Syyskuun meppiterveiset!

Terveisiä mepin etäarjesta! Parlamentti on yhä ”hybriditilassa”. Mepit siis voivat osallistua, kukin oman maansa tilanteesta riippuen, täysistuntoon joko etänä, tai fyysisesti Brysselissä. Äänestykset, puheet, lainsäädäntötyöt ja kaikki hoituu etänä! Euroopan parlamentti otti valtavan digiloikan ja ”takapajuisesta” laitoksesta tuli eduskuntaakin modernimpi digitaalinen parlamentti. 🙂

Viikon kohokohta oli komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen (VDL) ensimmäinen Euroopan tila -puhe, jolloin VDL esitteli mepeille painotuksiaan. Lue puhe täältä. Puhe oli mielestäni voimakas ja Eurooppaa ja sen kansalaisia puolustava, vahvan johtajan puhe. Itse tein puheesta kolme nostoa:

1) Korona-kriisin myötä Euroopan yhtenäisyys ja myös sosiaalisen puolen tärkeys näkyivät selvästi VDL:n puheessa. Monessa EU-maassa työstä saatavalla palkalla ei tahdo tulla enää toimeen, ja VDL korostikin ihmislähtöisen politiikan merkitystä. Hän kertoi myös pian annettavasta EU:n minimipalkka-aloitteesta ja että siinäkin korostetaan työehtosopimusneuvotteluiden ensisijaisuutta – ja ylipäätään kansallisten järjestelmien merkitystä. Meille se ei siis suoraan vaikuta, muuta kuin että saamme parhaimmillaan palkkadumppausta EU:n sisämarkkinoilla kuriin.
2) Korona-elvytyksestä on otettava kaikki irti, investoinnit ja uudistukset digitalisaation ja vihreän siirtymän saralla todellisia ja tuntuvia. VDL korosti, miten NextgenerationEU-elvytysrahasta 37 % tulee kohdistua suoraan taloutta viherryttäviin hankkeisiin ja 20 % digitalisaatioon. Tämä tarkoittaa konkreettisesti noin 400 miljardia euroa, josta osa tulee suoraan Suomen nollapäästöteknologioille ja digiyrityksille. Korjausrakentaminen (puurakentaminen ja uusi Bauhaus – tv-sarjan katsoneille tuttu rakentamisen koulukunta – mainittu!), uudet teknologiat & huippunopeat yhteydet ja datatalous olivat vahvassa roolissa, minkä itse huomioin tyytyväisenä.

3) EU:n arvot olivat tärkeä osa VDL:n puhetta, niin EU:n sisällä kuin ulkosuhteissa – ihmisoikeusrikkomuksiin tulee puuttua. VDL painotti, ettei EU:n sisällä saa olla ”vapaavyöhykkeitä” vähemmistöjen oikeuksien suhteen. Myös oikeusvaltioperiaate nousi odotetusti teemaksi, joskin ilman mainintaa Puolasta ja Unkarista. VDL kuitenkin alleviivasi, miten suunnitteilla oleva budjettityökalu oikeusvaltiorikkomuksien torjumiseksi on vietävä maaliin – EU-rahaa ei saa valua väärinkäytöksiin. EU:n arvot eivät ole myynnissä.

Oikeusvaltiosta puheen ollen, parlamentti kehotti hyväksytyssä mietinnössään EU:ta puuttumaan tiukemmin Puolan oikeusvaltiokehitykseen. Jos mietit, miksi aihe on tärkeä ja mikä kaikki Puolassa liukuu huonoon suuntaan, lue kattava raportti täältä.

Katso tästä pohdintaani VDL:n puheen jälkeen videotervehdyksen muodossa.

Parlamentissa äänesti täysistuntoviikolla myös oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (Just transition fund). Rahasto on keskeinen osa Euroopan vihreä kasvuun ohjelmaa Green Dealiä. Sen tarkoitus on auttaa hiili, turve, öljyliuskeesta tai päästövaltaisista teollisista prosesseista riippuvaisia alueita ja aloja, jotka kärsivät eniten siirtymästä kohti hiilineutraalia taloutta.

Suomessa julkisessa keskustelussa painopiste on ollut turpeesta luopumisessa. Asia on tärkeä ja oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta kannattaa ehdottomasti tukea tätä. Kuitenkin tämän ohella Suomen potista riittää varoja myös energiavaltaisen teollisuuden viherryttämiseen. Rahasto luotiin aluksi auttamaan myös hiilivaltaisia alueita pysymään kelkassa päästä ilmastokestävän Euroopan tavoitteisiin, mutta sisältää myös teollisuuden viherryttämisen kelpoisuuden. Suomen saanto voi olla arvioilta jopa 380 miljoonaa euroa. Olen erityisen iloinen, että parlamentti tiukensi kannassaan ilmastotavoitteiden toteutumisen linkitystä rahastoon. Lue lisää täältä.

Torstaina parlamentissa hyväksyttiin myös mietintö energiatehokkuudesta, jossa olen toiminut S&D-ryhmän vastaavana. Rakennukset tuottavat jopa 36 % n EU:n hiilidioksidipäästöistä ja käyttävät 40 % EU:n energiankulutuksesta. Esitämme, että energiatehokkuutta parantamalla voidaan koronaelpymisessä lyödä kolme naulaa yhdellä iskulla (win-win-win): 1) Vähentää päästöjä 2) Luoda uutta työtä ja elvyttää taloutta (komission Renovation Wave –aloite) 3) Parantaa asumisen laatua.

Lue tarkempia ajatuksiani aiheesta verkkosivuiltani.

Minulla oli mahdollisuus vaihtaa ajatuksia EU-komission korkean tason tekoälytyöryhmän puheenjohtajanakin toimineen Pekka Ala-Pietilän kanssa. Mainiota evästystä, ennen kuin EP:n tekoälyn erikoisvaliokunta järjestäytyy ensi viikolla!

Syyskuun iloinen uutinen on se, että europarlamentin oma-aloite mietintö datastrategiasta on pysymässä allekirjoittaneen ja ITRE-valiokunnan vetovastuulla! Aiheestahan on käyty kovaa vääntöä parlamentin eri valiokuntien välillä keväästä alkaen, onhan se yksi tärkeimmistä digiaiheista tällä kaudella.

Kesällä tein päätöksen, että itse teen kaikkeni sen puolesta, että parlamentti olisi mahdollisimman valmiina, kun vihreää valoa mietinnölle tulee. Tein luonnokseni mietinnöstä valmiiksi, voit tutusta siihen täältä. Pääsemme toivottavasti pian vauhdilla työstämään esityksen loppuun luonnokseni pohjalta. Eikä päivääkään liian aikaisin, sillä komissio on jo esittämässä datastrategiansa ensimmäistä osasta, lakiesitystä ”data spaceista”, syksyllä.

Mistä olikaan kyse? Tavoitteena on luoda Eurooppaan puitteet, joilla data saadaan liikkumaan turvallisesti ja yksityisyyden suojaa kunnioittaen sekä Euroopan sisällä, että EU:n ja muiden maiden välillä. Datan määrä tuplaantuu joka 18 kuukausi. Euroopan on varmistettava, että sen synnyttämästä tietomäärästä löydetään uutta kasvua, työtä ja innovaatioita Eurooppaan, ei vain globaalien digijättien taskuun.

Digikaupan (eCommerce) neuvottelujen seuranta on työllistävä ja vastuullani koko parlamentin puolesta. Lisäksi ympäristöasiat ovat olleet myös kansainvälisen kaupan valiokunnassa demareiden puolesta vastuullani. Olen ollut ryhmäni puolesta kirjoittamassa kahta eri lausuntoa globaalista metsäkadosta. Samalla kun metsien määrä kasvaa Euroopassa, hupenevat ne kovaa vauhtia esimerkiksi Amazonilla. Metsäkatoa aiheuttaa ennen kaikkea metsien raivaaminen maatalouden käyttöön. EU voi vaikuttaa siihen rajoittamalla metsäkatoa aiheuttavien maataloustuotteiden tuontia ruokakauppojemme hyllylle. Pyysimmekin komissiolta lakiesitystä, jolla kohdennettaisiin velvoitteita näitä tuotteita tuoville yrityksille. Vastaavilla määräyksillä on jo saatu vähennettyä laittoman puun ja konfliktimineraalien tuontia EU-markkinoille.

Kuva: Istock

Viime viikot olemme kaikki saaneet järkytyksellä seurata Valko-Venäjän diktaattorin, Lukashenkon, kamppailua demokratiaa vastaan. Hänen hallintonsa toimeenpanema vaalivilppi oli niin räikeä, että kansan mitta tuli täyteen. Nyt on tärkeää tukea maan kansalaisten pyrkimystä kohti demokratiaa ja pysyä kovana Lukashenkoa vastaan. EU tulee asettamaan sanktioita kymmeniä Valko-Venäjän hallinnon edustajia vastaan. Parlamentin kannanotossa vaadimme, että myös Lukashenko itse lisätään sanktiolistalle. Otin kantaa asiaan myös parlamentin USA-delegaation muiden puheenjohtajien ja USA:n kongressiedustajien kanssa tekemässämme yhteislausunnossa. Siinä vaadimme vapaita vaaleja, väkivallan lopettamista ja poliittisten vankien vapauttamista. Kirje huomautti myös mm rotusorron räikeästä jatkumisesta maissamme ja siihen haluamme parlamentaarikkoina yli Atlantin puuttua.

Tulevat tapahtumat:

Syksyllä ei valitettavasti fyysisiä tapahtumia juurikaan voi järjestää. Kiitos lukuisille tahoille, jotka ovat meppiä kutsuneet etävierailuille ja etäpuhumaan.

Tarkoitukseni on myös itse järjestää muutamia Webinaareja. Brexitistä keskustellaan 20. tai 21. päivä lokakuuta omassa State of the European Union -tilaisuudessani, ja Merenkurkun yhteistyötä ja kuulumisia alueen mepeiltä saadaan 30.9. klo 19 kun keskustelemme Facebook-livessä ruotsalaisen meppikollegani Erik Bergvistin kanssa. Erik on Västerbottenista ja minä Österbottenista eli Pohjanmaalta. Suomen S&D-delegaatiolla järjestämme 30.11. kattavan webinaarin Eero Heinäluoman kanssa EU:n tulevaisuudesta, näistä lisää lähempänä – tervetuloa kanaville!

Mukavaa syksyä!

Tapaamiseni:

8-8-2020 Puhujana FSD Österbottenin kesäjuhlat Uusikaarepyy
13-8-2020 Tapaaminen / CSC – tieteen tietotekniikan keskus Oy / Kimmo Koski / Satu Tuomikorpi
14-8-2020 Tapaaminen / Airawase / Christina Anderson
17-8-2020 Tapaaminen / Piritta Asunmaa, ulkoministeriö
21-8-2020 Tapaaminen / Kaj Suomela, Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja
21-8-2020 Tapaaminen / Tomas Häyry, Vaasan kaupunginjohtaja
22-24-8-2020 SDP:n puoluekokous Tampereella
23-8-2020 Esa Halme, maakuntajohtaja Pirkanmaan liitto
27-8-2020 Allianssin Meppipaneeli / Turun Eurooppa-Forum
27-8-2020 Talouspaneeli / Turun Eurooppa-Forum
27-8-2020 Turvalliset tietoverkot kestävän kasvun veturina -paneeli / Turun Eurooppa-Forum
27-8-2020 Tapaaminen / Finanssiala ry /Piia-Noora Kauppi
28-8-2020 Tapaaminen / STTK / Leila Kurki
31-8-2020 Tapaaminen / LVM / Maria Rautavirta / Lotta Enghdal
1-9-2020 Tapaaminen / Open Corporates / Chris Taggart
2-9-2020 Tapaaminen / Open data institute / Jeni Tanison
3-9-2020 Tapaaminen / Werner Stengg / komissaari Vestagerin kabinetti
5-9-2020 Alustus ja paneeli / Reset – Towards digital, climate and regional justice webinar / Järjestäjät: FEPS / PES / PvdA / S&D-ryhmä
8-9-2020 Tapaaminen / Amcham Finland
8-9-2020 Tapaaminen / Finnish center for AI Petri Myllymäki, Teemu Roos, Sami Kaski, Hilu Kangas-Ranta ja Jaana Leikas.
8-9-2020 Tapaaminen / Fortum / Janne Koivisto & Tero Hollander
9-9-2020 Puheenvuoro / Helsingin kaupungin digilähettiläille
11-9-2020 Puheenvuoro / EU Etelä-pohjanmaalla: Digitalisaatio & EU
11-9-2020 Tapaaminen / Asko Peltola /maakuntajohtaja Etelä-Pohjanmaan liitto
11-9-2020 Puhuja / Vaasa Future Festivals / HardTalk:
Röyhkeys – Analyysi 6-0. Miksi törkyturvat juhlivat politiikassa? Demokratian heikko tila. / Nordic Davos: millä Pohjoismaat eteenpäin?
14-9-2020 Tapaaminen / Telefonica
15-9-2020 Tapaaminen / Tekoäly ja digitalisaatiotutkimuksen asiantuntijaryhmän VM-edustajat Olli-Pekka Rissanen ja Anna-Mari Rusanen.
15-9-2020 Tapaaminen / Hannu Koponen / West Finland European Office
17-9-2020 Tapaaminen / Komission high level expert group on AI pj Pekka Ala-Pietilä
18-9-2020 Tapaaminen / Digita
18-9-2020 Tapaaminen / Yle / Merja Ylä-Anttila

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.