Poikkeuksellinen täysistunto

Koko Eurooppaa runtelee koronavirus, uusi ja tuntematon, jota vastaan ei vielä ole rokotetta. Toisaalla on sairaaloissa tehohoidossa kriisi, toisissa maissa koitetaan terveydenhoidon ylikuormittumista estää ajoissa rankoilla ihmisten liikkumisvapauteen kohdistuvilla rajoituksilla. 

Koronavirus on globaali ja huoli yhteinen. Meillä on jokaisella huoli, pidetään huolta itsestämme ja läheisestä. Paras ja ainoastaan ainoakin keino välittää, on minimoida kontaktit toisiin ihmisiin.

Tänään me mepit ”kokoonnumme” historialliseen täysistuntoon, kun äänestämme poikkeustilanteen vuoksi ensimmäistä kertaa ikinä etänä, terveisiä Suomesta.

Asialistalla ovat Korona-viruksen vastaiset kiireelliset toimet. Pandemia on haaste myös EU-päätöksenteolle, mutta näin järjestetyt etä-äänestykset ovat osoitus siitä, että Euroopan parlamentti pystyy poikkeusoloissakin toimimaan. EU on kansalaisten turvana tänä vaikeana aikana.

Hyväksymme tänään EU:n ensimmäisen 37 miljardin tukipaketin. Rahoitusta suunnataan etenkin terveydenhoitoon, pk-yrityksille, työttömiksi & jääville työntekijöille. Tämä on osa EU:n vastausta koronan aiheuttamaan talousahdinkoon. Varat vapautetaan EU:n rakenne- ja investointirahaston käyttämättömäksi jääneistä ennakkomaksuista. EU ei siis peri jäsenmailta näitä 37 miljardin euron ennakkomaksuja takaisin, vaan ne vapautetaan kohdistettavaksi korona-toimiin.

Tämän lisäksi päätämme EU:n nk. ”solidiaarisuusrahaston” käyttämisen mahdollistamisesta koronasta selviämiseen. Sen 500 miljoonan euron varoja on tähän asti käytetty luonnonkatastrofien hoidossa.

Kolmanneksi mepit päättävät tänään turhien ”haamulentojen” lopettamisesta.  Nykyisten sääntöjen mukaan lentoyhtiöiden on käytettävä 80 prosenttia sille annetuista lähtö- tai saapumisajoista, tai se voi menettää yhteytensä kilpailijalle. Nyt kun lentoliikenne on romahtanut, on sääntöjä syytä muuttaa väliaikaisesti. Näin ehkäistään haamulentoja eli sitä, että lentoyhtiöt liikennöisivät tyhjillä koneilla ainoastaan lentokenttäoikeuksiensa säilyttämiseksi.

EU-maat eivät selviä tästä kriisistä yksin ja tarvitsevat toinen toisiaan ja EU:ta. Jo nyt on selvää, että inhimillisten menetysten lisäksi koronasta aiheutuu taloudellinen isku monille ihmisille, yrittäjille, kunnille, maille ja koko Euroopalle. Yritysten ja kansalaisten tulotasoa on ylläpidettävä kunnes kriisi on selätetty, jotta talous ja ihmisten toimeentulo saadaan normaaliksi mahdollisimman kivuttomasti ja nopeasti.

Euromaat ovat jo päättäneet yhteensä yli 300 miljardin tukitoimista (tilanne viikon alussa), joilla autetaan yrityksiä ja kansalaisia selviämään kriisin yli. Lisää toimia tehdään, ja on tärkeä koordinoida maiden tekemiä toimia sekä valmistautua yhteisiin toimiin. Siinä EKP:lla on jatkossakin suuri rooli. 

Suomalaisetkin voivat luottaa siihen, että EU:lla on kyky selättää minkä kokoinen taloudellinen kriisi tahansa. Muistamme, että 2008 alkanut finanssikriisi oli epäsymmetrinen, nyt korona hiertää talouksia kaikkialla. Ajoissa reagointi tarpeeksi mittavilla toimilla on tärkeää, jotta vaikutus niin ihmisten elämään yleensä kuin talouteen jäisi lyhytaikaiseksi ja ohimeneväksi vaiheeksi. Yhteisvoimin me tästäkin selviämme.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.