Joulukuun meppiterveiset!

Terveisiä vuoden viimeiseltä istuntoviikolta – pitkästä aikaa olinkin Brysselissä läsnä viime viikolla ja tällä viikollakin yhden yön. Parlamentin käytävillä ja saleissakin oli hiljaista ja kokoukset toimivat hybridimallilla – osa on paikalla suurissa saleissa suurin etäisyyksin ja pääosa mepeistä osallistuu etänä, minäkin loppuviikon. Pääasiassa työpäivät kuluvat kuitenkin hyppiessä ruudulta toisella webinaarien ja kokouksien välillä.

Keskustelua EU:n päästökaupan tulevaisuudesta. Emännöin Brysselin suomalaista ilmasto-ja energiaverkostoa, alustamassa Hans Bergman komissiosta.

Hyviä uutisia!

Hyvät uutiset rokoterintamalla luovat uskoa siihen, että tästä kriisistä voidaan päästä eteenpäin jo ensi vuonna.  Euroopan komissio on varannut yhteensä 2 miljardia rokoteannosta kuudelta eri valmistajalta, joten rokotteita tulee riittämään kaikille eurooppalaisille. EU on tukenut merkittävästi myös COVAX:ia, jonka kautta autetaan kehitysmaita saamaan rokotteita. Tällä saralla komissaarimme Jutta Urpilainen on tehnyt tärkeää työtä.

Digipolitiikassa tapahtuu

Marras- ja joulukuu ovat olleet isoja kuukausia EU:n digipolitiikassa: Euroopan komissio on julkaissut kolme merkittävää lakiesitystä. Data Governance Act esityksellä pyritään edistämään ja luomaan puitteet datan jakamiselle Euroopan sisällä. Digital Service Actin kautta halutaan parantaa sosiaalisessa mediassa olevan sisällön luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä (esimerkiksi haitallisen sisällön nopeammalla poistamisella) sekä digialustoilla käytävää kaupankäyntiä. Lisäksi Digital Market Act esityksen tavoitteena on suitsia digijättien keskittynyttä markkina-asemaa.

Televisiohaastattelussa MTV Uutisaamussa liittyen digilakiesitykseen.

Mielestäni esitykset ovat rohkea askel oikeaan suuntaan! Näin pala-palalta EU:n digilainsäädäntöä päivitetään 2020-luvulle ja vastaamaan online-yhteiskunnan vaatimuksia. EU:lta on puuttunut keinoja hyödyntää datatalouden potentiaalia: data ei yksinkertaisesti liiku jäsenmaiden ja eri toimijoiden välillä, vaikka lisäarvo syntyy juuri jakamisesta ja mahdollisuuksista tehdä asioita fiksummin. Olen saamassa myös itse vastuuta koskien datan hallintaa – minut nimitettiin S&D-ryhmämme neuvottelijaksi Data Governance Act -esitykseen teollisuusvaliokunnassa. Kiinnostava alkuvuosi siis tulossa!

EU:lta on puuttunut myös hampaita torjua keskittyviä digimarkkinoita. Vaikka Euroopan komission toimesta tietyille jäteille on annettu useampia miljardien sakkoja väärinkäytöksistä, ovat markkinaosuudet pysyneet yhtä suurina. Järeämpiä keinoja siis selvästi tarvitaan. Maanantainen Googlen käyttökatkos oli tarpeellinen muistutus, millaisia ongelmia voimme kohdata, kun markkinat ovat liikaa yhden toimijan käsissä – yritysten, yksilöiden ja jopa yhteiskunnan toiminta on vaarassa halvaantua! Yhdysvalloissa puheet jopa Facebookin pilkkomisesta kiihtyvät; USA:n liittovaltio ja yli 40 osavaltiota ovat nostaneet kanteen somejätti Facebookin vastaan markkinoiden keskittymisestä. Kanteessa vaaditaan suoranaisesti Facebookin pilkkomista, eli sen ostamien Instagrammin ja Whatsappin myymistä. Seuraan mielenkiinnolla, mihin tämä johtaa. Lue lisää täältä: https://miapetra.fi/blogi/europarlamentaarikko-miapetra-kumpula-natri-eu-puuttuu-rohkeasti-digijattien-valtaan/

Lasten suojelu verkossa ja digijättien haitallisen materiaalin suodattamiseen käyttämät teknologiat ovat olleet suuri puheenaihe kuluvana syksynä EU:ssa. Olen saanut paljon yhteydenottoa kansalaisilta ja jopa lapsiväkivaltaa tutkivilta poliiseilta. Mistä asiassa olikaan kyse? Lue ajatuksiani ja taustaa täältä: https://miapetra.fi/blogi/lapsia-on-suojeltava-verkossa/ 

Vielä lause Europarlamentin mietinnöstä Datastrategiasta, jossa toimin raportöörinä. Neuvottelut muiden ryhmien kanssa teollisuusvaliokunnan kompromissista ovat edenneet hyvin, toivottavasti saamme valiokunnalle vahvat kompromissit valmiiksi tammikuussa. Täysistunnossa paketti äänestetään toivottavasti maaliskuussa. 

Sopu EU:n rahoista ja oikeusvaltioperiaatteesta saavutettu

Viime viikkojen kuumimpia perunoita Brysselissä on ollut sopiminen tulevien vuosien EU-rahoista. Puola ja Unkari yrittivät viime hetkellä laittaa kapuloita rattaisiin estämällä sekä seuraavien seitsemän vuoden budjettikehyksen, että uusien elvytysrahastojen hyväksymisen, jotta muut maat ja parlamentti taipuisivat vesittämään vastikään suurella työllä sovitun EU-lain, jolla EU-varojen maksut sidotaan EU:n perusarvojen noudattamiseen.

Parlamentti ja muut jäsenmaat, mukaan lukien Suomi, pysyivät kovana kiristyksen edessä, ja lopulta EU-varoista hyvin riippuvaiset Unkari ja Puola suostuivat hyväksymään paketin sellaisenaan, myös oikeusvaltiomekanismin. Maat joutuivat tyytymään ei-sitovaan deklaraatioon, jolla tehdään selväksi, että mekanismia sovelletaan kaikkiin maihin, jotka lipsuvat EU-periaatteista, ei vain Puolaan ja Unkariin. Deklaraation käytännön merkitys on vähäinen, mutta oikeusvaltiomekanismilla on aitoa merkitystä. Olemme tästä parlamentissa todella ylpeitä.

Kiistan ratkettua voivat uuden budjettikehykset mukaiset ohjelmat alkaa vuoden vaihteen jälkeen. Luvassa on mm. entistä enemmän varoja Horisontti-tutkimusohjelmaan, joka on Suomelle erityisen tärkeä. Samoin käyntiin saadaan tämän vuoden suurin EU-innovaatio, 750 miljardin euron elvytysrahasto, jonka avulla tuetaan talouden uutta nousua, vihreiden ja digitaalisten ratkaisujen avulla, samalla kun rokotteita aletaan jakaa ympäri Eurooppaa ja taloudet voivat jälleen avautua.

Brexit ja korona

Hyvin haasteellinen vuosi on näillä uutisilla kääntynyt hieman positiivisempiin tunnelmiin. Kenties saamme vielä joululahjaksi EU:n ja UK:nkin välisen kauppasopimuksen, jos vain neuvottelut vihdoin saataisiin päätökseen. Sopimuksen hyväksyminen tapahtuisi parlamentissa arviolta 28.12. jos tulokseen päästään lähipäivinä. Jos sopimusta ei synny, on EU jo varautunut poikkeusjärjestelyihin, jotka tulisivat voimaan EU:n ja UK:n välillä 1.1. lähtien.

Brexitiä suurempi haaste on nyt kuitenkin selvitä koronasta rokotteiden laajaan jakeluun asti. Tartuntatilanne on todella paha ympäri Eurooppaa ja uusia rajoitustoimia on otettu käyttöön lukuisissa maissa viime päivinä. Moni joutuu viettämään joulun erossa läheisistään.

x x x

Jouluna on kuitenkin joulu, mielen rauhan hetki, hyvä tahto päällimmäisenä. Sen kun muistamme seuraavat viikot, saamme myös viheliäisen taudin kuriin. Lähimmäisenrakkautta on kantaa vastuuta omasta ja kanssaihmisten terveydestä.

Voimia kaikille näihin vaikeisiin aikoihin ja rentoutettavaa joulunaikaa!

Tapaamiset

Olemme aloittaneet SDP:n uudet työryhmätyöskentelyt, joissa työskentely on tosi motivoivaa! Olen tullut valituksi puheenjohtamaan EU-työryhmää yhdessä Tytti Tuppuraisen kanssa sekä Ilmasto- ja ympäristötyöryhmää yhdessä Aira Kalelan kanssa.

19.11. Paneelikeskustelu / Raw Materials Dialogue – Circular visions: How should Europe advance its Circular Economy leadership for strategic raw materials by 2030?”

26.11. Keskustelu / Thierry Bretonin kabinetin jäsenen kanssa

27.11. Tapaaminen / Suna Kymäläinen, Liikennevaliokunnan pj

27.11. Tilausuuden puheenjohtaminen / Parlamentin tekoälyvaliokunnan ja OECD Global Parliamentary Network/OECD parliamentary group on AI kesken.

27.11. Tapaaminen / UM teknologiasuurlähettiläs Sarevan ja tiiminsä kanssa

27.11. Paasikivi 150-vuotisjuhla netissä, seuran hallituksen jäsenenä osallistuminen.

30.11. Oma webinaari Eero Heinäluoman kanssa / Euroopan tulevaisuus,

puhujina Urpilainen, Jaakonsaari, Vihriälä, Gebhard

30.11. Alustus / Euroopan telemarkkinavirastoille, BEREC&IRG

30.11. Tapaaminen / Parlamentin edustusto Washingtonissa, Tech Advisor Peter Brown

1.12. Paneelikeskustelu / CLC California-Finland benchmark /

Meeting on climate policies and solutions relating to transport

2.12. Osallistuminen / Brookings – CEPS: Forum on Transatlantic Cooperation in Artificial Intelligence

2.12. Tapaaminen / Kuntaliiton EU-johtajan Ulla Karvon kanssa

2.12. Kokous / Suomen Climate Leadership Council board meeting

2.12. Puhelu / FEPS Think Tank toiminnanjohtajan Maria Joao Rodriguesin kanssa

2.12. Seminaari / Parlamentin tekoälyvaliokunta AIDA ja OECD parliamentary network on AI

3.12. Kokous / PES hallitus

3.12. Tapaaminen / Insinööriliiton asiantuntijaverkoston kanssa, alustus tekoälystä

3.12. Tapaaminen / MyData Global puheenjohtajiston Ropponen ja Poikola

4.12. Tapaaminen / Suomen Geneven suurlähettiläs Kaupin ym. kanssa

8.12. Alustus / Kauppapolitiikan sähköisen kaupan neuvotteluista / E-commerce EU Services Forum

8.12. Recharge Annual Plenary-tilaisuuteen tervehdyksen nauhoittaminen / The Advanced Rechargeable & Lithium Batteries Association

7.12. Tapaaminen / SAMOK opiskelijajärjestön liiton kanssa

8.12. Videopuhe / Altermind seminaariin Digitalisation and infrastructure challenges

8.12. Keskustelu / Komissaari Vestagerin kabinetin jäsenen kanssa

10.12. Avauspuheenvuoro / Suomalainen energia- ja ilmastoverkosto, vieraana komission DG Climan Hans Bergman päästökauppaosastolta

10.12. Avaus ja puheenjohtaminen / Suomalainen metsäverkosto, alustaja DG AGRIn Ingacio Seoane

11.12. Tapaaminen /CEF Verkkojen Eurooppa trilogi komission ja neuvoston kanssa

15.12. Tapaaminen / Paul Brannen kanssa puurakentamisesta

15.12. Radiohaastattelu / Ylen aamussa radiossa

15.12. Suomalaisten ja amerikkalaisten lukioilaisten projektissa vieraana ja kommentoijana / Espoon Otaniemen lukio ja Wisconsinin Veronan High School,  Bridge the Pond-projekti

16.12. Televisiohaastattelu / MTV Uutisaamu

17.12. Haastattelu / Kauppalehti

17.12. Tapaaminen / Japanin business council in Europe

17.12. Vanhojen avustajieni glögit netissä

18.12. Haastattelu MustRead

Etäglögeilyä nykyisen toimistoväen ja vanhojen avustajien ja harjoittelijoiden kanssa.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.