Joulukuun Meppiterveiset!

Vaikka joulu on jo kulman takana, Euroopan parlamentissa täysistunnot pyörivät vielä täyttä vauhtia kuluneellakin viikolla. Nyt viimeinenkin työviikko on ohi ja on aika rauhoittua hetkeksi. Sitä ennen kuitenkin lyhyt katsaus taaksepäin.

Eurooppa ja ilmastonmuutos

Syksyn aikana minä ja S&D-ryhmäni olemme osallistuneet aktiivisesti löytymään ratkaisuja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen. Olemme vaikuttaneet päämäärätietoisesti VDL:n komission uuteen Green Deal -ilmastosopimukseen. Tavoitteenamme on ollut tehdä siitä entistä kunnianhimoisempi ja oikeudenmukaisempi: pieni- ja keskituloiset eivät saa joutua ilmastonmuutoksen maksajiksi. Mielestämme olemme onnistuneet vaikuttamisessa hyvin, ja useita ryhmällemme tärkeitä elementtejä onkin nähtävillä Green Dealissa, jota von der Leyen esitteli joulukuussa Euroopan parlamentille.

Green Deal oli esillä myös viimeisellä täysistuntoviikolla, kun parlamentti käsitteli COP25-ilmastokokouksen laihaksi jäänyttä antia. Tapasin myös EU:n energiakomissaari Kadri Simsonin aamiaistapahtumassa.

Puhuin Nokian toimitusjohtajan Rajeev Surin jälkeen 5G-seminaarissa Brysselissä.

Digimeppi on saanut myös paiskia töitä. Olen perehtynyt uusiin hankkeisiin, joilla EU koittaa pysyä kehityksen kärjessä mm digitalisaatiollekin oleellisen elektroniikan innovaatioissa. Lainsäädäntöhankkeita odotetaan komissiosta vasta ensi vuonna, mutta en odottele passiivisesti: verkostoidun ja valmistaudun. Joulukuussa sain mm. käyttää puheenvuoron ”5G game changer” -seminaarissa heti Nokian ja Vodafonen toimitusjohtajien jälkeen, ja roamingin jatkon varmistaminen on vaatinut jo useita palavereja. Aiheesta on valmisteilla seminaarikin alkuvuodelle. Minusta ulkopolitiikassakin käytetty lause sopii hyvin myös digitalisaatioon: Europe should be a player – not a playground eli Euroopan on oltava pelissä mukana, ei vain toisten pelikenttä.

Kansainvälisten kauppasuhteiden valiokunnan jäsenenä yritän puolustaa Euroopan reilua ja kestävää kaupankäyntiä. Viimeisellä täysistuntoviikolla puhuinkin istuntosalissa Mercosur-sopimuksen tehostamisen puolesta. Etelä-Amerikan maiden kanssa tekeillä oleva sopimus sisältää sitovan velvoitteen noudattaa Pariisin ilmastosopimuksen sääntöjä. Velvoitteen rikkomisesta ei voi kuitenkaan sanktioida osapuolia, joten Brasilia voi jatkaa Amazon-metsän hakkuita seurauksetta. Vaadin, että Euroopan parlamentti ottaa vahvemman kannan lupauksien suhteen ja Pariisin ilmastosopimuksesta tehdään oleellinen osa Mercosur-sopimusta.

Tasa-arvo ja ihmisoikeudet

Sanna Marin pääministerinä ihastuttaa Euroopassa ja myös Suomen puheenjohtajakauden hoidosta on tullut valtavasti hyvää palautetta. Ja sekös joitain näyttää valitettavasti harmittavan…

Samaan aikaan tuntuu pöyristyttävältä, että edes joudun Euroopassa tälläisen eteen: Puolassa on esitetty seksuaalivähemmistöistä vapaita alueita. Luulin, että ihmisten leimaaminen ja ”merkitseminen” olisi todellakin jätetty historiaan. LGBT-oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Mielestäni on käsittämätöntä, että seksuaalivähemmistöiltä yritetään yhä estää yhtäläiset oikeudet elää normaalia elämää. Samassa julkilausumassa oli myös opetuksessa kielletty seksuaalikasvatus. Kuvitelkaa: vankeusrangaistuksen uhalla opettaminen ehkäisystä kielletty. Eikä edes kaikki suomalaiset mepit olleet tässä ihmisoikeuksien puolella…

Euroopan parlamentti palkiksi vuoden viimeisessä täysistunnossa Ilham Tohtin Sakharov -palkinnolla. Palkinto myönnetään vuosittain ihmisoikeuksia puolustaville henkilöille. Tohti on istunut vuodesta 2014 vankilassa Kiinassa uiguurien oikeuksien puolustamisen takia. Koska Tohtin ei voinut itse vastaanottaa palkintoaan, hänen tyttärensä haki sen hänen puolestaan.

Lisäksi, parlamentti valitsi irlantilaisen Emily O’Reillyn Euroopan oikeusasiamieheksi. Oikeusasiamies tutkii EU:n elinten huonosta hallinnasta seuranneita kanteluja.

Tiimini kanssa Strasbourgin joulumarkkinoilla. Syykausi taputeltu, kiitos mahtavasta työstä!! Kuvassa vasemmalta Topi (digi & viestintä), Aleksi (kansainvälinen kauppa & perussopimusvaliokunta), Olli (harjoittelija) ja Anna (kabinettivastuu & ilmasto ja energia). Kuvasta puuttuu kotimaan avustaja Jutta.

Joulu lähestyy vinhaa vauhtia. Ennen kuin vetäydymme ansaituille joululomille, olet lämpimästi tervetullut lauantaina 21.12. klo 10 alkaen Vaasan torille tarjoamalleni perinteiselle joulupuurolle ja kuulemaan ajankohtaiset terveiset EU:sta! Puuroa tarjoillaan niin kauan kuin sitä riittää!

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta! Kiitos yhteistyöstä ja tuesta, jatketaan yhdessä eteenpäin myös vuonna 2020!

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.