Lokakuun meppiterveiset!

Hyvä vastaanottaja,

Aloitan erittäin iloisilla uutisilla: Sain kunnian tulla valituksi europarlamentin uuden Tekoäly-erityisvaliokunnan ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi! Olen äärimmäisen motivoitunut saamastani vastuusta. Isossa S&D-ryhmässä ei ole helppoa nousta näille paikoille kahden suomalaismepin delegaatiolla ja sen pisteillä.

Tekoäly on yksi keskeisimmistä digiaiheista tällä kaudella, ja nimitys tukee työtäni datan parissa niin teollisuus- kuin kansainvälisen kaupan valiokunnissa. Kyky ja nopeus soveltaa eettisesti tekoälyä, dataa ja digitalisaatiota määrittävät pitkälti Euroopan ja Suomen tulevien vuosien talouskasvun, ja jopa yhteiskunnan kehityksen laajemmin. Tekoäly-valiokunta on Euroopan parlamentin perinteiset valiokunnat poikkileikkaava erityisvaliokunta, jonka tehtävänä on viitoittaa parlamentille ja EU:lle toimintasuunnitelma ja tavoitteita tekoälysääntelyä varten. Valiokunnan tavoite on saada varsinaisien valiokuntien työtä ohjaava mietintönsä valmiiksi vuoden kuluessa. Lue lisää täältä.

AIDA-valiokunnan uusi puheenjohtajisto. Vasemmalta alkaen. Geoffroy Didier (EPP, 2. varapj.), Edina Toth (EPP, 3. varapj., Dragos Tudorache (RE puheenjohtaja) ja Birgit Sippel (S&D, 4 varapj.).

Iloisia uutisia on myös parlamentin mietinnöstä EU:n datatalousstrategiaan. Kova työ kannatti ja valiokuntien puheenjohtajien neuvosto päätti, että teollisuusvaliokuntani ITRE johtaa työtä datastrategiassa muiden valiokuntien antaessa siihen kantansa. Näin ollen teollisuusvaliokunnan raportöörinä olen nousemassa koko parlamentin esittelijäksi! Parlamentti on nimennyt tämän mietinnön strategisesti tärkeäksi, joten vielä pitää odottaa muutaman viikon ajan, ettei mikään poliittinen ryhmä haasta päätöstä. Tämän jälkeen pääsemme jatkamaan työtä jo viimeistellyn luonnoksen päälle. Palaan tähän varmasti myöhemmin syksyllä!

”Strasbourgin” täysistuntoviikko Brysselissä

Korona-tilanteen pahentuessa ympäri Eurooppaa, parlamentti päätti pitää täysistuntoviikon jälleen Brysselissä. Mielestäni järkevä päätös, joskin joillekin ranskalaisille kova paikka. Itse olen käynyt myös Brysselissä kesän jälkeen ensimmäisiä kertoja. Muutaman viikon paikan päällä näin, että parlamentissakin töitä tehtiin pitkälle omista huoneista, edes äänestää ei saanut salissa vaan ”nappia” painettiin Ipadeilta ja muista laitteista omissa työhuoneissa.

Viime viikon täysistuntoviikon isoin asia oli varmasti äänestys ilmastolaista ja sen myötä uudesta kunnianhimoisesta tavoitteesta vähentää päästöjä. Parlamentti haluaa, että vuoden 2030 vähennystavoitteeksi tulee 60 prosenttia, kun komissio esittää 55 prosenttia. Lisäksi parlamentti esittää niin kutsuttua hiilibudjettia osaksi lainsäädäntöä. Hiilibudjetti näyttäisi päästöjen kokonaismäärän, mitä on jäljellä, kun tavoitteeksi asetetaan koko Euroopan hiilineutraalius vuonna 2050. Tämä olisi hyödyllinen työkalu, joka lisäisi ennustettavuutta. Lisäksi parlamentti vaatii, että jokainen jäsenmaa erikseen saavuttaa hiilineutraaliuden. Kokonaisuudessaan parlamentin viesti on selvä: aikaa ei ole odottaa, tarvitsemme kunnianhimoisia toimia nyt!

Täysistuntoviikolla päätettiin myös metsästrategiasta. Parlamentti hyväksyi suomalaisen kollegan Petri Sarvamaan (kok) valmisteleman mietinnön, jossa yhdistyy sekä luonnon monimuotoisuuden puolustaminen että metsien kestävä taloudellinen käyttö. Pohjoismaissa kestävän metsänhoidon periaatteet tunnetaan hyvin ja valmius ja kiinnostus metsien tulevastakin hyvinvoinnista on korkealla. Osa mepeistä halusi tukea vihreän ryhmän ideaa, joka ohitti koko maa- ja metsätalousvastuuvaliokunnan ja esitti pohjaksi ympäristövaliokunnassa mennyttä kantaa. Siinä olisi jopa päätösvalta metsäasioissa siirretty kansallisesta toimivallasta EU tasolle. Keskustelussa komissaari totesi tämän perussopimusten vastaiseksi.. Minusta on tärkeää säilyttää päätösvalta metsäasioissa edelleen jäsenvaltioilla.

Myös koronan myötä pahentunut nuorisotyöttömyys oli istunnossa esillä. Joka kuudes ennen covid-19-pandemian puhkeamista työssä ollut nuori on menettänyt työpaikkansa tai joutunut irtisanotuksi. Koronapandemia on vaikuttanut erityisesti nuorten työllistymiseen, sillä he tekevät usein tilapäistä keikkatyötä.

Kannatan suuresti nuorisotakuun vahvistamista. Nyt salissa nähty ehdotus pohjaa vuonna 2013 perustettuun nuorisotakuuseen ja siitä saatuihin kokemuksiin. Takuu laajenisi koskemaan kaikkia alle 30-vuotiaita ja pyrkisi tukemaan tasapuolisesti heitä taitojen kehittämisessä ja työkokemuksen hankkimisessa. Vuoden 2008 finanssikriisistä on otettu myös opiksi, nuorisotakuu tulisi koskemaan kaikkia jäsenvaltioita vapaaehtoisuuden sijaan. Nuorisotakuun rahoitusta lisättäisiin ja esimerkiksi työnhaun digitalisoimiseen kiinnitettäisiin enemmän huomiota!

Vähimmäispalkka

Työelämästä ja palkoista kiinnostuneiden kannattaa olla hereillä joulukuussa, kun komissio on esittelemässä EU-sääntelyä vähimmäispalkasta. Tärkeää on huomata ja varmistaa, ettei aloite heikennä suomalaista mallia tai työmarkkinajärjestöjen sopimisen asemaa. Uskon, että tähän tavoitteeseen päästään. S&D:n mepiksi valittu ja siitä komissaariksi nimetty Nicholas Schmit vastaa vähimmäispalkkaesityksestä komissiossa ja on suuri sopimisen ystävä, olen itsekin keskustellut hänen kanssaan aiheesta, myös Suomen mallista. Hän on kuunnellut herkällä korvalla eri työmarkkinamallin omaavia maita, mukaan lukien Pohjoismaita.

Esityksessä tullaan antamaa tilaa sopimisille – Suomessa, jossa vähimmäispalkat on kattavasti sovittu työehtosopimuksin, ei tarvitse direktiivin vuoksi tehdä muutoksia palkkajärjestelmiin, sen enempää sopimuksin kuin lainsäädännölläkään. Direktiivillä kuitenkin varmistetaan, että kaikkien jäsenmaiden työntekijät saisivat oikeuden säällisiin vähimmäisansioihin. Lue lisää täältä.

Kiertotalouteen

Kansainvälisen kaupan valiokunnassa olen jatkanut WTO:n e-commerce -neuvotteluiden tiivistä seuraamista ja nyt viimeisenä tehtävänäni olen valmistellut ryhmäni puolesta lausuntoa kiertotaloudesta. Maailman resurssit saadaan riittämään ja päästöt laskemaan vain jos lisäämme kierrätystä, korjausta ja uusiokäyttöä, ei vain EU:n sisällä vaan myös kauppakumppaniemme kesken. Tarvitaan uusia kiertotaloutta tukevia kansainvälisiä tuotestandardeja, kierrätystuotteiden erityiskohtelua kauppasopimuksissa ja kansainvälisiä kiertotalouden arvoketjuja, jotta tuotteiden sisältämät raaka-aineet saadaan uuteen käyttöön.  Kyse on myös strategisesta tavoitteesta; kierrättämällä tärkeitä raaka-aineita vähennämme EU:n riippuvuutta epäluotettavista tuontimaista ja vahvistamme siten EU:n strategista avointa autonomiaa.

Klikkaa, ja katso tallenne Facebook-livestäni!


Tapahtumia

Kun fyysiset tapahtumat ovat valitettavasti jäissä, koetan etsiä jatkuvasti keinoja keskustella kanssanne! Huomasithan, että pidin lokakuun alussa Facebook-liven? Käy katsomassa tallenne täältä. Jos sinulla on hyviä ideoita tai toiveita, ole rohkeasti yhteydessä!

Keskiviikkona 21.10. klo 17 alkaen järjestän webinaarin ”Kohti Brexitiä ja sen yli”. Tilaisuudessa kuullaan muun muassa entisen Labour-meppikollegani ajatuksia. Ilmoittautuminen aukeaa ensi viikolla, ole siis kuulolla! Tilaisuus striimataan myös suorana Twitteriin ja Facebookiin.

Maanantaiaamuna marraskuun 16. järjestämme puolestaan Eero Heinäluoman kanssa yhteisen webinaarin EU:n tilasta. Puhujina nähdään lisäksemme muun muassa komissaari Jutta Urpilainen. Kannattaa varata aika jo kalenteriin!

Mukavaa syksyä kaikille, ja olkaa matalalla kynnyksellä yhteydessä!

Tapaamiseni

21.9. Puheenvuoro / Helsinki EU Office & Suomen ITRE-valiokunta: R&I-päivä: Elvytys ja digitalisaatio

21.9. Paneelikeskustelu / Sitra: WEBINAR Zero Emission Day – Engaging citizens and the whole society into climate action

22.9. Puheenvuoro / Valtiovarainministeri tekoälytapahtuma: Kohti tulevaisuuden tekoälyä

23.9. Tapaaminen / AK&TJ / Eric Pol

23.9. Tapaaminen / Deutsche Telekom & ETNO

23.9. Tapaaminen /Australian Suomen lähettiläs

24.9. Paneelikeskustelu / EUFORES National Parliamentary Workshop with the Parliament of Finland: ”The National Energy and Climate Plans & the EU Recovery Plan: The Finnish Green Vision”

24.9. Puheenvuoro /Eurooppanuorten webinaari Eurooppa 2050: EU:n ulkosuhteet

28.9 Paneelikeskustelu / European digital SME alliance / Digital Small Business Standards (SBS) ICT Forum 2020 Policy, Norms & Standardisation of Artificial Intelligence

28.9. Tapaaminen / EUE / Erik Asplund

30.9. Avauspuheenvuoro / Eduskunta / Workshop: Unravelling the potential EU’s new own resources

1.10. Oma Facebook-live

5.10. Tapaaminen / OpenCorporates on High Value Dataset

5.10 Lukiovierailu etänä / Seinäjoen lukio

6.10. Tapaaminen / CLC Pääsihteeri Jouni Keronen

6.10. Haastattelu / MustRead Energy / Juha Ruonala

8.10. Tapaaminen / Schibsted/ Petra Wicstöm

9.10. Tapaaminen / Apple Government Affairs team / Elisa Molino

11.10. Puheenvuoro / Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n Aktiivipäivät-koulutustapahtuma

12.10. Tapaaminen / Senior Research Fellow and Head of GRID / Andrea Renda

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.