Kutsu Webinaariin: Demokratia ja digijätit – Kuka vastaa yhteiskunnasta digitaalisessa maailmassa

Tervetuloa Miapetra Kumpula-Natrin ja Kalevi Sorsa -säätiön järjestämään webinaariin ”Demokratia ja digijätit – Kuka vastaa yhteiskunnasta digitaalisessa maailmassa?” tiistaina 16.2. striimattuna Helsingin Tiedekulmasta.

Internet ja sen alati luomat uudet palvelut muuttavat vauhdilla elämäämme, yhteiskuntaamme ja sosiaalista käyttäytymistämme. Samalla kun uudet palvelut ovat synnyttäneet ihmisille ennennäkemättömiä mahdollisuuksia verkottua ja luoda uutta, data on valtaa, ja valta keskittyy voimakkaasti ylikansallisille alustayrityksille. Maailman viisi arvokkainta yritystä ovat Amazon, Apple, Googlen omistaja Alphabet, Facebook ja Microsoft. Olemme näistä suuryrityksistä monin tavoin riippuvaisia paitsi yksilöinä, myös yhteiskuntina. 

Millaiset mahdollisuudet julkisella vallalla ja yksityisillä toimijoilla on toimia monopolisoituneessa alustataloudessa demokratiaa, hyvää hallintoa, yksilönvapauksia ja vapaita markkinoita kunnioittaen? Miten varmistetaan, että julkinen valta kykenee käyttämään teknologiaa ihmistä hyödyttävällä tavalla? 

Kysymykseen pureudutaan Euroopan parlamentin S&D-ryhmän jäsenen Miapetra Kumpula-Natrin ja Kalevi Sorsa -säätiön järjestämässä webinaarissa. Kumpula-Natri toimii Euroopan parlamentin tekoälyvaliokunnan ensimmäisenä varapuheenjohtajana ja raportöörinä Europarlamentin mietinnössä EU:n datastrategiasta. Keskustelun taustalla toimii Foundation for European Progressive Studies (FEPS) julkaisema ja Kalevi Sorsa -säätiön kääntämä raportti ””Edistyksellinen näkökulma digitaaliteknologiaan – Luodaan Euroopan digitaalinen tulevaisuus itse”! 

Webinaari pidetään suomeksi lukuunottamatta terveisiä suoraan Brysselistä – Justin Nogarede sekä Werner Stengg avaavat osallistujille EU-tason tuoreimpia ajatuksia kysymyksestä englanniksi.

ILMOITTAUDU tapahtumaan ma 15.2. klo 10 mennessä tämän linkin takaa. 

Webinaarilinkki lähetetään ilmoittautuneille ennen tapahtumaa. 
Webinaari näytetään myös Facebookin kautta.

OHJELMA:

Ohjelma 16.2.2021

13.00 Seminaarin avaus 

  • MEP Miapetra Kumpula-Natri

13.05 Edistyksellinen näkökulma digitaaliteknologiaan -intro

  • Hankevastaava Maija Mattila, Kalevi Sorsa -säätiö
  • Digital Policy Adviser Justin Nogarede, Foundation for European Progressive Studies FEPS

13.15 Keynote: Does the EU have the power to control the Tech Giants?

  • Werner Stengg, komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestagerin kabinetin jäsen

13.30 Paneelikeskustelu

  • MEP Miapetra Kumpula-Natri
  • Johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen, julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto, valtiovarainministeriö
  • Puheenjohtaja Leena Romppainen, Effi ry
  • Johtava politiikka-asiantuntija Jari-Pekka Kaleva, Neogames

14.15 Päätössanat

  • Maija Mattila & Miapetra Kumpula-Natri

14.25 Tilaisuus päättyy

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.