja edellytys on kestävä kuluttaminen ja ilmastomyöntenen talous. Meillä on erinomaiset mahdollisuudet olla edelläkävijä ilmaston vaatimissa toimissa. Kärjessä kulkija on voittaja.

Toimin parlamentissa tutkimus-, teollisuus-, viestintä- ja energiavaliokunnassa, kansainvälisen kaupan valiokunnassa ja perussopimuksia ja EU:n tulevaisuutta käsittelevässä valiokunnassa. Suhteista muualle maailmaan minulla ovat USA ja Japani -delegaatiot. Molemmilla on tärkeä rooli niin teknologisissa innovaatioissa kuin monenkeskisten sääntöpohjaisten kauppasopimusten hengissä pitämisessä. Marraskuun alussa Euroopan parlamentin ja USA:n kongressin delegaatiot kokoontuvat ensimmäistä kertaa historiassa Suomessa. Koitamme saada yhteiseen paperiimme ilmastonmuutoksen vaatimukset yhteiskunnille, teknologioille ja kauppasäännöille, arktisen alueen erityishuomion, kyperturvallisuuden ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyden.

Sallimmeko Greta Thunbergin herätellä meitä? Monen puhujan henkilössä joku yksityiskohta voi häiritä, mutta aikuisten oikeasti, ikään katsomatta, kestävä kehitys edellyttää meidän päätöksiä, jotta Gretan ikäisillä olisi tulevaisuudessakin elinkelpoinen maapallo. Hän ei tee tiedettä tai poliittisia päätöksiä. Hän on nuori, jolla on tärkeä viesti: kehottaa ottamaan vakavasti tieteen ja tutkimuksen tulokset ilmastomuutoksesta ja lajien tuhoutumisesta. Energia- ja ilmastopolitiikkaa olen tehnyt paikallistasolta EU tasolle asti yli 20 vuotta. Minutkin herätti havainto, että minun elinaikanani on lajeja kuollut sukupuuttoon kiihtyvää tahtia ja pelkästään selkärankaisten eläinten määrä maapallolla vähentynyt 60 prosenttia.

Miapetra Kumpula-Natri, sd
europarlamentaarikko
Vaasan kaupunginvaltuutettu

Kirjoitus on julkaistu alunperin Pohjalaisessa marraskuussa 2019.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.