Lokakuun toiset meppiterveiset!

Terveisiä jälleen mepin etätoimistolta!

Koronatilanne huononee valitettavasti vauhdilla ympäri Euroopan, Belgian tilannetta on maan terveysministeri kuvaillut jopa tsunamiksi – huolena on, ettei Belgiassa kohta tilanne ole enää viranomaisten hallinnassa.

Parlamentin täysistuntoviikkoa ei järjestetty tällä kertaa Strasbourgin sijasta edes nimellisesti Brysselissä, vaan kokonaan ”hybridinä”, joskin toki kynnelle kykenevät mepit työpaikalleen saavat mennä.

Täysistunnon isoin asia on tällä viikolla äänestys EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta (CAP), aihealue joka käsittää noin 35% EU:n vuosien 2021-27 budjetista. Hybridiäänestykset pääsivät kunnon tulikasteeseen, sillä paketissa äänestettiin lähes 1500 muutosehdotuksesta 4 päivän aikana. Oma pääviestini äänestyksissä on ollut, että myös maatalouden pitää uudistua vastaamaan vuoden 2050 ilmastotoimia ja Green Dealia, joskin tietyt Suomen erityisolot on jatkossakin otettava huomioon. Reiluuden nimissä on huomattava, että eteenpäin katsovaan linjaan alkaa tulla kannustusta jonkin verran myös Suomesta MTK:nkin toimesta. Oma ryhmäni ja minä sen mukana olisimme olleet valmiita ottamaan sektorille enemmän vastuuta ilmastosta.

Ilmastonmuutoksesta puheen ollen, olin tiistaina keskustelemassa Helsingin Yliopiston paneelissa keskustelemassa, miten saamme Suomesta hiilineutraalin 15 vuodessa ja turvaamme luonnon monimuotoisuuden. Katso tallenne keskustelusta täältä.

Julkisuutta sai CAP-keskustelussa myös pieni nyanssi, kun osa lobbareista ajoi voimakkaasti rajoituksia miten vegetuotteista pitäisi tai jopa saisi puhua (pääsimme varsin filosofisiin kysymyksiin, onko vegenakki nakki lainkaan)! tse en ole missään nimessä kieltojen kannalla, enkä halua että EU:kaan vastaavia kieltoja asettaa – kannatan´”vegelinjaa”. Kuluttajatkin ovat näihin nimikkeisiin jo tottuneet! Haluan myös, että tuoteselosteissa on tarvittavat ja selkeät tiedot tuotteiden alkuperästä ja sisällöstä, näin ihmiset voivat itse tehdä valinnan. Ilmaston ja terveyden kannalta olen iloinen, että kasvisten syöminen lisääntyy! Siihen saakin olla kannusteita – kieltoja ei tarvita!

Mepit voivat nyt pitää puheita myös kotimaasta käsin Euroopan parlamentin Suomen toimistolta. Itse puhuin tällä viikolla Energiaunionista ja Energy Charter Treaty -sopimuksesta .

Tiukempia ehtoja digijäteille ja kohdennetulle mainonnalle

Digiasiat olivat myös vahvasti esillä täysistuntoviikolla. Parlamentti äänesti oma-aloitemietinnöstä verkkoalustojen sääntelystä (digital services act DSA), jota komissio on esittämässä loppuvuodesta. Tavoitteena vaikuttaa komission lainsäädännön suuntaan.  Parlamentti korosti, miten kuluttajia on suojeltava paremmin laittomilta, väärennetyiltä ja vaarallisilta tuotteilta, joita tällä hetkellä valuu sisämarkkinoille paljon isojen alustojen kautta. Päätavoite on korostaa, että se mikä on laitonta manuaalisessa maailmassa, on oltava laitonta myös digimaailmassa. Lisäksi parlamentti painotti, miten ulkomaisten palveluntarjoajien täytyy noudattaa tulevia EU-sääntöjä ja että isoille digijäteille, jotka usein toimivat markkinoilla ”portinvartijoina”, täytyy olla erityissäännöt, ettei pienempien yritysten asemaa vaikeuteta. Parlamentti esittää myös tiukempia ehtoja kohdennetulle mainonnalle ja lisää kontrollia käyttäjille siitä, mitä he näkevät verkossa. Lue lisää täältä.

Parlamentin lausunnossa tekoälyn etiikasta painotettiin, miten EU:n tekoälylainsäädännössä on löydettävä tasapaino kansalaisten suojelun ja teknologisen kehityksen edistämisen välillä. Perusoikeuksista ei saa tinkiä, ja ihmiskeskeisyys, turvallisuus, avoimuus ja vastuuvelvollisuus, toimet puolueellisuutta ja syrjintää vastaan, muutoksenhakuoikeus, yhteiskunta- ja ympäristövastuut sekä yksityisyyden kunnioittaminen ja tietosuoja ovat taattava. Komissio on tuomassa aiheesta lakipakettia alkuvuonna. Lue lisää täältä.

Perkasimme Heidin Hautalan ja Mauri Pekkarisen kanssa täysistuntoviikon tapahtumia
myös YlenPolitiikkaradiossa, Käy kuuntelemassa jakso täältä!

Euroopan parlamentin sisäiset väännöt lopullisesta päävaliokunnasta datastartegia-mietinnöstä ratkesivat myös pian! Teollisuusvaliokunta toimii asiassa päävaliokuntana, ja näin ollen minä koko mietinnön raportöörinä europarlamentissa! Nyt avaamme valiokunnassamme mahdollisuuden muiden meppien muutosehdotuksille, jonka jälkeen alkaa kompromissien hakeminen muiden ryhmien edustajien kanssa tekemäni draftin ja muutosesitysten pohjalta. Tavoitteena on hakea keinoja, miten dataa saataisiin Euroopassa liikkeelle tekoälyn pureksittavaksi, ilman että digijätit haalivat kaiken voiton eurooppalaisen teollisuuden ja ihmisten datasta. Kerron marraskuussa, joko olemme päässeet neuvotteluissa eteenpäin.

Europarlamentin mielipiteenvapauden Saharov-palkinto jaettiin valkovenäjä demokraattiselle oppositiolle. Arvostan suuresti valintaa! Oppositio vaatinut oikeuksiaan demokratiasta täysin rauhanomaisesti, vaikka poliisi on muuttunut ympärillä väkivaltakoneistoksi ja mielipiteenilmauksesta uhkaa vankeus. Etenkin naiset ovat nousseet demokratian ajamisen kasvoiksi, uutiskuvat ovat varmasti kaikille tuttuja. Parlamentti vaatii uudessa Valko-Venäjä kannanotossaan sanktioiden laajentamista – myös Lukashenko itse pitää lisätä sanktiolistalle.

Yhdysvaltain presidentinvaalit vievät ensi viikolla varmasti paljon huomiota, itse seuraan tapahtumia ja vaalitaiston loppukiriä mielenkiinnolla Europarlamentin Yhdysvaltain valtuuskunnan varapuheenjohtajana.

Ensi keskiviikkona olen kommentoimassa asiaa englanninkielisessä The Parliament Magazinen tilaisuudessa, ja näillä näkymin myös vaalien jälkeen keskiviikkona 4.11. heti aamulla Ylen aamutelevisiossa. Jos ennakkoasetelmat kiinnostavat, ilmoittaudu Parliament Magazinen tilaisuuteen täältä.

Brexit brexit brexit..

Brexit-neuvottelujen takaraja lähestyy vauhdillaja neuvottelut tiivistyvät. Neuvottelujen lopputulos alkaa vähitellen hahmottua, nyt tarvitaan vielä loppurutistus. Sopimusratkaisu tarvitaan marraskuun alkuun mennessä, jotta se voidaan käsitellä asianmukaisella tavalla parlamentissakin ennen siirtymäajan loppua (31.12).

Auki olevat asiat:

1. Britanniasta ei saa tulla EU:n kylkeen vapaamatkustajaa työntekijöiden tai ympäristösäätelyn romuttajana, joka kuitenkin pääsisi samoille sisämarkkinoille;

2. Sopimuksen hallinto;

3. Riitojen ratkaisu;

4. Kalastus;

Toivon todella, että sopu ennen määräaikaa saadaan kasaan. Muuten EU-UK-suhteilta putoaa pohja, ja jatkon kanssa on todella vaikeaa.

Näithän jo keskiviikkoisen webinaarini? Kanssani brexitin tilannetta puivat ex-brittikollegani Richard Corbett, Suomen ylioppilaskuntien liiton Maria Nyroos, elikeinoelämän Janica Ylikarjula ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Juha Jokela.

Ps. Laitoithan kalenteriin jo marraskuun 30. maanantaiaamun? Järjestämme Eero Heinäluoman kanssa yhteisen webinaarin EU:n tilasta. Puhujina nähdään lisäksemme muun muassa komissaari Jutta Urpilainen!

Mukavaa syksyä, ollaan taas kuulolla marraskuussa!

Tapaamiset / tapahtumat 13.-23.10.

13.10. Alustuspuheenvuoro / European internet forum virtual debate ”The European data strategy”
14.10. Puheenvuoro / Batteries: A European Success Story. Together towards a sustainable, competitive and resilient battery ecosystem in Europe
14.10 Tapaaminen / US Congress advisors

19.10. Paneelikeskustelu / Bioenergiapäivä
19.10. Tapaaminen / Aurora AI / Ira Alanko
19.10. Tapaaminen / Hanken ja ESG-datarekisteri / Jaana Kokkonen ja Hanna Silvola
19.10. Tapaaminen / Metsäteollisuus Ahti Fagerblom

20.10. Tapaaminen / Osuustoimintakeskus Pellervo / TJ Sami Karhu, hallituksen PJ Petri Pitkänen ja yhteiskuntasuhde- & viestintävastaava Maija Hakala
20.10. Tapaaminen / Suomen S&D-delegaation pressikahvit / Suomalaiset kirjeenvaihtajat
20.10. Puhujana paneelissa / Helsinki thinkfest Kestävä käänne – ekologinen yhteiskunta / Helsingin yliopisto
21.10. Tapaaminen / Rory O’Donnell Director ja Jack Berry adviser- UK Mission to the EU

21.10. Oma webinaari / Brexit. State of the European Union

22.10. Tapaaminen / Energiateollisuus ry

22.10. Tapaaminen / Vaasan Sähkö / Energy Sampo

23.10. Tapaaminen / Yvo Volman Euroopan komissio

23.10. Puhujana / Keskuskauppakaparin kokouksessa, aiheena Euroopan datastrategia

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.