Kolumni Demokraatissa: Feminististä tekoälyä etsimässä

Unohtakaa seksismi, syrjintä sekä sukupuolten epätasa-arvo, sillä nyt tulee tekoäly ja sen sovellukset, jotka tekevät reilut ja sukupuolineutraalit päätökset puolestamme!

Vai tekevätkö?

Teknologia ympärillämme kehittyy hengästyttävää vauhtia. Tekoäly ei ole huomisen kysymys, vaan jo läsnä arjessamme. Oli kyse sitten musiikkisovelluksen suosituksista, sinulle kohdennetuista mainoksista tai jopa uutisista sosiaalisessa mediassa, päätösten takana raksuttaa valtava määrä dataa, jonka avulla tekoälysovellukset tekevät päätöksiä juuri sinun internetistäsi. Emme ole kaukana siitä pisteestä, jolloin myös asiakaspalvelu- tai jopa viranomaiskohtaamiset pureksitaan etukäteen tekoälyn toimesta, onpa maailmalla jo esimerkkejä tekoälyn soveltamisesta rekrytoinneissa. Tarkoittaako tämä kehitys sitä, että ihmislähtöiset, yhteiskuntamme syrjivät rakenteet poistuvat yhtälöstä?

”Tällä hetkellä riskinä päinvastoin on digimaailma, jossa tekoälysovellukset heijastavat tai jopa voimistavat syrjiviä rakenteitamme ja ennakkoluulojamme.”

Valitettavasti ei. Tällä hetkellä riskinä päinvastoin on digimaailma, jossa tekoälysovellukset heijastavat tai jopa voimistavat syrjiviä rakenteitamme ja ennakkoluulojamme. Tekoälyssä on hurjasti ratkaisupotentiaalia, enkä usko sovellusten kehittäjien tavoitteena olevan vinoutuminen vahvistaminen. Ongelma onkin syvemmällä: siinä, ketkä sovelluksia kehittävät, ja millaisen datan pohjalta niitä kehitetään.

Naiset ovat suuresti aliedustettuina niin kutsutuissa STEM-aineissa: tieteen, matematiikan ja tekniikan parissa. Ongelma on loppujen lopuksi yksiselitteinen: tekoälysovellusten kehittäjien tulisi olla monimuotoinen joukko ihmisiä koko yhteiskunnasta, huomioiden etenkin vähemmistöt, jotta nämä sovellukset toimivat koko yhteiskunnalle. Tätä monimuotoisuutta meidän tulee ajaa. 

Toinen vaativa ongelma on kieroutuneen datan korjaaminen. Hyvä esimerkki on kuvitteellinen rekrytointisovellus: jos tekoäly oppii käyttämästään valtavasta datamäärästä, että miehet palkataan helpommin johtotehtäviin kuin naiset, tai että epätavallinen, johonkin vähemmistöön viittaava nimi usein tarkoittaa harvempia työhaastattelukutsuja, myös tekoälyn tekemiä päätöksiä ohjaavat nämä samat vinoumat!

Ongelmat otettava huomioon sekä suunnitteluvaiheessa että luodessa puitteita yhteiskunnalliselle vastuulle tekoälypäätöksistä. Tähän tähtään työssäni Euroopan parlamentissa tekoälyn parissa. Feministinen tekoäly ei ole vielä karannut ulottumattomiimme. Mielestäni naisten osallisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden parantamista tekoälyn kehittyessä voi pitää 2020-luvulla yhtenä tärkeimmistä sosialidemokraattien feministisistä tavoitteista!

Kirjoitus on julkaistu Demokraatissa ja Tulvassa 10.12.2020.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.