Terveisiä jälleen mepin etätoimistolta!
Koronatilanne huononee valitettavasti vauhdilla ympäri Euroopan, Belgian tilannetta on maan terveysministeri kuvaillut jopa tsunamiksi – huolena on, ettei Belgiassa kohta tilanne ole enää viranomaisten hallinnassa.
Parlamentin täysistuntoviikkoa ei järjestetty tällä kertaa Strasbourgin sijasta edes nimellisesti Brysselissä, vaan kokonaan ”hybridinä”, joskin toki kynnelle kykenevät mepit työpaikalleen saavat mennä.
Täysistunnon isoin asia on tällä viikolla äänestys EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta (CAP), aihealue joka käsittää noin 35% EU:n vuosien 2021-27 budjetista. Hybridiäänestykset pääsivät kunnon tulikasteeseen, sillä paketissa äänestettiin lähes 1500 muutosehdotuksesta 4 päivän aikana. Oma pääviestini äänestyksissä on ollut, että myös maatalouden pitää uudistua vastaamaan vuoden 2050 ilmastotoimia ja Green Dealia, joskin tietyt Suomen erityisolot on jatkossakin otettava huomioon. Reiluuden nimissä on huomattava, että eteenpäin katsovaan linjaan alkaa tulla kannustusta jonkin verran myös Suomesta MTK:nkin toimesta. Oma ryhmäni ja minä sen mukana olisimme olleet valmiita ottamaan sektorille enemmän vastuuta ilmastosta.
Julkisuutta sai CAP-keskustelussa myös pieni nyanssi, kun osa lobbareista ajoi voimakkaasti rajoituksia miten vegetuotteista pitäisi tai jopa saisi puhua (pääsimme varsin filosofisiin kysymyksiin, onko vegenakki nakki lainkaan)! tse en ole missään nimessä kieltojen kannalla, enkä halua että EU:kaan vastaavia kieltoja asettaa – kannatan´”vegelinjaa”. Kuluttajatkin ovat näihin nimikkeisiin jo tottuneet! Haluan myös, että tuoteselosteissa on tarvittavat ja selkeät tiedot tuotteiden alkuperästä ja sisällöstä, näin ihmiset voivat itse tehdä valinnan. Ilmaston ja terveyden kannalta olen iloinen, että kasvisten syöminen lisääntyy! Siihen saakin olla kannusteita – kieltoja ei tarvita!
Tiukempia ehtoja digijäteille ja kohdennetulle mainonnalle
Digiasiat olivat myös vahvasti esillä täysistuntoviikolla. Parlamentti äänesti oma-aloitemietinnöstä verkkoalustojen sääntelystä (digital services act DSA), jota komissio on esittämässä loppuvuodesta. Tavoitteena vaikuttaa komission lainsäädännön suuntaan. Parlamentti korosti, miten kuluttajia on suojeltava paremmin laittomilta, väärennetyiltä ja vaarallisilta tuotteilta, joita tällä hetkellä valuu sisämarkkinoille paljon isojen alustojen kautta. Päätavoite on korostaa, että se mikä on laitonta manuaalisessa maailmassa, on oltava laitonta myös digimaailmassa. Lisäksi parlamentti painotti, miten ulkomaisten palveluntarjoajien täytyy noudattaa tulevia EU-sääntöjä ja että isoille digijäteille, jotka usein toimivat markkinoilla ”portinvartijoina”, täytyy olla erityissäännöt, ettei pienempien yritysten asemaa vaikeuteta. Parlamentti esittää myös tiukempia ehtoja kohdennetulle mainonnalle ja lisää kontrollia käyttäjille siitä, mitä he näkevät verkossa. Lue lisää täältä.
Parlamentin lausunnossa tekoälyn etiikasta painotettiin, miten EU:n tekoälylainsäädännössä on löydettävä tasapaino kansalaisten suojelun ja teknologisen kehityksen edistämisen välillä. Perusoikeuksista ei saa tinkiä, ja ihmiskeskeisyys, turvallisuus, avoimuus ja vastuuvelvollisuus, toimet puolueellisuutta ja syrjintää vastaan, muutoksenhakuoikeus, yhteiskunta- ja ympäristövastuut sekä yksityisyyden kunnioittaminen ja tietosuoja ovat taattava. Komissio on tuomassa aiheesta lakipakettia alkuvuonna. Lue lisää täältä.
Euroopan parlamentin sisäiset väännöt lopullisesta päävaliokunnasta datastartegia-mietinnöstä ratkesivat myös pian! Teollisuusvaliokunta toimii asiassa päävaliokuntana, ja näin ollen minä koko mietinnön raportöörinä europarlamentissa! Nyt avaamme valiokunnassamme mahdollisuuden muiden meppien muutosehdotuksille, jonka jälkeen alkaa kompromissien hakeminen muiden ryhmien edustajien kanssa tekemäni draftin ja muutosesitysten pohjalta. Tavoitteena on hakea keinoja, miten dataa saataisiin Euroopassa liikkeelle tekoälyn pureksittavaksi, ilman että digijätit haalivat kaiken voiton eurooppalaisen teollisuuden ja ihmisten datasta. Kerron marraskuussa, joko olemme päässeet neuvotteluissa eteenpäin.
Europarlamentin mielipiteenvapauden Saharov-palkinto jaettiin valkovenäjä demokraattiselle oppositiolle. Arvostan suuresti valintaa! Oppositio vaatinut oikeuksiaan demokratiasta täysin rauhanomaisesti, vaikka poliisi on muuttunut ympärillä väkivaltakoneistoksi ja mielipiteenilmauksesta uhkaa vankeus. Etenkin naiset ovat nousseet demokratian ajamisen kasvoiksi, uutiskuvat ovat varmasti kaikille tuttuja. Parlamentti vaatii uudessa Valko-Venäjä kannanotossaan sanktioiden laajentamista – myös Lukashenko itse pitää lisätä sanktiolistalle.
Ensi keskiviikkona olen kommentoimassa asiaa englanninkielisessä The Parliament Magazinen tilaisuudessa, ja näillä näkymin myös vaalien jälkeen keskiviikkona 4.11. heti aamulla Ylen aamutelevisiossa. Jos ennakkoasetelmat kiinnostavat, ilmoittaudu Parliament Magazinen tilaisuuteen täältä.
Brexit brexit brexit..
Brexit-neuvottelujen takaraja lähestyy vauhdillaja neuvottelut tiivistyvät. Neuvottelujen lopputulos alkaa vähitellen hahmottua, nyt tarvitaan vielä loppurutistus. Sopimusratkaisu tarvitaan marraskuun alkuun mennessä, jotta se voidaan käsitellä asianmukaisella tavalla parlamentissakin ennen siirtymäajan loppua (31.12).
Auki olevat asiat:
1. Britanniasta ei saa tulla EU:n kylkeen vapaamatkustajaa työntekijöiden tai ympäristösäätelyn romuttajana, joka kuitenkin pääsisi samoille sisämarkkinoille;
2. Sopimuksen hallinto;
3. Riitojen ratkaisu;
4. Kalastus;
Toivon todella, että sopu ennen määräaikaa saadaan kasaan. Muuten EU-UK-suhteilta putoaa pohja, ja jatkon kanssa on todella vaikeaa.
Ps. Laitoithan kalenteriin jo marraskuun 30. maanantaiaamun? Järjestämme Eero Heinäluoman kanssa yhteisen webinaarin EU:n tilasta. Puhujina nähdään lisäksemme muun muassa komissaari Jutta Urpilainen!
Mukavaa syksyä, ollaan taas kuulolla marraskuussa!
Tapaamiset / tapahtumat 13.-23.10.
13.10. Alustuspuheenvuoro / European internet forum virtual debate ”The European data strategy”
14.10. Puheenvuoro / Batteries: A European Success Story. Together towards a sustainable, competitive and resilient battery ecosystem in Europe
14.10 Tapaaminen / US Congress advisors
19.10. Paneelikeskustelu / Bioenergiapäivä
19.10. Tapaaminen / Aurora AI / Ira Alanko
19.10. Tapaaminen / Hanken ja ESG-datarekisteri / Jaana Kokkonen ja Hanna Silvola
19.10. Tapaaminen / Metsäteollisuus Ahti Fagerblom
20.10. Tapaaminen / Osuustoimintakeskus Pellervo / TJ Sami Karhu, hallituksen PJ Petri Pitkänen ja yhteiskuntasuhde- & viestintävastaava Maija Hakala
20.10. Tapaaminen / Suomen S&D-delegaation pressikahvit / Suomalaiset kirjeenvaihtajat
20.10. Puhujana paneelissa / Helsinki thinkfest Kestävä käänne – ekologinen yhteiskunta / Helsingin yliopisto
21.10. Tapaaminen / Rory O’Donnell Director ja Jack Berry adviser- UK Mission to the EU
21.10. Oma webinaari / Brexit. State of the European Union
22.10. Tapaaminen / Energiateollisuus ry
22.10. Tapaaminen / Vaasan Sähkö / Energy Sampo
23.10. Tapaaminen / Yvo Volman Euroopan komissio
23.10. Puhujana / Keskuskauppakaparin kokouksessa, aiheena Euroopan datastrategia