Kirjoitus Ilkka-Pohjalaisessa: Määrätietoisesti vuoteen 2021

Loppuvuosi 2020 oli lohdullinen, hurraamisenkin  arvoisia  hetkiä  löytyi  yllätyksellisen  ja  vaikean  vuoden jälkeen. Rokote ja ennusteita  vähemmän  synkkiä  työttömyys-  ja  talouslukuja.  Sopimuksia ja yhdessä tekemistä. Kaunista oli, että jouluksi saimme kuin saimmekin valkoisen joulun Vaasaan!

Loppusuoralle ja kalkkiviivoille jäi EU:n ja Iso-Britannian välinen kauppasopimus. Euroopan parlamentti oli valmistautunut ylimääräisiin valiokuntien kokouksiin ja täysistuntoon välipäivinä, mutta kun sopimusta ei kuulunut ajoissa,  päädyttiin väliaikaiseen  soveltamiseen, ennen kuin kahden kuukauden aikana perehtyminen voidaan tehdä ja lopullinen hyväksyntä antaa. Uusia  neuvottelujakin  jää  paljon käytäväksi, esimerkiksi opis-kelijavaihtoa ei kata mikään ole-massa oleva sopimus. Insinööriopinnoista Vaasasta pääsin itsekin kesävaihtoon juuri Manchesterin lähettyville EU-ohjelman kautta. 

Töitä tulee kansainvälisen kaupan valiokunnassa meillä brexit-sopimuksen lisäksi vuoden viimeisellä viikolla esitetyn Kiina-EU-in-vestointisopimuksen kanssa. Parlamentissa  olemme  puhuneet  paljon vastavuoroisuudesta ja laadullisista vaatimuksista kauppasopimuksiin.

Vaikkei tässä ole kaup-pasopimuksesta kyse, ei olanko-hautuksella voi katsoa Kiinan pa-hentunutta tilannetta uiguurien pakkotyöleireillä tai otetta Hong Kongista. Myös Yhdysvaltojen odotukset EU:n linjalle ovat korkealla, niin kuin EU:llakin parantuneeseen  kumppanuuteen uuden presidentin Bidenin hallinnon kanssa. Yhdysvallat solmi kuitenkin itsekin Phase 1 -minikauppasopimuksen Kiinan kanssa, joten EU:n viennin parantamista Kiinaan pitää tarkas-tella tätäkin vasten.

”Vaasan tavoite päästä hiilineutraaliksi jo tällä vuosikymmenellä sekä oman energian tuotannon puhtaat investoinnit sopivat tähän ajan pirtaan.”

Niin Suomessa kuin  EU:ssakin on koronan ohella rakennettu myös tulevaa yhteiskuntaa  kestävämmäksi, oikeudenmukaisemmaksi ja vahvemmaksi. Ilmastonmuutos ei odota ja sen suhteen on hyviä uutisia niin kotimaasta, paikallisesti kuin EU:sta ja globaalisti. EU asetti ensimmäisenä tavoit-teen hiilineutraalisuudesta  vuoteen 2050 mennessä. Kiina esitti jo 2060 tavoitteensa, Bidenin vaa-liohjelma lupasi 2050, saman vuo-den 2050 ovat asettaneet myös Japani, Etelä-Korea, Kanada, Uusi-Seelanti ja Iso-Britannia. Viimeisen kunniaksi sanottakoon, että vaikka se on muuten aiheuttanut politiikallaan  harmaita hiuksia,  ilmastopolitiikassa  se  on  onnistunut.  Esimerkiksi  hiilen  osuus  energiasta on vähentynyt 20 prosentista vain muutamaan prosenttiin kymmenessä vuodessa. 

Vaasan tavoite päästä hiilineutraaliksi  jo  tällä  vuosikymmenellä sekä oman energian tuotannon puhtaat investoinnit sopivat tähän ajan pirtaan ja ovat tärkeitä alueen energiaklusterin  viennille  ja  tuhansille työpaikoillemme. Akkuaskeliakin kannattaa edelleen ottaa.

Mennyt vuosi oli etätöiden vuosi.  Strasbourgissa  emme  ole  kokoontuneet parlamentin istuntoon helmikuun jälkeen ja Brysselissäkin  käynnit  ovat  tarpeen  hyvin harvakseltaan, kun kaikki onnistuu etänäkin Vaasasta, Helsingis-tä ja paikan päällä Brysselissäkin olen  istunut  enemmän  omassa  työhuoneessa kuin kokoussaleissa, sillä esimerkiksi äänestäminen tehdään aina tabletilta.

Kun pohdin alkaneelle  vuodelle sopivaa sanaa, päädyin määrätietoiseen. Koronasta on opittu alkuhämmennyksen jälkeen valtavasti.  Oikeastaan jokainen  tiedämme, mitä viruksen leviämisen estäminen meiltä vaatii.  Malttia  noudattaa ohjeita, joita terveysvi-ranomaiset antavat ja tarvittaessa päälle poliittiset päätökset, jos suositukset eivät riitä. Talouden jälleenrakentaminen on viisautta vaativaa. Ikävä olisi yhtään turhia lommoja ottaa  työpaikkojen  tai  yritysten suhteen ja siksi kysees-sä on yhteinen ponnistus saada talous pysymään pyörimässä ja kasvuun. Nyt  on tärkeää,  että  rokotteiden  kattavuus  saadaan  suojaamaan  meidät.  Ilmenevä rokotevastaisuus on isku yhteiskuntamme  turvallisuuteen,  joka  tulee  vain  osittain  sisältä  päin. Käännetään nopeasti alueemme maine rokotevastaisimmasta järkeväksi. Omaksi turvaksemme.

Kirjoitus on julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.