Marraskuun Meppiterveiset – komissio on hyväksytty!

Parlamentti hyväksyi Euroopan komission pitkin syksyä käytyjen tiukkojen tutkimusten ja tenttien jälkeen, ja nyt uusi komissio pääsee aloittamaan työnsä joulukuun alussa! Äänestin von der Leyenin komission puolesta, koska VDL on ottanut hyvin huomioon tärkeitä viestejä myös demariryhmästämme ja ohjelma heijastelee tätä. Ohjelma on kunnianhimoinen monelta kannalta:

1) Green Deal: Leikkaamme päästöjä ja samalla luomme uutta työtä. EU:n tavoite on olla ensimmäinen hiilineutraali manner vuonna 2050. Muutos tulee toteuttaa oikeudenmukaisesti. Uskomme, että uusi puhdas teknologia on myös vientivaltti.

2) Digitalisaatio: Euroopan on johdettava tulevaisuuden avainteknologioita, edelläkävijät menestyvät. Osaaminen ja tutkimuksen resursseja on kasvatettava.

3) Arvot: Euroopassa lähdemme liikkeelle ihmisistä ja yksilöiden sekä kollektiivisista oikeuksista.

4) EU:n globaalin roolin vahvistaminen: Euroopan pitää olla edelläkävijä isojen globaalien haasteiden ratkaisijana. Yhtenä työkaluna on kauppapolitiikka. Uusi strateginen kumppanuus Afrikan kanssa on mahdollisuus (ml. Green Deal investoinnit).

5) Turvallisuus: Suomen erityinen intressi ja osaaminen ovat koskeneet esimerkiksi kyberturvallisuutta.

Komissio on historian tasa-arvoisin, ensimmäistä kertaa sillä on naispuheenjohtaja. Myös Suomen komissaaripaikan lasikatto on rikottu – onnea Jutta! Ja VDL ilmoitti, että ensi kertaa myös kabinettien on oltava tasa-arvoisia. Tässä komissio meni jo ohi Suomen! Rohkeaa!

Keskiviikkona 27.11. oli arvokas ja hieno hetki olla Meppi: pääsin konkreettisesti omalla äänellä vaikuttamaan Euroopan tulevaisuuteen äänestyksessä komissiosta.

Ilmastohätätila

Ilmastonmuutos oli vahvasti esillä tämän viikon Strasbourgin täysistunnossa: Euroopan parlamentti julisti julkilausumassaan ilmastohätätilan – EU:n otettava ilmastonmuutos tosissaan, nyt on toimittava.

Myös parlamentin kanta Madridin kansainväliseen #COP25-ilmastokokoukseen hyväksyttiin: Ilmastonmuutoksen suorat vaikutukset näkyvät jo nyt. Ilmastonmuutos voi ajaa yli 100 miljoonaa ihmistä köyhyyteen 2030 mennessä ja sadot voivat pienentyä 5-30 prosenttia 2050 mennessä. Ilmastotoimien kunnianhimon tasoa on nostettava nyt. Siirtymä puhtaaseen yhteiskuntaan ja talouteen pitää toteuttaa oikeudenmukaisesti niin, että kukaan ei tipu kelkasta. Parlamentti uudisti reilulla enemmistöllä päästötavoitteensa, päästöjä vähennettävä 55% vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Tätä yksimielisyyttä Suomen hallitus tavoittelee myös hallitusten kesken neuvoston kannaksi.


Saimme rengastrilogit eli neuvottelut (EU komissio, parlamentti ja neuvosto – jota edusti nyt pj-maa Suomi) valmiiksi, kun ilta oli jo pitkällä! Keskellä ilmasto- ja energia-asioiden väistyvä komissaari Cañete, hänen oikealla puolellaan Henna Virkkunen ja vasemmalla suurlähettiläs Minna Kivimäki. 

Kuluttajille enemmän tietoa renkaista

Saimme marraskuussa myös valmiiksi trilogit (neuvottelut EU-komission, parlamentin ja neuvoston) rengasmerkintäasetuksesta. Asetus määrittelee minkälaisia tietoja tuottajien pitää renkaista kuluttajille kertoa (kuten paljonko polttoainetta renkaan käyttö kuluttaa). Itse toimin asiassa europarlamentin varjoraportöörinä, eli edustin S&D-ryhmäämme. Kuluttajan on nähtävä auton renkaiden vaikutus

🚘 polttoainekulutukseen
🚘 meluun
🚘 märkäpitoon ja uutena myöhemmin myös
🚘 talviajoon (lumi ja jää)
🚘 kulumiseen (mikromuovipäästö)

Tiesitkö, että renkaat ovat yksi suurimmista mikromuovisaastuttajista?
Suomalaisnaisilla oli neuvotteluissa vahva rooli: jäsenmaita edustivat Suomen PJ-kauden myötä suurlähehettiläs Minna Kivimäki ja vastuuvirkamiehenä Sanna Ek-Husson. Parlamentin raportöörinä oli EPP:n Henna Virkkunen! Kiitos oivasta yhteistyöstä!

WTO uhkaa lamaantua

Kauppapolitiikan saralla ei maailmalla mene mairittelevasti. Maailmankauppajärjestö WTO:n riitojenratkaisumekanismiin keskeisesti kuuluva vetoomuselin (Appellate Body) halvaantunee 10.12., koska USA ei suostu nimittämään sinne uusia tuomareita. Tilanne on erittäin valitettava, sillä elin on suunnattoman keskeinen kauppapoliittisten riitojen ratkaisussa. Lamaantuminen heikentäisi entisestään sääntöpohjaista kauppaa maailmassa. Järjestelmä on USA:n ja Kiinan kauppasodan vuoksi jo muutenkin ravistuksen kourissa.

Kyseessä on USA:n protesti. Maailman kauppajärjestö WTO:n toiminta ei nykyisellään riittävästi suojaa sen enempää Yhdysvaltojen kuin Euroopankaan yrityksiä ja työntekijöitä kehittyvien talouksien epäterveeltä kilpailulta.

Asiaa käsiteltiin parlamentissa, ja korostin miten EU:n on sitouduttava WTO:n uudistamiseen ja jatkettava yritystä yhdessä USA:n ja Japanin kanssa, prosessi onkin jo käynnissä. On löydettävä sellainen väliaikainen toimintamalli kauppariitojen ratkaisuun, joka ei vähennä painetta uudistaa WTO:ta.

Mepin terveiset Vaasassa 7.11.

Vuotuinen seminaarini Vaasassa kohtasi positiivisen ongelman, kun tila kävi ahtaaksi! Kiitos Lyskan EU-killan Lauri ja Niina och tack Iisak från Vasa Gymnasiet och stadens ungdomsfullmäktige lukiolaisten kysymyksistä vaasalaismepille. Vuotuinen EU-seminaariperinne jatkuu tämänkin vaalikauden.

Aihelistalla käsiteltiin tietysti EU:n ajankohtaisia aiheita, brexitiä, EU:n uutta komissiota sekä komissaarikuulemisia.

Tulevia tapahtumia – tule tervehtimään!

Maanantaina 9.12. järjestämme Eero Heinäluoman kanssa aamupalaseminaarin Helsingissä. Keskustelua käydään Suomen puheenjohtajuuskaudesta – mitä sillä saavutettiin? Mukana puhumassa on komea kavalkadi, mm. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen, politiikan toimittaja Unto Hämäläinen ja pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto. Lisätietoa tapahtumasta tämän linkin takaa.

Vaasalaiset ja pohjalaiset puolestaan huomio, Miapetran perinteiset joulupuurot järjestetään Vaasan torilla 21.12. klo 10 alkaen. Tervetuloa moikkaamaan ja keskustelemaan ajankohtaisista EU-asioista – sekä tietysti maistamaan mainiota joulupuuroa!

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.