Toukokuun meppiterveiset: Iloisia (ja työläitä) uutisia!

Euroopan parlamentin täysistunto järjestettiin etänä kolmatta kertaa peräkkäin ja työ on alkanut asettua ”uuteen normaaliin.” Tekemistä riitti, jopa ajoittain enemmän kuin ollessani paikan päällä Brysselissä tai Strasbourgissa – tästä kiitos kuuluu kirjalliselle työskentelylle & etäpalavereille, joita kalenteriin saa mahdutettua nopealla syötöllä.
Aika kokouksesta ja tapaamisesta toiseen on vain järjestelmän vaihdon ja kahvin haun pituinen, kun ennen se oli maan, kaupungin, parlamentissa huoneesta toiseen tai vartin kävely komissioon tai vaikka Suomen edustustoon pituinen.
Tässä on katsaus ”Brysselin” kuulumisista.

Uusia keskeisiä vastuita digimaailmassa
Heti alkuun iloisia (työllistäviä) uutisia: parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta on nimittänyt minut johtamaan europarlamentin kannan valmistelua EU:n datastrategiaan! Nykyisen etätyökauden aikana teknologian kehitys ja digitalisaation merkitys on tullut monelle selväksi. 5G:n, älylaitteiden ja älytehtaiden tulessa datan määrä kasvaa päätähuimaavaa vauhtia – tässä piilee valtava potentiaali. Datatalous ja sen synnyttämät uudet mahdollisuudet luovat pohjan Euroopan teollisuuden ja talouden kasvulle, tekoälyn hyödyntämiselle sekä muun muassa ilmastonmuutoksen vastaisille toimille. Lisätietoa digitaalisessa muodossa tulee hyödynnettäväksi – sen hyödyntämisen tapa tulee olla oikea ja eurooppalaisia arvoja kunnioittava. Olen erittäin mielissäni tästä vastuusta!

Minut on nimitetty edustamaan parlamenttia myös toisessa tehtävässä! Kansainvälisen kaupan valiokunnassa olen saanut vastuulleni parlamentin kansainvälisen vapaakauppajärjestön WTO:n e-commerce –neuvottelujen pysyvän raportöörin paikan. Sähköisen kaupan neuvottelujen tavoitteena on luoda toimivammat maailmanlaajuiset pelisäännöt verkkokaupalla ja laajemmalle digitaloudelle.

Haasteita riittää, sillä esimerkiksi USA on linjannut, että henkilökohtainen data on käytännössä kauppatavaraa. Kiina kerää myös henkilökohtaista dataa keskitetysti. Eurooppa haluaa kunnioittaa yksityisyyden suojaa ja EU on asettanut kansalaisten oikeuden, mm. vahvan henkilökohtaisen datan suojaamisen, keskiöön. Kauppapoliittisen voiman ansiosta EU on saanut muita maita sitoutumaan kauppasopimuksissa omiin malleihinsa, nyt samaa vipuvoimaa on käytettävä myös tässä asiassa! Neuvotteluissa on mukana 84 maata, ml. USA ja Kiina, ja niissä haetaan sopua esimerkiksi datan eli tietojen liikkeistä ja niiden turvallisuudesta. Haluan varmistaa, että Euroopan kansalaisten näkökulma nostetaan esille ja ettei Eurooppa jää sivustakatsojan rooliin.

Täysistunto jo kolmatta kertaa Suomessa, eli etätyöhuoneessani
Vilinää riitti myös tämän viikon täysistunnossa, joka järjestettiin jälleen etänä. En ole matkustanut Brysseliin kahteen kuukauteen, koska 705 meppiä saadaan virtuaalisesti mukaan (katsomaan ja äänestämään) myös parlamentin istuntoihin. Akuuttien koronatoimien lisäksi myös muut asiat etenevät. Mepit hyväksyivät lopullisesti mm rengasmerkintäasetuksen, jossa toimin ryhmämme neuvottelijana (kuka muistaa syksyltä?) Virkkusen raportissa, jonka trilogithan osuivat Suomen pj-kaudelle. Tietoa piisaa renkaiden ostajille tulevaisuudessa paremmin myös jääolosuhteisiin ja renkaista irtoavista mikromuoveista.

Viikon keskeisimpänä asiana parlamentti äänesti kantansa komission juuri valmistelemaan uuteen monivuotiseen rahoituskehykseen vuosille 2021-27 (MFF), sekä EU:n kriisistä elpymissuunnitelmaan. Monivuotisen budjetin neuvottelut olivat hankalia jo ennen koronakriisiä, mutta nykytilanne on laittanut neuvottelut uuteen uskoon. EU:n monivuotisen budjetin tulee vastata myös nykyiseen poikkeukselliseen terveystilanteeseen ja sen aiheuttamiin talousvaikutuksiin. Parlamentti toivoo rahoituskehyksen yhteyteen elpymisrahastoa (Recovery Fund), joka olisi osa Euroopassa tarvittavaa 2 biljoonan euron investointisysäystä. Yhteisiä toimia tarvitaan, jotta taloutemme ja työllisyytemme voi mahdollisimman nopeasti nousta kriisiä edeltävälle tasolle. EU:n omien varojen osuutta budjetissa on nostettava, Suomen pj-kaudella neuvoston puolella esitettiin esimerkiksi kierrättämättömästä muovista kertyviä maksuja. Pidämme monet tärkeänä, että elvytysrahaa suunnataan tulevaisuuden hankkeisiin, eli puhtaaseen teknologiaan ja digitalisaatioon!

Oletko jo katsonut uutta sarjaani Mepin langoilla? Katso viimeisin jakso tämän linkin takaa.

Koronasovelluksista kännyköihin on keskusteltu kiivaasti ympäri maailmaa ja näin tehtiin myös parlamentin täysistunnossa. Monet maat ovat kehitelleet sovelluksia omaa tahtiaan. Vapaan liikkuvuuden kannalta ja lomakauden lähestyessä on kuitenkin tärkeää, että teemme yhteistyötä, sovellusten on toimittava rajojen yli. Tiedon tallentaminen ja jakaminen on myös keskeisessä asemassa, koska sovellukset eivät saa toimia urkintavälineinä. Komission suositukset ovat saman linjan mukaiset kuin Suomen valmistautumisessa ja näitä tuen vahvasti: 1) vapaaehtoisuus 2) tietosuoja ja anonymisoitu tieto 3) läpinäkyvyys (ei tietoja kaupalliseen käyttöön) 4) EU-yhteentoimivuus, jotta sovelluksesta on hyötyä myös liikkuessa.

Täysistunnossa keskusteltiin myös Unkarin tilanteesta. Viktor Orbanin johtaman hallituksen toimet ovat erittäin huolestuttavia. Maan demokraattinen syöksykierre alkoi jo vuonna 2010, kun Orbanin hallitus äänestettiin valtaan. Siitä lähtien mm. lehdistövapautta on rajoitettu, demokraattisia instituutioita vastaan on hyökätty ja oikeusvaltioperiaatetta on rikottu ja yliopistojen tieteen autonomia kyseenalaistettu. Huhtikuun lopussa hyväksytty laki ja erityistoimenpiteet ovat kärjistettyä jatkoa jo pitkään kestäneelle demokratian rapistumiselle Unkarissa. Uuden lain mukaan hallitus voi sulkea parlamentin haluamansa mukaan, hyväksyttää lakeja parlamentin äänestyksen ohi dekreetillä ja vangita koronakriisistä ’väärä tietoa’ levittäviä henkilöitä moneksi vuodeksi. Erityistoimenpiteille ei asetettu erääntymispäivää (kuten muissa EU maissa). EU:n sekä erityisesti jäsenmaiden on pakko katsoa puolueliittoumien yli ja painostaa Unkaria kaikin mahdollisin keinoin muuttamaan toimintaansa. Vaakalaudalla on Unkarin kansalaisten oikeus demokratiaan ja luotettavaan oikeusvaltioon sekä myös EU:n uskottavuus. EU-rahoituksen liittäminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen pitää sisällyttää tulevaan rahoituskauden maksuihin.

Parempaa energiatehokkuutta rakennuksiin ja vihreää elpymistä
Täysistunnon lisäksi myös valiokunnissa työ etenee. Tällä viikolla viimeistelin S&D ryhmän neuvottelijana kantamme rakennusten energiatehokkuutta koskevaan mietintöön. Rakennusten päästöt ovat 36 prosenttia kaikista hiilidioksidipäästöistä EU:ssa. Energiatehokkuus ei siis ole yhdentekevä asia. Kannassamme korostimme myös kohtuuhintaisen asumista, puhdasta sisäilman merkitystä terveydelle ja korjausrakentamisen roolia talouden elpymisessä. Korjausrakentaminen voi tukea talouden elpymistä, luoda kipeästi kaivattuja työpaikkoja sekä vähentää päästöjä samanaikaisesti.

Kuinka luoda toimivat sisämarkkinat datataloudelle? Pidän puheenvuoron maanantaina 18.5.
Sitran järjestämässä webinaarissa klo 14-15:15. Lisätietoa löytyy tämän linkin takaa.

Tapaamisia huhti-toukokuussa:
3.4. Videopalaveri Valtion kehitysyhtiö VAKE Oy/ Saara Matero
3.4. Videopalaveri Outokumpu/ Mia Nores
14.4. Videopalaveri Vodafone/ Fracesco Versace ja Agnieszka Skorupinska
15.4. Puhelinpalaveri UPM/ Marko Janhonen
15.4. Videopalaveri Metsäteollisuus/ Tytti Peltonen
16.4. Videopalaveri Teknologiateollisuus/ Kimmo Järvinen
22.4. Videopalaveri Nokia/ Leo Baumann ja Karol Mattila
24.4. Videopalaveri Suomen EU edustusto/ Kristiina Pietikäinen
27.4. Videopalaveri Business Finland/Ilkka Homanen
28.4. Videopalaveri Teknologiateollisuus/ Jussi Mäkinen
29.4. Videopalaveri Reaktor/ Ville Sinisalo
5.5. Videopalaveri Työ- ja elinkeinoministeriö/ Jyrki Alkio ja Jarkko Vesa
6.5. Videopalaveri Euroopan komissio/ Yvo Volman
7.5. Videopalaveri Sitra/ Markus Kalliola
8.5. Paneelikeskustelu ’EU:n jälleenrakennus – kestävä tie eteenpäin’, yhdessä Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimisto, etänä
12.5. Videopalaveri Energiateollisuus/ Joona Turtiainen ja Anniina Alasaari
13.5. Videopalaveri Sitra/ IHAN kestävä datatalous työryhmä

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.