Huhtikuun meppiterveiset

Huhtikuun meppiterveiset!

Korona-virus tuli ja myllersi kalenterit ja prioriteetit kaikilla uuteen uskoon – niin myös meiltä mepeiltä. Itselläni loppuu jo viides viikko tiiviissä etätöissä, eikä vielä ole tiedossa, milloin seuraavan kerran Brysseliin palaamme. Nyt mennään terveys edellä, ja se on hyvä. On kuitenkin tärkeää, että myös parlamentti jatkaa työtään näinä haastavina aikoina.
 
Parlamentti on viimeisinä viikkoina saanut etäyhteydet toimimaan entistä paremmin, ja olemme päässeet äänestämään tärkeistä korona-paketeista historiallisesti etänä; äänestäminen tosin on hieman hitaampaa kuin normaalisti, joten täysistuntojen aihelistat ovat olleet vielä tiukasti koronaan keskittyneitä. Maaliskuun lopulla hyväksyimme parlamentissa lähes yksimielisesti ensimmäiset EU:n koronatukitoimet. 
Lue lisää miapetra.fi-sivulta.

Historiallisen etä-äänestyksen mallia mepin etätoimistolta maaliskuun lopusta.

Parlamentilta Korona-päätöslauselma
Eilen torstaina käsittelimme puolestaan koko päivän kestäneessä äänestysprosessissa muutosesityksiä parlamentin yhteiseen päätöslauselmaan koronan hoidosta, lopullisesti se hyväksytään perjantaina alkuillasta. Parlamentti korostaa EU:n yhteistyötä kriisin hoidossa, alla kannan tärkeimmät kohdat:
 
1. Parlamentti edellyttää green recoveryä – vihreää elpymistä. Koronan akuuttivaiheen jälkeen talouskriisiin, työttömyyteen ja ilmastonmuutokseen on vastattava yhdessä. Uusia työpaikkoja on synnytettävä käsikädessä hiilineutraaliustavoitteiden ja EU:n Green Dealin kanssa. Osallistuin aiheesta EU:n laajuiseen ”European Alliance for a Green Recovery” -aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut 180 yritysjohtajaa, poliitikkoa, ammattiliittoa, ajatushautomoa ja kansalaisjärjestöä. Aloitteessa oli mukana myös Suomen ilmastoverkosto CLC, jossa olen mukana jäsenenä. Lue lisää CLC:n sivuilta.
 
2. Jotta tämä Euroopan elpyminen on mahdollista ja kriisin myötä työnsä menettäneet pääsevät takaisin töihin, tarvitaan voimakasta tukea niin kansallisesti kuin EU:lta. Parlamentissa äänestettiin suurella enemmistöllä vahva selkänoja EU:n tukitoimille. EU budjetista irroitettujen varojen lisäksi mittavien EKP:n toimien ja yhteisten EVM takausten kautta on voitu tukea niin yrityksiä, ihmisiä kuin alueitakin pahimman yli. Suomessa muistetaan viimelaman syöneen työttömyyskassoja niin, että maksut työntekijöille nousivat. Nyt EU:n SURE-aloitteen tavoitteena on auttaa jäsenmaiden työttömyyskassoja. Jo tehtyjen toimien lisäksi parlamentti päätti, että EU:n vuosien 2021-27 talouskehykseen sisällytetään suunnitelma koronan jälkeiseen jälleenrakennukseen.
 
3. Korona ei pysähdy maiden rajoille, siksi yhteistyötä rajoitusten purkamisessa tarvitaan kipeästi. Korostamme yhteistyön merkitystä. Minusta hyvänä ja kiinnostavana esimerkkinä voi tarkastella tartuntojen seuraamiseen tarkoitettua kännykkäsovellusta: eri maiden sovellusten on toimittava yhteen.
Parlamentin lausumassa on mukana myös tärkeä ennakkotapaus tulevaa tekoäly & data -säätelyä varten. Parlamentti edellyttää, että koronasovelluksissa:

– Yksityisyyttä on suojattava, käytön pohjauduttava vapaaehtoisuuteen #mydata
– Läpinäkyvyys on keskeistä, myös siinä miten sovellukset toimivat (avoin lähdekoodi)
– Täysi läpinäkyvyys mahdollisiin kaupallisiin intresseihin

Kirjoitin Datan käytöstä myös Helsingin Sanomiin. Lue kirjoitus.

Vaikka alku oli kankeaa ja EU yhteistoiminta takkusi aluksi – moni ei mieltänyt pandemiaa yhteiseksi haasteeksi vaan kuvitteli voivansa toimia saarekkeittain – on nyt kyetty merkittäviin yhteisiin toimiin.

Korona-kriisi ja sen myötä sulkeutuneet jäsenmaiden rajat & liikkuvuuden rajoittaminen ovat aiheuttaneet paljon kysymyksiä siitä, miten kriisi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen. EU:lla on toimivaltaa vain niissä asioissa, missä sen jäsenmaat ovat valtaa sille antaneet. Koronakriisin akuuttivaiheessa, eli viruksen hoidossa ja leviämisen estämisessä, pääroolia näyttelee terveydenhuolto, joka on jäsenmaiden käsissä.  
 
EU:lla on vahva rooli talouden puolella, joten kriisin hoidossa tämä korostuu, sekä sisämarkkinoiden toiminnan varmistamisessa. Talouden saralla EKP ja muut EU instituutiot ovat jo luvanneet satojen miljardien avustustoimia, ja lisää on luvassa. EU:n vahvat hartiat tulevat korostumaan maailmantalouden myllerryksessä. EU on myös varmistanut elintärkeän sisämarkkinoiden tavaramarkkinoiden toimivuuden varsin vapaanamikä on erityisen tärkeää Suomen kaltaisille pienille kaupasta riippuvaisille jäsenmaille. 
 
Suomi ehti reagoida pandemiaan hyvin verrattuna joihinkin muihin EU-maihin, tässä tietysti auttoi viruksen saapuminen Suomeen hieman jälkijunassa. Hallituksen toimet ovat olleet päättäväisiä ja johdonmukaisia, mutta samalla on noudatettu ihailtavan tarkkaan lain säätämisjärjestystä – demokratian kannalta tämä on ensisijaista! 
 
Akuuttivaiheen jälkeen taloudellinen kriisi on alkamassa toden teolla, toivotan hallitukselle malttia ja rauhallisia, oikein kohdistettuja päätöksiä. Yritysten haasteiden ja niille kohdistettujen toimien lisäksi tulee hoidettavaksi apu niille pienituloisille ja tavallisille suomalaiselle työtätekeville perheille, joille lyhyetkin taloudelliset kuopat ovat todellinen haaste. Hallituksella on edessään työ hakea keinot vahvistaakseen sellaisten suomalaisten asemaa, joilla on turvanaan vain vähän säästöjä ja jotka ovat jo valmiiksi haavoittuvaisessa asemassa. Kelan toimeentulotukea ei voi odottaa loppuvuoteen tai työttömyyskassan päätöstä kuukausia.
Lue lisää miapetra.fi-sivulta.

Unkarin tilanne huolestuttaa

Valitettavasti kaikkialla ei asiat ole menneet niin hyvin kuin Suomessa. Unkari on shokeeraavassa tilanteessa. Poikkeustoimia perustellaan koronatorjunnalla. Minulla on syvä huoli, ettei hallitus palauta oikeusvaltioperiaatteen mukaiseksi toimiaan kriisin jälkeenkään. Ennen kriisiä alkanut tuomioistuinjärjestelmän, lehdistövapauden, tieteen vapauden ja demokratian kaventaminen sen kun jatkuu kriisiä viikunanlehtenä käyttäen.

EU on pyrkinyt puuttumaan jo aikaisemmin Unkarin kehitykseen, mutta nyt voi selvästi nähdä, ettei Unkari ole muuttanut suuntaansa. Kun koronan akuuttivaiheesta on selvitty, EU:n on nyt tarpeen keskustella kaikista mahdollisista sanktioista, jopa määräaikaisesta erottamisesta. EU ei yksinkertaisesti voi hyväksyä suoranaista diktatuuria jäsenmaanaan.
 
Korona on iskenyt erityisen vahvasti Italiaan ja Espanjaan ja maat painiskelevat nyt koronatartuntojen lisäksi kasvavan työttömyyden ja konkurssien kanssa. Korona on myös iskenyt myös Belgiaan kuolleisuusluvuissa lähes pahiten maailmassa tämän hetken tietojen mukaan. IMF ennusti koko EU:lle 7 prosentin taantumaa tälle vuodelle, Suomelle on nyt arvioitu -5,5 prosenttia.  EU-maista kaikkein syvintä taantumaa on ennustettu Espanjaan. Suomen kannattaa olla mukana hakemassa ratkaisuja ja osoittaa solidaarisuutta koko EU:n taloudellisen taantuman taistelussa. Tämä on myös oma etumme, koska jaamme yhteiset sisämarkkinat ja yhteisen valuutan, joiden toimivuus vaarantuu, jos joitain maita kohtaa syvä pitkä taantuma.

Uusi kotimaan avustaja, saanko esitellä! Oheinen ensimmäisen työpäivän yhteiskuva on otettu ajan hengen mukaan etäyhteydellä!

Saara Pokki aloitti kotimaan avustajanani

Lopuksi minulla olisi vielä iloista kerrottavaa: Tiimini vahvistuu, kun kotimaan avustajanani aloitti Brysselistä aivan vastikään Suomeen palannut Saara Pokki! Oivaa osaamista tiedossa, onhan Vantaalta lähenyt Saara työskennellyt viimeksi europarlamentin sisämarkkinavaliokunnassa S&D-ryhmän poliittisena asiantuntijana: agendalla on ollut etenkin digi- ja kuluttaja-asiat. 💪🇪🇺🇫🇮 Kotimaan asioista voi siis jatkossa olla yhteydessä minun lisäkseni Saaraan, ollaan yhteyksissä! 
Lisäinfoa miapetra.fi-sivulta. 

Haluaisin lähettää kaikille oikein paljon jaksamista! Muistetaan välittää läheisistä, vaikka nyt onkin oltava toisista etäällä. Kiitos myös kaikille, jotka tekevät päivittäin kovaa työtä ja pitävät yhteiskuntaa pyörimässä tahoillaan.

Yhdessä tästä selvitään!

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.