Kesäkuun meppiterveiset!

Kesäkuu ja helle ovat saapuneet Suomen suveen, samalla kun europarlamentti porskuttaa vielä vauhdilla eteenpäin ennen Euroopan kesälomia. Koronatilanteen antaessa Euroopassa hieman tilaa, alkaa etätyön arki jo soljua saumattomammin eri aihekokonaisuuksien parissa. Koronan vaikutus kuitenkin näkyy jatkuvasti, niin elpymispaketin käsittelyssä, kuin ”normaalimmassakin” työssä.

Suomalaisen juhannuksen kunniaksi #digimeppi pääsi äänestämään etänä myös juhannusaattona mökiltään (ks kansikuva), kun parlamentissa pidettiin täysistuntoa. EU:n elpymispaketti on tietysti yhä vahvasti esillä, toivon kovin että jäsenmaat pääsevät paketista sopuun vielä heinäkuun aikana. Toimia vaaditaan nopeasti. Oma ajatukseni on, että olisi perusteltua ottaa huomioon talousennuste tälle ja tuleville vuosille. Suomi toipuu muita hitaammin ja itseäni huolettaa ennen kaikkea Länsi-Suomen taloustilanne. EU:n julkaisemassa ennustekartassa kotiseudullani talous voi supistua erityisen paljon! Vaikka palvelut ja turismi tuovat monelle tärkeitä työpaikkoja, tulisi elvytyksen yhtälailla ottaa huomioon teollisuus. Sen ongelmat jatkuvat pidempään ja viennin myötä se on elintärkeä Suomelle.

Myös rasismi oli esillä täysistunnossa. Mepit tuomitsevat jyrkästi George Floydin järkyttävän kuoleman ja antavat tukensa mielenosoituksille. Parlamentti vaatii rotuun ja etniseen alkuperään perustuvan profiloinnin lopettamista ja poliisiväkivallasta rankaisemista.

Täysistunnossa päätettiin myös kolmen erityisvaliokunnan perustamiseta parlamenttiin. Nämä ilmiöpohjaiset valiokunnat eivät tee konkreettista lainsäädäntötyötä, vaan toimivat työn tukena keskeisistä aiheista, joita ovat ulkomainen sekaantuminen EU:hun & disinformaatio, verotus & veronkierto sekä tekoäly.

Disinformaatio & valeuutiset olivat muutenkin esillä täysistunnossa, onhan koronan aikana infodemia vallannut entisestään alaa. Korona-disinformaatio on merkittävä julkinen terveysuhka, kaikkien eurooppalaisten tulisi saada luotettavaa ja todennettua tietoa – myös vapaan itsenäisen median rooli on muistettava. Meppien yhteisessä kannanotossa tuomitsimme jyrkästi Kiinan ja Venäjän organisoidulla tavalla EU:ssa koronan aikana toimeenpanemat disinformaatiokampanjat. Kiina on kriisin aikana tehnyt jopa kyberhyökkäyksiä EU:n sairaaloihin, mistä komission puheenjohtaja von der Leyen syystäkin läksytti Kiinan presidentti Xi Jinpingiä tämän viikon EU-Kiina huippukokouksessa. Kannanotossamme katsoimme myös, että digijättien on tunnistettava entistä nopeammin valeuutisia, ja merkittävä niitä selvemmin. Eräänlainen vedenjakajahan tässä toivottavasti nähtiin keväällä, kun Twitter merkitsi presidentti Trumpin twiitin!

Mikä parasta, olen itsekin saanut nyt erittäin mielekkäitä vastuita. Sopivasti etälaitteiden lomassa data on ollut viimeisinä kuukausinani se ”juttu”. Raportöörintehtäväni parlamentin datastrategiamietinnöstä alkaa konkretisoitua, vaikkakin parlamentilla on kestänyt tuskastuttavan kauan saada valiokuntien sisäinen tehtävänjako sovittua ja päätös saataneen vasta heinäkuussa. Aihe on kattava, ja mukana jopa 11 valiokuntaa. Silti toivoisin pääseväni jo pian vauhtiin, sillä komission lakiesitykset (joita se listasi omassa strategiassaan) tulevat näillä näkymin syksyllä, joten nyt on hyvä päästä valmistelussa vauhtiin.

Mietinnön ensimmäistä luonnosta olen jo hiljalleen alkanut työstää taustalla, vaikka virallinen prosessi ei ole vielä alkanut. Raportti käsittelee mm.:
1) datan jakamisen helpottamista (sektorikohtaiset data-avaruudet ja sektorirajat ylittävä jakaminen, infra & yhteiset käytännöt)
2) henkilökohtaisen datan ja & ihmiskeskeisyyden roolia, EU:n arvoja
3) osaamista, koulutusta ja ymmärryksen lisäämistä

Kuten toivottavasti sinunkin korviisi kantautui, järjestin aiheen tiimoilta kaksi erittäin) mielenkiintoista ja onnistunutta webinaaria. Suomen webinaarissa datatalouden mahdollisuuksista olivat keskustelemassa mm SAK:n Jarkko Eloranta & Teknologiateollisuuden Jaakko Hirvola. Brysselin vastaavassa saimme kuulla korkean tason alustukset tämän linkin takaa & englanninkielisestä tämän linkin takaa!

Tyylinäyte 16.6. Suomeksi järjestetystä datawebinaarista, puhumiseen keskittyvät tiiviisti juontaja Heikki Valkama Yleltä, allekirjoittanut, SAK:n Jarkko Eloranta & Teknologiateollisuuden Jaakko Hirvola. Katso tallenne täältä!

Data on päivän sana myös kansainvälisen kaupan -valiokunnan puolella. Työni parlamentin pysyvänä raportöörinä WTO:n digikaupan (e-commerce) neuvotteluissa on alkanut sekin saada lisää syvyyttä. Digitalous on aidosti globaali markkina, ja siksi EU:n on tärkeä vaikuttaa sen pelisääntöihin kansainvälisesti. Sääntöpohjaisuus on pienelle vientivetoiselle Suomellekin aivan a ja o, siksi WTO:n neuvottelut ovat keskiössä. Samoin kuin datastrategian osalta, myös globaalissa viitekehyksessä EU:n on mielestäni puolustettava omaa näkemystään sääntelystä sekä omia arvojaan (luottamus, läpinäkyvyys, demokratia, yksityisyys, ihmiskeskeisyys ja tietysti perusarvot). Kunnianhimon taso pysyy näissä neuvotteluissa vääjäämättä alhaisemmalla tasolla kuin EU:n omassa datastrategiassa, sillä mukana on demokratioiden lisäksi autokratioita, jotka käyttävät dataa kansalaisten kontrolloimisen välineenä. Kansainvälisen digitalouden perussäännöistä saatetaan kuitenkin päästä sopuun mukana olevien 84 maan kesken. Kuluttajatkin hyötyvät, jos saamme kaikki maat pitämään huolta nettikauppojensa standardeista.

Saimme tällä viikolla valmiiksi myös parlamentin mietinnön koskien rakennuskannan energiatehokkuuden parantamista, jossa toimin siis S&D-ryhmämme neuvottelijana teollisuus- & energiavaliokunnassa. Korjausrakentamisella, joka huomioi energiatehokkuuden, voi olla keskeinen rooli elvytyksessä koronakriisin jälkeen. Energiatehokkuutta parantavat remontit luovat parhaimmillaan paikallisia työpaikkoja ja vähentävät rakennusten päästöjä. Viherelvytystä siis parhaimmillaan! Energiatehokkuutta parannettaessa on aina huomioita se, että rakennusten tulee olla terveellisiä käyttäjilleen. Esimerkiksi sisäilma- ja homeongelmia ei saa syntyä. Äänestämme mietinnöstä valiokunnassa vielä ennen kesälomia.

Lisäksi minulla alkaa lomien jälkeen uusi vastuu, kun alan työstämään kansainvälisen kaupan parissa myös kiertotaloutta: sain vastuulleni muodostaa S&D-ryhmämme kannan kansainvälisen kaupan osalta tähän aiheeseen. Tästä lisää syksyllä, stay tuned!

Kesäkuussa ehdin myös osallistua ITS-Finlandin järjestämään webinaariin, jota alustin ministeri Timo Harakan ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren kanssa. Aiheena oli vähemmän yllättäen datan hyödyntäminen, joskin tällä kertaa keskittyen liikennesektoriin. Etäyhteys Vaasan kupeesta Petsmosta sujui hyvin!

Etsin uutta harjoittelijaa Brysseliin!

Tänään avasin myös harjoittelijahaun! Haen tiimiini hallinnollista harjoittelijaa meppitoimistolle Brysseliin, harjoittelu kestää 5-9kk. Haku on auki 14.7. asti, ja aloittaa sopisi syyskuussa. Mikäli tiedät jonkun, jota harjoittelu voisi kiinnostaa, jaathan tietoa eteenpäin! Tarkemmat ohjeet löytyvät miapetra.fi-sivuiltani!

Mukavaa kesää ja hyviä lomakelejä kaikille, palaan vielä Heinäkuussa EU-aiheilla ennen omia lomiani!

Tapaamiseni touko-kesäkuussa:

Toukokuu
15.5. Data Strategy / Tapaaminen Kaisu Karvala / Cambre associates
18.5. E-commerce / Tapaaminen Mr Kiener, Chief Negotiator EC
18.5. Avauspuhe Sitran tilaisuudessa / Data Strategy
18.5. Tapaaminen Jouni Keronen / CLC
19.5. Data Startegy / Tapaaminen Huawei / Valerio Ottati
20.5. Data Startegy / Tapaaminen Amazon / James Waterworth
25.5. Data Strategy / Tapaaminen Joonatan henrikson NIXU / Business Finland Pekka Sivonen / Pirkka Frosti Digitalliving
25.5. Data Startegy / Tapaaminen ETNO / Lisa Fuhr / Paolo Grassia
26.5. Data Staregy / Nokia / Timo Ali-Vehmas
26.5. WTO:n sähköisen kaupan neuvottelu / Aino Friman UM
26.5. Data Staregy, J-P Kaleva / Neogames
28.5. Lukiovierailu, Keravan Lukio

Kesäkuu:
2.6. Data Strategy / Tapaaminen LVM Maria Rautavirta & Lotta Engdahl
2.6. Tapaaminen Heikki Malinen / Outokumpu
2.6. Data Strategy / Tapaaminen Mika Helenius / Entrepreneur
3.6. Avauspuhe / ETNO 5G webinar
4.6. Data Strategy / Tapaaminen ETLA / Elina Koski
8.6. Data Strategy / Valtivarainministeriön Tekoälyn ja digitalisaation asiantuntijaryhmä
8.6. Tapaaminen / Merinova
8.6. Data Straegy / Tapaaminen Virpi Stenman / Metsäkeskus (EC expert group B2G data sharing)
10.6. Data Strategy + E-commerce / Tapaaminen IBM
10.6. Data Strategy + E-commerce / Tapaaminen The information Technology Industry Council
10.6. Data Strategy + E-commerce / Tapaaminen Microsoft Casper Klynge
11.6. Avauspuhe / Webinar Green & Smart Recovery – Mobility 2.0. / ITS Finland
11.6. Tapaaminen / Telia CEO Heli Partanen
12.6. Data Strategy + E-commerce / Tapaaminen EuroCommerce
12.6. Data Strategy / Tapaaminen komissaari Margherete Vestager
15.6. Tilannekatsaus webinaarissa / CLC Advisory Board, Green Deal and CLC systemic model – current status and key actions 2020
15.6. Tapaaminen Suomen parlamentaarisen Tietopolitiikan yhteistyöryhmä / digiasiat
16.6. Itse järjestämäni webinaari: Tiedon jakamisella menestykseen: Eurooppalainen datatalous kestävän kasvun veturina
17.6. Puheenvuoro / Sahateollisuuden ”Vähähiilisyyden tiekartta” -webinaari
17.6. Tapaaminen / Vaasan kaupunginjohtaja Häyry
18.6. E-commerce / Christopher Kiener, European Commission
22.6. Data strategy / Tapaaminen GSMA
23.6. Itse järjetämäni Webinaari: Building a European approach to Data Society
23.6. Puhe: EUSEW session on the Renovation Wave
23.6. Tilannekatsaus + Tervehdys / Eurooppademarit Tähden kesäpicnic
24.6. Tapaaminen / Petri Peltonen TEM
24.6. Lounas / Miakel Jungner
24.6. Etäosallistuminen / Brysselin ilmasto- ja energiaverkosto: EU:n ja Suomen elvytyssuunnitelmat
24.6. Puhelinpalaveri digiasiat / Ministeri Timo Harakka
26.6. Data Startegy / Heidi Kuusniemi / Vaasan yliopisto

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.